15.6.10

Φυτό - Παράσιτο - Ζιζάνιο

Για αυτό το άτιμο ζιζάνιο, είχα μάθει πρώτη φορά από τον Μάρκο. Νόμιζα ότι είναι κάτι που εμένα δεν θα άγγιζε (έτσι δεν νομίζουμε πάντα; ) αλλά πρόσφατα το είδα και στην Ευρυτανία. Σήμερα το πρωί το πρόσεξα και στα Μεσόγεια της Αττικής, να πνίγει τα θυμάρια !!!

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν έχουν τραβηχτεί στην Μυρίκη Ευρυτανίας, στο ύψος του Ελάτου, και δείχνουν πόσο άτιμο πράγμα είναι Δεν γνωρίζω την ονομασία του, το πως άρχισε να εξαπλώνεται και το πώς θα απαλλαγούμε από αυτό.



Έτσι φαίνεται μια αποικία του παρασίτου από μακρυά


Κοιτάξτε πως πνίγει τα φυτά. Προφανώς σε λίγο θα το ξεράνει.



Άτιμο πράμα ...


8 σχόλια:

Alkiviadis είπε...

Αυτό το παράσιτο στον τόπο μου το λέμε κουσκούτα.
Κάνει αρκετή ζημιά κυρίος στο καρπούζι που είναι καλλιέργεια εφαπτόμενη με το έδαφος. Εξαπλώνεται ταχύτατα και αν δεν το μαζέψεις με τα χέρια,''πνίγει'' τα φυτά.
Το κακό είναι ότι και την επόμενη καλλιεργητική χρονιά, βγαίνει στα ίδια σημεία.

markos aliprantis είπε...

Πάνο μεγάλη ζημιά και θέλει πολλά και δυνατά ζιζανιοκτόνα για να το καταπολεμήσεις.Παρατηρώ οτι σε χρονιές με μεγάλη ανομβρία έχει μεγαλύτερη εξάπλωση

sofia bin είπε...

στην δική μου περιοχή το λέμε λύκο .δεν νομίζω οτι καταφερνεις κάτι με φάρμακα .πρέπει να το αφαιρέσεις όλο και να καταστρέψεις κάθε ίνα του ,έστω και λίγο να μείνει εξαπλώνετε ταχύτατα .ένας τρόπος μετάδοσης είναι από την κοπριά προβάτων .γιαυτό σε κήπους και μπαξέδες αποφεύγουμε την συγκεκριμένη.βιολογικός κήπος με αγελαδινή κοπριά λοιπόν η το καλύτερο αλογίσια .στη φύση πάντως δεν κάνει μεγάλη ζημια

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Η Σοφία μ άφησε άφωνο με τις γνώσεις της για τον λύκο που εμείς εδώ τον λέμε και ραματάκι.

markos aliprantis είπε...

Σοφία στο βουνό πού βρέθηκε η κοπριά;Φέτος για πρώτη φορά πρόσεξα οτι βγάζει και ανθούς πρίν ξεραθεί και ίσως να εξαπλώνεται με αυτόν τον τρόπο.

GRAINBOW είπε...

Στη Συρο το λενε μαλλιαστρα,η επισημη ονομασια του ομως ειναι κουσκουτα οπως ειπε και ο Αλκιβιαδης.Προσβαλλει θυμαρι και σκιστο(λαδανια) και εκτος απο την κοπρια των προβατων μεταδιδεται και με την κοπρια των κατσικων.Παντως δεν νομιζω οτι κινδυνευουν εξ'ολοκληρου τα μελισσοβοτανα μας,αφου απανταται πολυ σπανια και αραια..

Κωστας Καλαπουτης είπε...

Με το όνομα κουσκούτα ακούγεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Φυσικά ανήκει στην κατηγορία των ζιζανίων, αλλά είναι και ένα καλό βότανο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αφέψημα για την αντιμετώπιση της συχνουρίας και της πρόωρης εκσπερμάτισης. Κυκλοφορούν αρκετά ομοιοπαθητικά σκευάσματα, με περιεχόμενο κουσκούτας συλλεγμένα από την ελληνική φύση.

Unknown είπε...

Και εμείς λύκο το λέμε στην αν Μακεδονία
Γιατί πνίγει το φυτό δεν το πιάνουν τα φάρμακα