9.9.08

Το σκυλόσπιτο.

Το σκυλόσπιτο είναι άλλη μια πονεμένη ιστορία, μέσα σε όλες αυτές που βλέπουμε καθημερινά όσον αφορά στην μεταχείριση των σκύλων. Δυστυχώς ο κόσμος διακατέχεται από την αντίληψη "σκυλί είναι μωρέ, δεν έχει ανάγκη". Η αλήθεια όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Αν θέλουμε να έχουμε τον σκύλο μας υγιέστατο μέχρι τα βαθιά του γεράματα και ικανό να κυνηγά, πρέπει να φροντίζουμε για κάποια πράγματα στην διαβίωσή του, ένα εκ των οποίων είναι και η φωλιά του.
Στην φύση ένα ζώο μπορεί να βρει ένα κατάλυμα της αρεσκείας του ή ακόμα και να το κατασκευάσει. Ένα ζώο όμως που είναι καταδικασμένο να ζει όπου και όπως θέλουμε εμείς, τότε θα πρέπει εμείς να του παρέχουμε αυτό που χρειάζεται.


Τα σκυλιά πολλές φορές από ανία μασάνε και καταστρέφουν το σπιτάκι τους. Για να μην έχουμε τέτοιο πρόβλημα βάζουμε μεταλλικές γωνιές αλουμινίου στο γείσο της οροφής και στην πόρτα, όπως φαίνεται στην προηγούμενη και επόμενη φωτογραφία.


Τα σκυλιά θέλουν να ανεβαίνουν επάνω στο σκυλόπιστο και να ξαπλώνουν. Αυτό τους αρέσει πολύ. Γι΄αυτό θα πρέπει να είναι επίπεδο και όχι κεκλιμένο όπως το κάνουν πολλοί για να φεύγουν τα νερά της βροχής.


Τι θα γίνει όμως τότε με τα νερά της βροχής; Απλά φροντίζουμε ώστε οι γωνιές αλουμινίου να είναι λίγα χιλιοστά μακρύτερες από το πάχος του ξύλου της οροφής. Τότε το περίσσευμα αυτό λειτουργεί ως αποστραγγιστήρας όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.


Επίσης καλό είναι το σπιτάκι να γέρνει ελάχιστα (1εκ) προς την γωνία της εισόδου, στην άκρη της οποίας κάνω μια μικρή τρύπα με το τρυπάνι. Έτσι αν μπει λίγο νερό μέσα στο σπιτάκι, θα πάει στο χαμηλότερο σημείο του, εκεί δηλαδή που έχω κάνει την τρύπα, και θα τρέξει έξω. Κοιτάξτε την επόμενη φωτογραφία.


Το σπιτάκι θα πρέπει να μην ακουμπά στο έδαφος για να μην τραβάει την υγρασία του. Βάζουμε λοιπόν τέσσερις τάκους (κύβους ύψους 10εκ) ως πόδια.


Θα πρέπει όμως να βρίσκονται λίγα εκατοστά πιο μέσα, για να μην κλείσουν την τρύπα για το νερό.


Το καλοκαίρι κάνει ζέστη. Ο ζεστός αέρας όμως είναι ελαφρύτερος και ανεβαίνει πάντα προς τα πάνω, ενώ ο ψυχρός ως βαρύτερος κατεβαίνει κάτω. Έτσι, αν κάνουμε ένα άνοιγμα εκεί που βλέπουμε στην πάρα κάτω φωτογραφία, ο θερμός αέρας θα φεύγει από εκεί ενώ ο δροσερότερος θα μπαίνει από την πόρτα. Τότε θα δημιουργηθεί ένα ρεύμα αέρος μέσα στο σπιτάκι.


Και μην παραξενευτείτε αν δείτε το σκυλί σας με τον καύσωνα να μένει μέσα στο σπιτάκι του.

Εννοείται πως την τρύπα αερισμού την κλείνετε τον χειμώνα, διαφορετικά το σκυλί σας θα βρίσκεται μέσα σε ένα παγωμένο ρεύμα αέρος.

Το σπιτάκι κρατάει τον σκύλο ζεστό τον χειμώνα, γιατί ο αέρας μέσα στο σπιτάκι ζεσταίνεται από την θερμοκρασία του σώματος του σκύλου. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει και με τα ρούχα μας ή τις στολές καταδύσεων. Ο εγκλωβισμένος αέρας (ή το νερό στις στολές καταδύσεων) παίρνει την θερμοκρασία του σώματός μας και έτσι δεν κρυώνουμε. Αν ζούμε σε περιοχή που τον χειμώνα έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε ο αέρας μέσα στο σπιτάκι να μην ανανεώνεται εύκολα. Τότε καλό είναι μέσα στο σπιτάκι να υπάρχει ένα δεύτερο δωμάτιο όπως αυτό που βλέπουμε στις δύο επόμενες φωτογραφίες.



Επαναλαμβάνω ότι ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε κλείσει την καλοκαιρινή τρύπα αερισμού, διαφορετικά ο θερμός αέρας που βρίσκεται μέσα στο σπιτάκι γιατί έχει ζεσταθεί από την θερμοκρασία του σκύλου μας, θα ανεβαίνει επάνω και θα βγαίνει από την τρύπα αερισμού, ενώ την θέση του θα παίρνει φρέσκος παγωμένος αέρας που θα εισέρχεται από την πόρτα.


Ακόμα, επειδή ο ψυχρός άνεμος περνάει και κάτω από το σπιτάκι λόγω του κενού των ποδιών που βάλαμε για την υγρασία, θα πρέπει να βάλουμε εσωτερικά άλλο ένα ξύλο στο πάτωμα για καλύτερη μόνωση. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε ένα σπιτάκι δίχως δεύτερο πάτωμα, και από κάτω το ίδιο σπιτάκι που του έχουμε βάλει εσωτερικά ένα δεύτερο ξύλο ως πάτωμα (γαλάζιο βέλος).



Το σπιτάκι καλό είναι να είναι ξύλινο, γιατί το ξύλο ως κακός αγωγός της θερμότητας είναι μονωτικό, και έτσι θα είναι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα, σε αντίθεση με τα μεταλλικά βαρέλια που υποχρεώνεται το ζώο να ακουμπάει σε μια παγωμένη λαμαρίνα τον χειμώνα, και μια καυτή λαμαρίνα το καλοκαίρι.
Τα κτιστά σπιτάκια από τούβλο ή τσιμεντόλιθο, έχουν το πρόβλημα της υγρασίας.

Το ξύλο που χρησιμοποιώ είναι απλό κοντραπλακέ 2,5 εκ. Πλέον δεν παίρνω κοντραπλακέ θαλάσσης, γιατί τις τελευταίες φορές που το αγόρασα αποδείχθηκε πως δεν είχε περισσότερες αντοχές από το απλό. Ίσως έριξαν την ποιότητα, ή πουλάνε το απλό για θαλάσσης, δεν ξέρω τι να υποθέσω. Κατέληξα λοιπόν να χρησιμοποιώ το απλό, αλλά ενισχύοντάς το με μια συγκεκριμένη διαδικασία που περιγράφω πάρα κάτω, την οποία χρησιμοποιώ για να κάνω τις κυψέλες μου αθάνατες.

Αφού τελειώσω το σκυλόσπιτο, το περνάω εξωτερικά δύο χέρια λινέλαιο (αραιωμένο με 10% white spirit). Το δεύτερο χέρι το περνάω αφού στεγνώσει καλά το πρώτο. Έτσι το ξύλο ποτίζει λάδι σε βάθος λίγων χιλιοστών κάτω από την επιφάνεια, και δεν δέχεται νερό. Αφού στεγνώσει το λινέλαιο, το περνάω δύο χέρια μίνιο (αραιωμένο με 10% white spirit) ως υπόστρωμα μπογιάς (αστάρι). Χρησιμοποιώ το μίνιο (μετάλλου) αντί για βελατούρα γιατί νομίζω πως ασταρώνει καλύτερα και στεγνώνει αμέσως. Μετά το τρίβω απαλά με ένα γυαλόχαρτο για να φύγουν τα γρέζια που αφήνει το αστάρωμα. Κατόπιν το περνάω με δύο χέρια λευκή γυαλιστερή ριπολίνη και επιτέλους … ούφ!!! αυτό ήταν. Το σπιτάκι αυτό θα μείνει για πολλά χρόνια σε καλή κατάσταση. Ίσως μετά από 7 – 10 χρόνια καλό θα ήταν να περαστεί με άλλο ένα χέρι ριπολίνη.

Επειδή η ριπολίνη μυρίζει έντονα, δεν βάζω μέσα το σκύλο αν δεν περάσουν περίπου δύο μήνες ώστε να ξεμυρίσει. Δεν θέλουμε χημικές μυρωδιές στην μύτη του σκύλου μας, έτσι δεν είναι; Εσωτερικά κάνω την ίδια διαδικασία μόνον στο πάτωμα.

Εδώ θέλω να παρακαλέσω, αν κάποιος φίλος αναγνώστης έχει κάποια ιδέα ή εντόπισε κάποιο πρόβλημα, να με ενημερώσει ώστε να βελτιώσω το άρθρο. Ευχαριστώ.

39 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Πολύ καλή η κατασκευή.Να συμλπηρώσω Σ αυτό που εκανα, για πόρτα το χειμώνα κρέμασα απο πάνω ενα κομματι χοντρό νάυλον διάφανο και έχει ορατότητα , μπαινοβγαίνει ελεύθερα και πάντα κλείνει η είσοδος.
Τελικά όπως πάει και οι τράπεζες θα δίνουν δάνεια για σκυλόσπιτα.

IxNiLaTiS είπε...

Καλή η ιδέα αλλά φοβάμαι μήπως μασήσουν το νάιλον. Έχω δει τέτοιες κατασκευές σε πόρτες ανθρώπινων σπιτιών για να μπαινοβγαίνουν τα σκυλιά, αλλά ήταν από πιο σταθερά υλικά. Ίσως αν χρησιμοποιούσαμε Plexiglas ;

dim είπε...

Πολυ βοηθητικη και εξυπηρετικη η περιγραφη αυτη!Ηθελα να ρωτησω τα εξης:Τα κοντραπλακε μεταξυ τους πως συνδεονται;Με μεταλλικους συνδεσμους ή με ξυλινα δοκαρακια; επισης ποσο περιπου στοιχιζει το κοντραπλακε; και υπαρχει καποια βαφη αντι για τη ριπολίνη που θελει 2 μηνες για να ξεμυρισει, που να στεγανωνει το ξυλο, γιατι το χρειαζομαστε αμεσα το σπιτακι; Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!

IxNiLaTiS είπε...

Γεια σου dim.

Ναι, με μικρά δοκαράκια 3χ3, που τα βάζεις με βίδες (με ηλεκτρικό δράπανο) και ατλακόλ. Είναι εύκολος τρόπος και αποτελεσματικός.

Αντί για ριπολίνες μπορείς να το περάσεις ένα χέρι xyladecor, και μετά δύο χέρια βερνίκι θαλάσσης.

http://media2.feed.gr/filesystem/images/20080212/engine/assets_LARGE_t_1181_413980_type11279.jpg

Στεγνώνουν αμέσως και δεν μυρίζουν. Αν το σπιτάκι πρόκειται να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, καλό είναι να προσθέσεις άσπρο (ειδικό) χρώμα στο βερνίκι ώστε να μην θερμαίνεται.

Εσωτερικά εγώ δεν βάζω τίποτα. Δεν θέλω να ακουμπάνε τα σκυλιά μου σε χημικά. Ελπίζω να βοήθησα :)

Unknown είπε...

καλά ολα αυτα και πολλή χρήσιμα αλλα δεν μας εχεις αναφέρει καθολου τις διαστασεις...!

IxNiLaTiS είπε...

Κώστα οι διαστάσεις του σκυλόσπιτου εξαρτώνται αναλογικά από τις διαστάσεις του σκύλου. Το σπιτάκι εσωτερικά πρέπει να είναι τόσο υψηλό όσο να περνάει μέσα ο σκύλος σκυφτός – όχι εντελώς όρθιος. Έτυχε ποτέ να έχεις παρατηρήσει φωλιά που έχει κατασκευάσει θηλυκός σκύλος για την γέννα;

Βρίσκει κάποιο μέρος που το χώμα να έρχεται σχεδόν κάθετο με το έδαφος όπως είναι πχ οι σωροί από μπάζα ή άμμος οικοδομών και ανοίγει μια τρύπα μήκους περίπου ενός μέτρου, πλάτους ίσα που να περνάει, και ύψους τόσου που πρέπει σχεδόν να σέρνεται για να περάσει μέσα.

Τον εσωτερικό κύριο χώρο της φωλιάς τον φτιάχνει τόσο όσο χρειάζεται για να κάθεται μέσα κουλουριασμένο. Αν δηλαδή ο σκύλος σου έχει ύψος πχ μισό μέτρο, τότε θα κάνεις το σκυλόσπιτο να έχει εσωτερικές διαστάσεις 40 εκ. Γενικά ο σκύλος αρέσκεται η φωλιά του να είναι τόση όση τον χωράει. Του αρέσει να είναι λίγο στριμωγμένος – μαζεμένος.

Στην αυλή μου έχω τρία σκυλόσπιτα, τα δύο είναι αρκετά μεγάλα γιατί και εγώ τότε πίστευα ότι όσο πιο μεγάλο, τόσο πιο καλό. Αλλά όταν μετά έφτιαξα ένα μικρότερο σπιτάκι για ένα μικρότερο σκυλί, είδα ότι τα μεγάλα το προτιμούσαν, κι ας χωρούσαν μέσα ίσα ίσα. Μετά κατάλαβα … όσο μεγαλύτερος ο χώρος που δίνουμε στον σκύλο μας, τόσο πιο δύσκολο είναι γι αυτόν να ρυθμίσει την θερμοκρασία του χώρου αυτού.

Αν πρόσεξες στις εικόνες, για αυτό φτιάχνουμε σπιτάκι με δύο δωμάτια, ώστε τις ψυχρές εποχές ο σκύλος να μπαίνει στο μικρότερο που θα έχει και δεύτερο πάτωμα.

Unknown είπε...

ixnilati se euxaristw polli pou apantises sto minima mou kai poso mallon toso sintoma...katarxin to skili gia to opoio milame einai ena aksiagapito thiliko rottweilρ Ixnilati σε ευχαριστώ πολλή που απάντησες.Το σκυλόσπιτο θα ειναι για θύλικο rottweiler.Απο οσα διαβαζω το μεγεθος του ειναι 56-63 υψος και μεσο ορο 42 κιλα αυτο που ειχα στο μυαλο μου ειναι ενα σπιτι 110 μηκος 80 βαθος και 80 υψος η εισοδος της πορτας 60 υψος και 40 μηκος στην αρχη ειχα κατι αλλο στο μυαλο μου για το σχεδιο αλλα βλεποντας το δικο σου αλλαξα γνωμη... λεω να το κανω ετσι αλλα δεν νομιζω να μου φτανει το μηκος..σκεφτηκα το διαχωριστικο που εχεις βαλει εσυ να ειναι πιο κοντα στην πορτα ετσι ωστε η καμπινα να ζεστενεται πιο ευκολα και αν δω οτι δεν βολευει την αφαιρω..μηπως να το εκανα 10 εκατ. πιο μεγαλο για να ειναι πιο ανετομε το διαχωριστικο? πια ειναι η γνωμη σου? οπως και να εχει εγω αυριο το πρωι θα παω να παρω τα ξυλα..θα χρησιμοποιησω κοντραπλακε θαλλασης 1,8 η 2 εκατ. και θα το περασω με οικολογικο βερνικι.

Unknown είπε...

ααα...και κατι τελευταιο για δευτερο πατωμα να χρησιμοποιησο παλι κοντραπλακε η καποιο χοντρο πλαστικο?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Καλημέρα και Καλή χρονιά

διάβασα την ενδιαφέρουσα κατασκευή σας αλλά θα ήθελα αν ήταν δυνατόν να μας δίνατε μερικές κατασκευαστικές πληροφορίες, ειδικά με το πλαίσιο και με την κατασκευή και στήριξη γωνιών. Ζητώ πολλά; Σας ευχαριστώ

Antonia Nats είπε...

Πολύ καλοδουλεμένη ανάρτηση. Θα μου επιτρέψεις να αναδημοσιεύσω (θα αναφέρω βέβαια την πηγή).
Μπράβο γιατί άλλη ιδέα είχα για τους κυνηγούς.
Ξέρω κάποιον που παρόλο που έχει μεγάλο κλουβί, κρατάει το σκυλί κλεισμένο σε έναν χώρο που ίσα ίσα μπορεί να είναι καθισμένο όλη την εβδομάδα γιατί έτσι λέει τρέχει καλύτερα!

IxNiLaTiS είπε...

@ fanfaronoi

Αναδημοσίευσε ότι θέλεις.
όσον αφορά στον ανώμαλο εκείνο ... να του εξηγήσεις οτι
1. αυτό που κάνει είναι βασανισμός ο οποίος είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με 6 μήνες φυλάκιση ΜΗ ΕΞΑΓΩΡΑΣΙΜΗ. Δηλαδή θα κάτσει έξι μήνες στην φυλακή δίχως να μπορεί να πληρώσει κάποιο ποσό αντί της φυλάκισης.

2. Αν νομίζει ότι ένα μουδιασμένο ζώο τρέχει καλύτερα είναι βλάκας. ένα ζώο τρέχει καλύτερα όταν γυμνάζεται καθημερινά. ¨Όταν δηλαδή έχει στην διάθεσή του μέρος να τρέχει. Διαφορετικά θα βάζαμε και τους αθλητές σε ένα κουτί καί έτσι θα γίνονταν πρωταθλητές.

Αν είναι όπως μου τα λές είναι μεγάλος βλάκας, και ως βλάκας είναι και επικίνδυνος. Στήλε μου στο ixnilatis33@gmail.com πληροφορίες για αυτόν και αναλαμβάνω εγώ μετά. Μην διστάζεις, είναι κρίμα να υποφέρει το ζώο και όσα άλλα ζώα θα πέσουν στα χέρια του.

IxNiLaTiS είπε...

Εννοείται οτι δεν θα σε εκθέσω!

IxNiLaTiS είπε...

Έχω βγεί από τα ρούχα μου με αυτό που μου είπες !!!!¨οσο το σκέπτομαι τρελαίνομαι !

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κάθε ανώμαλος έχει δικαίωμα να έχει ζώα στην κατοχή του...

ΧΕΙΡΟΠΙΝΕΛΙΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ είπε...

υπέροχη ανάρτηση! εψαχνα κάτι ανάλογο σε ξένα site και τελικά...
εξαιρετικό!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το αρθρο σου. Αλλά δείτε και τα σπιτάκια που κατασκευάζει η Theo Profil http://www.theoprofil.com/news.php?category=48 μια ελληνική εταιρεία. Υπαρχει η δυνατητα κατασκευής σε συγκεκριμένες διαστασεις και σχέδια, αλλα και πολλά ετοιμοπαραδοτα. Το υλικό κατασκευής τους (πανελ πολυουρεθανης) απλα ειναι σε αλλη κλαση γιατι με αυτο το υλικό που εχει καταπληκτικη μονωση κατασκευαζουν ακομα και ψυκτικους θαλαμους σε βιομηχανιες!!
Πρακτικα το σκυλι δεν ζεσταινεται - δεν κρυωνει. Ειναι σαν να ειναι μεσα σε θαλαμο. Ο σκυλος δεν μπορει να το δαγκωσει, ο ηλιος δεν μπορει να το καταστρεψει, το νερο δεν περναει μεσα, η υγρασια δεν το καταστρεφει (πλενεται με το λαστιχο),δεν χρειαζονται βαψιμο και συντηρηση, τα σπιτακια οπως πολυ σωστα ανεφερες δεν πατανε απ'ευθειας στη γη αλλα εδραζονται σε ποδαρακια και οι τιμές τους ειναι πολυ νορμαλ μολονότι ειναι τοσο πρωτοποριακά και δεν εχουν ανταγωνισμό. Για να εχετε μια ταξη μεγέθους το μεγαλυτερο που ειναι για σκυλους Αγιου Βερναρδου κοστιζει 120 ευρω!!!!! Ζητήστε στο τηλέφωνο τον Κύριο Πάυλο και θα σας εξηγησει τα παντα. Αποστέλουν σε όλη την ελλάδα και κατασκευάζουν σπιτακια και για κυνηγούς!!!

IxNiLaTiS είπε...

Γεια σου φίλε. Το πάνελ πολυουρεθάνης είναι πολύ καλό υλικό, αλλά δεν φτάνει μόνον αυτό. Τα σπιτάκια που είδα στον σύνδεσμο που μου έστειλες έχουν τέσσερα μειονεκτήματα.

1. Εσωτερικά θα έπρεπε να είναι επενδεδυμένα με ξύλο, διότι τώρα το ζώο ακουμπά στο μέταλλο του πάνελ. Ο αέρας που μπαίνει μέσα στο σπιτάκι παγώνει η θερμαίνει την μεταλλική επιφάνεια του πάνελ και το ζώο υποφέρει. Το πάνελ για να αποδώσει θερμομόνωση θα πρέπει να δημιουργεί κλειστό χώρο, όπως το ψυγείο που ανέφερες, και όχι ανοικτό χώρο όπως το σκυλόσπιτο.

2. Δεν υπάρχει εσωτερικό χώρισμα, πράγμα που σημαίνει ότι ο παγωμένος αέρας μέσα στο σπιτάκι ανακυκλώνεται διαρκώς. Αν διάβασες με προσοχή το κείμενο με τις εικόνες θα έχεις καταλάβει τι εννοώ.

3. Δεν έχουν θυρίδα αερισμού για να ανοίγει το καλοκαίρι ώστε να κάνει ρεύμα αέρος και να δροσίζεται.

4. Ο οροφή είναι τριγωνική και όχι επίπεδη. Αυτό έχω αντιληφθεί ότι δημιουργεί δύο προβλήματα: Α΄ Τα σκυλιά λατρεύουν να κάθονται επάνω στην οροφή του σκυλόσπιτου, πράγμα που τώρα είναι αδύνατον. Β΄ μεγαλώνει το ύψος του σκυλόσπιτου με αποτέλεσμα τον χειμώνα ο θερμός αέρας που δημιουργείται από την επαφή του με το σώμα του ζώου να ανεβαίνει επάνω και κάτω το ζώο να βρίσκεται διαρκώς σε παγωμένο μέρος. Αυτό ακριβώς δηλαδή το πρόβλημα θέρμανσης που έχουν τα ψηλοτάβανα σπίτια.

Γενικά το πάνελ είναι καλό υλικό, και αν ο συγκεκριμένος κατασκευαστής λάβει υπόψιν του τα παραπάνω που γράφω εδώ αλλά και στο κυρίως κείμενο, θα κάνει θαύματα. Και με τέτοιες τιμές που έχει … είμαι βέβαιος ότι θα κατακτήσει την αγορά.

Όσον αφορά στα "σκυλόσπιτα κυνηγών" (κούτες μεταφοράς) είναι ένα άλλο θέμα, αρκετά πονεμένο, που δεν έχω ασχοληθεί μέχρι σήμερα όπως όφειλα. Σε λίγες μέρες θα γίνει κι αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια για το ιστολογιο σου.
Στα σχολια που ανεφερες αν θελεις ακου και την αποψη μου χωρις φυσικα να πρεπει να την συμεριστεις.
Εθεσες 4 προβληματα.
Απανταω:
1)Η αληθεια ειναι καπου στη μεση. Μπορει ο οποιοσδηποτε να αγορασει απο ενα μαραγκο ενα κομματακι ξυλο να το βαλει επανω στη λαμαρινα με κοστος το πολυ 5 ευρω. Αλλα το ξυλο μαζευει ψιλους γιατι εχει πορους που κανουν φωλιες οι ψιλοι και επισης δεν πλενετε γιατι φουσκωνει. Το ζωο ειναι εκτεθειμενο σε μολυνσεις και σε ψιλους . Παρολα ααυτα με 5 ευρω βαζεις ξυλινο πατο. Λες οτι το πανελ για να αποδωσει χρειαζεται κλειστο χωρο οπως ενα ψυγειο. Εισαι 50% σωστος. ΝΑΙ συμφωνω το ιδανικο θα ηταν αυτο. Αλλα ελα που δεν μπορουμε να βαλουμε πορτουλα στο σπιτακι του ζωου οπως ασ πουμε εχει το ψυγειο μας για ευνοητους λογους. Οποτε δεν ειναι προτιμοτερο νε εχουμε καλυτερη μονωση απο τον ηλιο και τη ζεστη σε σχεση με ενα ξυλινο που και παλι δεν εχει πορτα και το καιει ο ηλιος και το παγωνει το κρυο? Τουλαχιστον στα σημεια που υπαρχει πανελ κατι θα κοψει απο κρυο και ζεστη. Το ξυλο τι να κοψει? Δεν εχει καμμια μονωση.

2)Εγω ζητησα να μου το κανουνε με εσωτερικο χωρισμα και μου το κατασκευασανε οπως το ηθελα με μια μικρη επιβαρυνση.Οτι πληρωσεις παιρνεις.

3)Ακριβως το ιδιο με πιο την παραπανω απαντηση. Και αυτο το ζητησα και μου το κανανε καθοτι η συγκεκριμενη εταιρεια κατασκευαζει σπιτακια κατα απαιτηση του πελατη περαν των ετοιμοπαραδοτων

4)Εχει ετοιμοπαραδοτα σπιτια με επιπεδη οροφη αλλα απο την ενημερωση που μου κανανε μου ειπανε οτι δεν κατασκευαζουν πολλα απο αυτα γιατι οι κυριες θελουν κατι "¨γλυκουλι" για την αυλη τους. Μια εμπορικη εταιρεια πουλαει αυτο που θελει ο κοσμος ασχετα με το τι ειναι καλυτερο. Παντως ειχανε ετοιμοπαραδοτο με επιπεδη οροφη. Μην νομιζεις οτι ο κοσμος την ψαχνει τοσο πολυ.

Πουλανε 120 ευρω σπιτια με 1 μετρο υψος , 95 ποντους πλατος και 95 ποντους βαθος. Αν παρατηρησες στις εικονες της ιστοσελιδας τους, τα σπιτια εδραζονται σε πολυ μικρη επιφανεια για να μην τα επηρεαζει το κρυο απο τη γη προς το σπιτακι.
Αν θυμασε απο το σχολειο στη φυσικη μας μαθαινανε οτι η θερμοτητα μεταφερεται μεσω των σωματων με επαγωγη. Αρα οσο μικροτερη η επιφανεια εδρασης του σπιτιου με τη γη τοσο πιο ζεστο. Το εχουν τοσο σωστα φταιγμενο που παταει σε ελαχιστη επιφανεια. Επιπλεον οι τιμες για τα ξυλινα ειναι σε αντιστοιχες διαστασεις 250 ευρω και βαλε. Το να μου κανουν εμενα ενα χωρισμα και 2 τρυπες για εξαεριστιρια μου πηρανε αλλα 20 ευρω, που για ειδικη παραγγελια το θεορω νορμαλ.
Γενικα δεν διαφωνουμε πουθενα, πλην του ξυλου στο πατωμα που θεωρω οτι μαζευει ψιλους. Ισως ενα χαλακι αν εστρωνες να ειναι η καλυτερη λυση.

IxNiLaTiS είπε...

Ποιος σου είπε ότι το ξύλο μαζεύει τους ψήλους; Οι ψήλοι μαζεύονται στα ζώα για να πιούν αίμα. Ο σκύλος που απόπαρασιτώνεται κανονικά, δεν έχει τέτοιο πρόβλημα.

Το ξύλο είναι από μόνον του μονωτικό, δεν παγώνει και δεν ζεσταίνεται εύκολα. Για παράδειγμα σκέψου ότι ένα σπίρτο μπορεί από την μια πλευρά να καίγεται ενώ από την άλλη το κρατάς. Το σίδερο όμως όχι. Κράτα μια καρφίτσα και κάψε την άλλη άκρη με αναπτήρα. Σε 2 δευτερόλεπτα θα καείς.

Το μέταλλο θα απορροφήσει αμέσως την θερμοκρασία του ζώου και θα το παγώσει. Το καλοκαίρι θα απορροφά την ζέστη της ατμόσφαιρας και θα το ζεσταίνει. Βάλε ένα χοντρό κομμάτι κόντραπλακέ στο πάτωμα, και ένα λεπτότερο γύρω στους τοίχους, και θα είσαι οκ. Το πάνελ εσωτερικά θέλει επένδυση.

