25.4.09

Αμερικανική Σηψηγονία

Ενώ τα μελίσσια μου φέτος την άνοιξη είχαν τόση μεγάλη ανάπτυξη που δεν τα προλάβαινα (σμηνούργησαν όλα), ένα από αυτά δεν είχα καμία ανάπτυξη, ούτε έπαιρνε τροφή. Η βανίλια ήταν εντελώς άθικτη, ενώ τα υπόλοιπα μελίσσια είχαν κυριολεκτικά γλείψει τα σακουλάκια. Ενόμισα πως έφταιγε η βασίλισσα, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά με έκανε να παγώσω.

Γόνος διάσπαρτος με όψη μωσαϊκού, βαθουλώματα, τρυπήματα και πολτοποιημένος γόνος.
Δυστυχώς εκείνη την στιγμή δεν είχα φωτογραφική μηχανή μαζί μου.

Το βράδυ, αφού όλες οι μέλισσες ήταν μέσα στην κυψέλη, την έκλεισα και την μετέφερα στο υπόγειο του σπιτιού μου. Εκεί, η κυψέλη θα έμενε για τρία 24ωρα προκειμένου οι μέλισσες να ξεχάσουν τον τόπο τους και να μην επιστρέψουν πάλι πίσω στην παλιά θέση του μελισσοκομείου μου, μολύνοντας έτσι και τις υπόλοιπες κυψέλες.

Προτιμούμε τα υπόγεια γιατί είναι σκοτεινά και δροσερά. Η δροσιά χρειάζεται για να μην υπερθερμανθεί το μελίσσι, ενώ το σκοτάδι το βοηθά να ηρεμήσει, αφού ως γνωστό, οι μέλισσες δεν πετούν την νύκτα, και άρα όσο είναι στο σκοτάδι δεν εκνευρίζονται που δεν μπορούν να βγουν από την κυψέλη τους. Μέσα στην κυψέλη έβαλα ζαχαροζύμαρο και λίγο νερό σε τροφοδότη.

Την τρίτη ημέρα (εχθές) το βράδυ την πήγα σε ένα μέρος μακρυά από το μελισσοκομείο μου. Σήμερα θα ξεκινήσω την μέθοδο της διπλής μετάγγισης, αν και νομίζω πως είναι πλέον αργά, αφού ο πληθυσμός του έχει σημαντικά ελαττωθεί :(

Εχθές λοιπόν το βράδυ, πήρα ένα πλαίσιο γόνου και το πήγα στο σπίτι μου για να το φωτογραφίσω. Δυστυχώς οι μέλισσες είχαν καθαρίσει τα περισσότερα κελιά, και έτσι η όψη μωσαϊκού δεν είναι τόσο έντονη. Παρόλα αυτά έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Στο τέλος παραθέτω και ένα βιντεάκι. Λόγω έλλειψης σωστού φωτισμού οι φωτογραφίες είναι λίγο κουνημένες.




Νεκρή παραμορφωμένη προνύμφη.

Η προνύμφη στο κελί είναι νεκρή και παραμορφωμένη



Καφέ μάζα από νεκρή προνύμφη. Τραβώντας την έξω, σχηματίζεται νήμα που θα το δείτε καλύτερα στο βίντεο.




Δείτε το εδώ σε μεγαλύτερη ανάλυση.

9 σχόλια:

Exagono είπε...

Παναγιωτη ενας φιλος ειχε σε 2 μελισια και αναγκαστηκε να τις καψει,ματωσε η ψυχη του.Ευχομαι περαστικα σε σενα και στα μελισσακια σου.

Unknown είπε...

φίλε.... ούτε του εχθρού μου δεν του εύχομαι τέτοια αρρώστια!! αλλά κάνουμε ένα λάθος ..!!! δεν παίρνουμε την άρρωστη κυψέλη και την απομακρύνομε...!!!! απομακρύνομε τις καλές κυψέλες! γιατί? διότι οι εργάτριες που είναι έξω.... όταν επιστρέψουν θα μπουν σε άλλες κυψέλες.. με αποτέλεσμα να μολύνουν και τις υπόλοιπες!!! η συμβουλή μου???? κλείσιμο ψέκασμα με βαυγκον ή κάτι άλλο αποτελεσματικό.. κάψιμο τα κεριά και βράσιμο τα υπόλοιπα μέρη με καυστική ποτάσα!!! για να μην σου πω να την κάψεις όπως είναι στην φωτιά!!!

GRAINBOW είπε...

Παναγιωτη καψιμο οπωσδηποτε. Κινδυνευουν εκτος απο τις δικες σου και αλλοι μελισσοκομοι!

IxNiLaTiS είπε...

Παιδιά ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας. Και εγώ έχω καταλήξει στην εξόντωσή του, γιατί είναι πολύ αδύναμο ώστε να καταφέρει να ξανακτήσει κλπ. Άργησα ... :(

Φίλε melissokomikos γειά σου. Αν πρόσεξες αναφέρω λεπτομερώς πως γίνεται η απομάκρυνσή του. Περιμένουμε το βράδυ, όταν πλέον όλες οι μέλισσες έχουν επιστρέψει στις κυψέλες τους, και τότε κλείνουμε και παίρνουμε την άρρωστη κυψέλη.

Κατόπιν την πηγαίνουμε σε ένα σκοτεινό και δροσερό υπόγειο για 3 ημέρες, όπου την κρατούμε κλειστή έτσι ώστε οι μέλισσες να μήν μπορούν να βγουν έξω.

Μετά από τρία 24ωρα κλεισούρας, έχει χαθεί από την μνήμη των κλεισμένων μελισσών η παλαιά θέση της κυψέλης τους, και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση όταν την βγάλουμε ξανά έξω, να προσανατολιστούν και να επιστρέψουν πίσω στο παλαιό μελισσοκομείο.

Σκόπευα να εφαρμώσω την μέθοδο της διπλής μετάγγισης, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και τεραμυκίνη. Μετά από την διπλή μετάγγιση και το πέταμα (κάψιμο) των παλαιών πλαισίων, το μελίσσι θα είναι καθαρό και από σηψηγονία και από κατάλοιπα αντιβιοτικού. Αλλά άργησα και αδυνάτισε ... οπότε είναι προτιμότερο να κόψω μια παραφυάδα για να αντικαταστήσω την παλαιά κυψέλη, παρά να παιδεύομαι με το άρρωστο. :(

warre.gr είπε...

Παναγιώτη αν και λυπάμαι για την απώλεια του μελισσιού, οφείλω να σε συγχαρώ για την κάλυψη του θέματος.
Σαν αρχάριος είδα για πρώτη φορά το θέμα της αμερικάνικης σηψηγονίας με τόση λεπτομέρεια.

IxNiLaTiS είπε...

Εύχομαι να μην την αντιμετωπίσεις ποτέ.

Corfu bee είπε...

Παναγιώτη , πως γίνετε η διπλή μετάγγιση που λες ?? Τι διαδικασία δηλαδή . Τεραμυκίνη που βρίσκουμε ?? αν φέτος δεν πάρουμε μέλι καθόλου από το μελίσσι αυτό που κάναμε την θεραπεία θα υπάρχει πρόβλημα με κατάλοιπα τον επόμενο χρόνο στο μέλι ??

IxNiLaTiS είπε...

Corfu-bee
Φτιάχνω νέο θέμα πάνω σε αυτό. :)

Λεωνίδας Λιάκος είπε...

Είχε και την χαρακτηριστική μυρωδιά της ψαρόκολλας;;;