9.6.11

Η Κυνηγετική Νομοθεσία θα αλλάξει ερήμην των Κυνηγών;

Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr
orion@orion.net.gr

Αθήνα, 9/6/2011
Προς: Ειδ.Γραμματέα ΥΠΕΚΑ, κ.Γ.Αμοργιανιώτη


Κοινοποίηση:
- Υπουργό ΠΕΚΑ, κ.Τ.Μπιρμπίλη
- Πολιτική Ηγεσία, βουλευτές, κόμματα
- ΠΕΔΔΥ, ΠΕΔΕΕ, ΠΟΔΥ
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές κλπ οργανώσεις
- Κυνηγ.περιοδικά και ιστοσελίδες
- Επαγγελματίες του κυνηγ.χώρου
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα


Θέμα: Η Κυνηγετική Νομοθεσία θα αλλάξει ερήμην των Κυνηγών;

Αξιότιμε κ.Αμοργιανιώτη,
Οι διαδικασίες αναμόρφωσης της Θηρευτικής Νομοθεσίας, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, χαρακτηρίζονται από πλήρη αδιαφάνεια αλλά και συστηματική απαξίωση απέναντι στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος που αποτελεί το νόμιμο εκπρόσωπο των 220.000 Ελλήνων κυνηγών.
Τη θεσμική απαξίωση απέναντι στη νόμιμη (σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) κυνηγετική δραστηριότητα, επισφράγισε με τον πλέον προκλητικό τρόπο η έγγραφη απάντησή σας (αρ.πρωτ:1143-6/4/2011) στις ερωτήσεις και αναφορές πολλών Βουλευτών σχετικά με την απαξίωση των Κυνηγετικών Οργανώσεων και τη μη συμμετοχή τους στην υποομάδα εργασίας για την Αναμόρφωση της Θηρευτικής Νομοθεσίας. Στη συγκεκριμένη απάντηση γράφετε πως "Παράλληλα με την εργασία της Ομάδας έγινε σχετική ανακοίνωση για κατάθεση απόψεων από φορείς...", αναφορά που απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Η Ομάδα Εργασίας (ΟΕ) για την αναμόρφωση της Δασικής Νομοθεσίας συστάθηκε στις 4/11/2010 με απόφαση της Υπουργού, κυρίας Μπιρμπίλη (αρ.πρωτ:473/205310). Στη συγκεκριμένη απόφαση ορίστηκε προθεσμία έως τις 31/1/2011 για την ολοκλήρωση των εργασιών της ΟΕ και την υποβολή των τελικών προτάσεων για την αναθεώρηση και κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας. Η ανακοίνωση την οποία επικαλείστε στην απάντησή σας, εκδόθηκε στις 7/2/2011, τρεις μήνες μετά από τη σύσταση της ΟΕ και μία εβδομάδα μετά το πέρας των εργασιών της ΟΕ. Δηλαδή, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία κλήθηκε να καταθέσει προτάσεις, αφού είχε ήδη ολοκληρωθεί το έργο της ΟΕ, και όχι παράλληλα με τις εργασίες της ομάδας, όπως αναφέρατε στην απάντησή σας προς τους κκ.Βουλευτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Υπουργού για συγκρότηση της σχετικής Ομάδας Εργασίας δεν δημοσιεύτηκε στα δελτία τύπου του ΥΠΕΚΑ και, το σημαντικότερο, δεν αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Το γεγονός αυτό, αφενός την καθιστά άκυρη (μη εκτελεστή), αφετέρου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της μη δημοσίευσής της.
Στις 10/2/2011 υπογράψατε απόφαση (αρ.πρωτ:115875/403) για τη διεύρυνση της Ομάδας Εργασίας. Θα περίμενε κανείς, με βάση συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της Ελλάδας, ότι στην ΟΕ θα εντάξετε τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Ενεργώντας ακριβώς αντίθετα, στην υποομάδα εργασίας για τη Θήρα, διορίσατε δύο στελέχη του Υπουργείου σας με αποδεδειγμένη αρνητική προκατάληψη απέναντι στην Κυνηγετική δραστηριότητα. Ο ένας μάλιστα εκ των δύο είναι ιδρυτικό στέλεχος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας η οποία είναι γνωστή για τις θέσεις της προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης του Κυνηγίου.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την αρχική απόφαση της κυρίας Μπιρμπίλη, στην ομάδα εργασίας συμμετέχει εξαρχής και η πολυεθνική οργάνωση WWF, χωρίς να είναι γνωστά τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ συνεργάζεται συστηματικά με την Ορνιθολογική Εταιρεία της οποίας τις θέσεις για το Κυνήγι υιοθετεί «τυφλά», καθόσον η ίδια δεν διαθέτει την παραμικρή επιστημονική εμπειρία σε θέματα διαχείρισης της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών.
Μετά από τα παραπάνω, είναι προφανές κ.Αμοργιανιώτη ότι, αντίθετα με τα όσα διαβεβαιώσατε τους κκ.Βουλευτές, σαφώς τίθεται θέμα αποκλεισμού των Κυνηγετικών Οργανώσεων από τη διαδικασία αναμόρφωσης της Κυνηγετικής Νομοθεσίας, η οποία γίνεται ερήμην και εις βάρος των Ελλήνων Κυνηγών, από διάφορα στελέχη και «συνεργαζόμενες» ΜΚΟ με δογματικά αντικυνηγετική στάση.
Κύριε Αμοργιανιώτη,

σας καλούμε να αγνοήσετε τις όποιες προτάσεις περί Θήρας έχει συντάξει η κατά παράβαση της «Διαύγειας» διορισμένη Ομάδα Εργασίας. Σε περίπτωση που, αντίθετα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διατηρείτε την πεποίθηση πως η Θηρευτική Νομοθεσία στην Ελλάδα χρήζει αναμόρφωσης, σας καλούμε να συστήσετε εκ νέου την υποομάδα εργασίας για τη Θήρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις επίσημα αναγνωρισμένες και εκ του νόμου συνεργαζόμενες με την Υπηρεσία σας Κυνηγετικές Οργανώσεις.


Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,



O Πρόεδρος


Δημήτρης Χριστοδουλάκης
Ω Ρ Ι Ω Ν  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου


Σχετικοί σύνδεσμοι με χρονολογική σειρά:

Η αδημοσίευτη απόφαση της Υπουργού για τη συγκρότηση της ΟΕ:
http://www.orion.net.gr/act/2011/Systasi_OE_DasNom.gif

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων από πολίτες:
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=EqykNJtC6vM%3D (και εδώ)

Η επιστολή του Γρ.Νομικού Συμβούλου στους φορείς, και στην ΚΣΕ:
http://www.orion.net.gr/act/2011/Epistoli_NS_DasNom.pdf

Η απόφαση διεύρυνσης της ΟΕ αναρτημένη στη Διαύγεια:
http://et.diavgeia.gov.gr/f/all/ada/4ΑΛΓ0-Υ (και εδώ)

Επιστολή μας προς την πολιτική ηγεσία για τις μεθοδεύσεις του ΥΠΕΚΑ:
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2011/adn.htm

Δείγμα της επιστολής της ΚΟΣΕ προς τους βουλευτές:
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/7361588.pdf

Η απάντηση του Ειδ.Γραμματέα κ.Αμοργιανιώτη στους ερωτώντες Βουλευτές:
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/7384628.pdf (και εδώ)

Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2011/adn1.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: