Θα πρέπει να αναθεωρηθεί η
απόφαση για τις αμιγείς κατηγορίες ελληνικού μελιού. Να δοθούν και τα
οργανοληπτικά χαρακτηριστικά για κάθε κατηγορία και να αναδιατυπωθεί ο
συνολικός αριθμός γυρεοκόκκων που υπάρχουν στα 10 γραμ. μελιού.
Σχεδόν όλα τα ελληνικά θυμαρίσια
μέλια έχουν αυτό το ποσοστό πάνω από 90.000 και όχι κάτω, όπως λέει η απόφαση.
Με αυστηρή εφαρμογή της
νομοθεσίας μόνο τα τροφοδοτημένα ανταποκρίνονται στην υποχρέωση του συνολικού
αριθμού γυρεοκόκκων,<90.000!!.
Δηλαδή αγνό θυμαρίσιο μέλι μπορεί
να βγει μη κανονικό,
ενώ το νοθευμένο από
τροφοδοσία μέλι να βγεί κανονικό!!
Για το μέλι πορτοκαλιάς, ποσοστό
γυρεοκόκκων >3% δίνει το αμιγές χαρακτήρα. Το μικρό όμως αυτό ποσοστό
γυρεοκόκκων, στην πράξη μπορεί να είναι και μικρότερο ακόμα και μηδενικό.
Ουσιαστικά με τη κείμενη
νομοθεσία δεν μπορεί να ελεγχθεί η κατηγορία αυτή. Γι' αυτό θα πρέπει να δοθούν
και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού πορτοκαλιάς καθώς επίσης και οι
συγκεντρώσεις των ειδικών ουσιών (μάρκες) που περιέχει όπως είναι η
methyl-anthranilate και η hesperitin.
Αυτό δημοσίευσε ο κ Ανδρέας Θρασυβούλου
στο facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου