30.10.09

Το μελίσσι της καμινάδας.


Από το καλοκαίρι με είχε ειδοποιήσει ένας γνωστός μου για το μελίσσι που είχε εγκατασταθεί στην καμινάδα του. Είχα πάει και το είχα δει, ήταν μικρό με 4 – 5 κηρήθρες. Ήταν η δεύτερη φορά από ότι μου είπε πως συνέβαινε αυτό. Την προηγούμενη χρονιά είχε ξαναμπεί μελίσσι εκεί και όταν με τα πρώτα κρύα άναψαν το τζάκι, τα κεριά έλειωσαν και έτρεχαν μαζί με το μέλι μέσα στο σπίτι. Αφού λοιπόν τότε είχαν κάψει το μελίσσι εν αγνοία τους, αισθανθήκαν άσχημα και φέτος θέλησαν να το σώσουν. Με πήραν λοιπόν τηλέφωνο για να το βγάλω.

Σήμερα το πρωί πήγα εκεί. Η καμινάδα ήταν στην ταράτσα ενός τριώροφου κτηρίου, και στηριζόταν στον τοίχο πράγμα που έκανε το όλο εγχείρημα πολύ επικίνδυνο.
Δυστυχώς ή ευτυχώς με περίμενε μια έκπληξη… Το μελίσσι είχε εγκαταλείψει την κυψέλη του.


Πού και πού έρχονταν μερικές μέλισσες εκεί, προφανώς αφού μετοίκησαν αλλού, επέστρεφαν για να κουβαλήσουν το μέλι στην νέα τους φωλιά.Δεν έχω ιδέα τι ανάγκασε τις μέλισσες να εγκαταλείψουν την φωλιά τους.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το μελίσσι μπήκε εκεί την άνοιξη όταν σμηνουργούν τα μελίσσια.
Είταν τότε ιδανικό μέρος για να κάνει φωλιά .
Τώρα που κρύωσε ο καιρός,και με το ρεύμα που δημιουργείτε έπαψε πλέον να κάνει για φωλια γιαυτό και έφυγε.

IxNiLaTiS είπε...

Αυτό θα το θεωρούσα λογικό, αν και το προηγούμενο μελίσσι είχε κάνει το ίδιο. Όμως το προηγούμενο έμεινε εκεί και έφτιαξε αρκετό μέλι. Μάλλον κάτι άλλο θα έχει συμβεί.
Αναρωτιέμαι μήπως κάποια ασθένεια είναι ικανή να αναγκάσει το μελίσσι να εγκαταλείψει την φωλιά του ...

Ανώνυμος είπε...

πείνα, κρύο, βαρρόα, νοσεμίαση, σφήκες...
Μπορεί να μην έφυγε, ίσως απλά έχασε πληθυσμό και ψόφησε

IxNiLaTiS είπε...

Ίσως και αυτό που λές...