10.10.13

Το Amitraz και πάλι στο προσκήνιο

Κυκλοφόρησε από την  Ισπανική εταιρεία  Apilab το φαρμακευτικό σκεύασμα "AmiVar 500"  εναντίον του Βαρρόα με δραστική ουσία το ... amitraz !


Το σκεύασμα διατίθεται σε πλαστικές ράβδους βραδείας απελευθέρωσης, και μένει μέσα στην κυψέλη για 45 ημέρες.

Φοβάμαι όμως ότι μέχρι να έρθει στην Ελλάδα,  η αλόγιστη χρήση του amitraz (Taktic)από τους μελισσοκόμους θα έχει οδηγήσει στην δημιουργία ανθεκτικών στελεχών του βαρρόα στο amitraz.


Αν λοιπόν χρησιμοποιείς το Taktic, τότε προσπάθησε να το χρησιμοποιήσεις κατ αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να μην αποκτήσει το βαρρόα ανθεκτικότητα στο amitraz:

●  Πάρτε ένα δοχείο (κατά προτίμηση με καπάκι).

●  Ρίξτε μέσα  ένα λίτρο ηλιέλαιο και προσθέστε 60ml Tactic. (Δηλαδή η αναλογία είναι 1000ml ηλιέλαιο με 60ml Taktic.)

●  Ανακατέψτε καλά. Πολύ καλά!  

●  Βάλτε μέσα στο δοχείο με το μείγμα 50 λωρίδες  wettex.  (η κάθε λωρίδα να έχει συνολική  επιφάνεια μεγέθους τραπουλόχαρτου. Μπορείτε να πάρετε σφουγγαρίστρες και να κόψετε τις λωρίδες βάζοντας 2 λωρίδες σε κάθε όροφο). Κλείστε το καπάκι του δοχείου και αφήστε τα σφουγγαράκια όλη νύκτα να τραβήξουν καλά.

●  Σε κάθε πάτωμα βάζουμε δύο λωρίδες πάνω από τα πλαίσια στην περιοχή της γονοφωλιάς. Αν η κυψέλη μας τυχαίνει να είναι διώροφη, εννοείται ότι θα βάλετε άλλα δύο στον επάνω όροφο.

●  Εφαρμόζουμε κάθε 7 ημέρες επί 4 φορές.

●  Ποτέ δεν αφήνουμε τα σφουγγαράκια περισσότερο από 7-8 ημέρες μέσα στην κυψέλη διότι τότε θα δημιουργηθούν ανθεκτικά βαρρόα στο amitraz και σε λίγα χρόνια το amitraz θα μας είναι άχρηστο.

●  Μην τρυγήσετε μέλι πριν περάσουν 3 μήνες από την τελευταία εφαρμογή. Τότε δεν θα υπάρχει ούτε ίχνος από το amitraz.

6 σχόλια:

PANAGIOTIS είπε...

ποσο χρωνο θελουν να στεγνωσουν πρην ττ βαλουμε στα μελησσια κανη και σε ξυλακια νοβοπαν ευχαριστο παναγιωτησ ζακυνθοσ

IxNiLaTiS είπε...

Φίλε Παναγιώτη από τη Ζάκυνθο, αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, ότι ο καθένας σου λέει ότι θέλει.

Είδες να γράφω εγώ πουθενά ότι πρέπει να στεγνώσει; Απεναντίας, από τη στιγμή που παρασκευάσεις το σκεύασμα με το ηλιέλαιο και το taktic ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Δηλαδή οσο περνά ο χρόνος, τόσο η δραστική ουσία εξατμίζεται και θα δημιουργηθούν ανθεκτικά στελέχη.

ΔΕΝ το στεγνώνεις, αλλά το στύβεις ελαφρά (ΕΛΑΦΡΑ όχι πολύ)τόσο όσο να μήν τρέχουν λάδια, και βάζεις από 2 σφουγκαράκια σε κάθε όροφο.

ΠΡΕΠΕΙ σε 7 ημέρες να τα ΒΓΑΛΕΙΣ και να τα πετάξεις! Αμέσως να βάλεις ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ - όχι να ξαναβρέξεις τα χρησιμοποιημένα.

Για τα ξυλάκια δεν γνωρίζω, ούτε αναλογία λαδιού/taktic ούτε νερού/taktic, ούτε γνωρίζω χρόνο παραμονής του σκευάσματος στην κυψέλη.

Σε συμβουλεύω να μήν χρησιμοποιείς ξυλάκια γιατί είμαι βέβαιος ότι μιά μέρα το taktic δεν θα κάνει τίποτα στα μελίσσια σου.
Την άλλη εβδομάδα ελπίζω να σηκώσω εικόνες η video

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Παναγιώτη, καλά είναι τα βιτέξ να μην ακουμπούν πάνω στα πλαίσια για να μην αφήσουν υπολείμματα πάνω στο πλαίσιο. Καλύτερα να μπουν στην είσοδο της κυψέλης ή αν θέλεις οπωσδήποτε πάνω στα πλαίσια να παρεμβάλεις κάποιο χαρτόνι μεταξύ πλαισίου και βιτέξ.

PANAGIOTIS είπε...

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΠΟΛΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΝΑ ΔΗΝΕΤΑΙ ΣΥΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑΤΗ ΕΤΣΗ ΚΑΤΗ ΘΑ ΓΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

IxNiLaTiS είπε...

Άνθιμε καλό είναι αυτό που λές, όμως το amitraz διασπάται σε ένα μήνα, και σε άλλον ένα μήνα οι μεταβολίτες του. Άρα σε 2 μήνες δεν υπάρχει ίχνος!

Υπαρχουν πολλοί που το βάζουν στην είσοδο με άριστα αποτελέσματα (όπως λένε) αλλά φοβάμαι ότι επειδή είναι πιό μακρυά από τον γόνο, μήπως εξασθενήσει νωρίτερα και δημιουργείσει ανθεκτικά στελέχη.

Unknown είπε...

Παιδιά, είμαι Ταριχευτής και ψάχνω νεκρές μέλισσες σε μεγάλους αριθμούς.


Αν έχετε προβλήματα με πολλές απώλειες, βάλτε τις "μελισσουλες" όσο πιο φρέσκες γίνεται στην κατάψυξη και στείλτε μου email

profani@hushmail.com


Διατίθεμαι και να πληρώσω άμα έχετε σεβαστές ποσότητες απωλειών.