9.6.08

Ανοικτός πάτος κυψελών με σήτα.

Οι ψαράδες και οι κυνηγοί με τα ψέματα, και οι μελισσοκόμοι με τις πατέντες.

Καθότι ο πάτος με σήτα είναι ένας από τους ενδεδειγμένους τρόπους καταπολέμησης του Varroa Destructor αποφάσισα να κατασκευάσω μερικούς γιατί δεν έβρισκα στο εμπόριο. Τα πρώτα αποτελέσματα δεν ήταν ακριβώς τα αναμενόμενα. Αλλά είναι νόμος της φύσης, όταν κάνεις κάτι για πρώτη φορά να μην γίνει τόσο καλό όσο αυτό που θα φτιάξεις την δεύτερη φορά κ.ο.κ.
Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπετε την κατασκευή.
Ο πάτος είναι ανοικτός για να αερίζεται η κυψέλη και να πέφτουν τα Varroa κάτω και έξω από την κυψέλη, και η σίτα εμποδίζει άλλα έντομα πχ σφήκες αράχνες κλπ να μπαίνουν στην κυψέλη.
Κάτω από την σίτα υπάρχει ένας άλλος συρταρωτός πάτος από κοντραπλακέ 4΄ τον οποίο χώρισα σε δύο τμήματα, ένα να βγαίνει από το εμπρός και ένα από το πίσω μέρος του πάτου. Το εμπρός χρησιμεύει και ως σανίδα πτήσης. Μάλιστα αν βάψουμε με διαφορετικό χρώμα την κάθε πλευρά των δύο τεμαχίων θα έχουμε στην διάθεσή μας να διαλέγουμε 4 χρώματα σανίδας πτήσης για να αποφεύγουμε την παραπλάνηση.
Τις ζεστές εποχές του χρόνου μπορούμε να έχουμε τελείως ανοικτό τον πάτο ώστε να αερίζεται το μελίσσι μας, ενώ τις ψυχρές εποχές μπορούμε κατά βούληση να μειώσουμε το άνοιγμα ή και να το κλείσουμε τελείως.




Προτάσεις για βελτιώσεις ευπρόσδεκτες.

2 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Kαλή κατασκευή αλλά πιστεύω οτι θα έχεις πρόβλημα.Αν δεν κάνω λάθος έχεις δώσει μεγάλο ύψος στον πάτο και αυτό θα έχει σαν συνέπεια οι μέλισσες να χτίζουν γλώσες στο κάτω μέρος του τελάρου στον εμβρυοθάλαμο.Προσπάθησε αν μπορείς να τους κόψεις ώστε το μεγαλύτερο ύψος να είναι 2,5cm.

IxNiLaTiS είπε...

Πολύ σωστό και δεν το είχα σκεφτεί.
Μάρκο σε ευχαριστώ πολύ :)