Υπάρχει και η ειδική θερμοκρασία: ακούμπα με το χέρι σου ένα κομμάτι ξύλο και ένα κομμάτι μέταλλο (έστω από την εσωτερική πλευρά του πάνελ) που να βρίσκονται στον ίδιο χώρα και άρα να έχουν την ίδια θερμοκρασία και διαπίστωσε ότι το πάνελ θα είναι περισσότερο παγωμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί το μέταλλο είναι καλός αγωγός της θερμότητας και κλέβει αμέσως την θερμοκρασία σου, πράγμα που δεν συμβαίνει με το ξύλο. !!!

Τέλος για να μη το παρατραβάμε στην συζήτηση, θα έπρεπε να αφήναμε τον σκύλο να διαλέξει: Αν βάζαμε δύο σπιτάκια, ένα από πάνελ και ένα από ξύλο, θα βλέπαμε σε ποιο θα πήγαινε, και πιστεύω ότι θα πήγαινε στο ξύλο. Απλά είναι η άποψή μου.
Εσύ και ο σκύλος σου να είστε πάντα καλά.

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Να είσαι καλά και εσύ και ο τετράποδος φίλος σου.
Δεν θα συμφωνήσω με το ξύλο, ότι έχει καλύτερη μόνωση από το πάνελ πολυουρεθάνης, διότι αν ήτανε έτσι δεν θα ψεκάζανε στις ταράτσες των σπιτιών μόνωση από πολυουρεθάνη, ούτε θα κατασκευάζανε ψυκτικούς θαλάμους από πάνελ πολυουρεθάνης αλλά από κόντρα πλακέ. Γράφεις ένα παράδειγμα για το σπίρτο που καίγεται και μπορούμε και το κρατάμε και το συγκρίνεις με ένα σίδερο. Με συγχωρείς αλλά το παράδειγμα είναι ατυχές. Διότι το πάνελ δεν έχει καμμία σχέση με την λαμαρίνα και με το σίδερο για τον λόγο ότι ανάμεσα στα δύο φύλλα λαμαρίνας έχει μονωτικό αφρό πολυουρεθάνης. Αν το σπιτάκι ήταν κατασκευασμένο από λαμαρίνα το παράδειγμα που ανέφερες θα είχε νόημα , τώρα το βρίσκω άστοχο με όλο τον σεβασμό και χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω ή να σε μειώσω. Για το τέλος πιστεύω ότι σε περίπτωση που ο σκύλος λερώσει το σπιτάκι του είναι πολύ πιο εύκολο να σφουγγαρίσεις και να καθαρίσεις μια λεία επιφάνεια , παρά το κόντρα πλακέ θαλάσσης που έχει πόρους και μαζεύει μικρόβια.
Είναι καλό να υπάρχουν αντιπαραθέσεις γιατί αλλιώς θα ήμασταν όλοι ίδιοι και δεν θα είχε νόημα η ζωή μας. Τέλος αυτό που λες για να μην μακρηγορούμε άλλο είναι το καλύτερο. Δηλαδή να είχαμε δυο σπιτάκια και να αφήναμε τον τετράποδο φίλο μας να αποφασίσει σε ποιο θέλει να διαβιώνει!

Mits είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Επειδή είμαι αρχάριος στο θέμα, θα ήθελα τη συμβουλή σας στο ζήτημα των διαστάσεων του σπιτιού. Έχω ένα αγγλικό setter θηλυκό 4 μηνών και δεν ξέρω πόσο μεγάλο σπιτάκι να του φτιάξω.

IxNiLaTiS είπε...

Εγώ θα το έκανα σε ύψος 70% του ύψους του σκύλου, και 70% το μήκος του σκύλου το κάθε διαμέρισμα. Αν έχεις δεί ποτέ σου φωλιά που έχει φτιάξει στο έδαφος κάποια αδέσποτη σκυλίτσα για να γεννήσει, θα δείς ότι προτιμά να είναι μικρή - ίσα που να την χωρά!
Προφανώς είναι ευκολότερο στο σκύλο να ελέγξει την θερμοκρασία και την υγρασία της φωλιάς του όταν είναι μικρή παρά όταν έχει να διαχειριστεί μεγάλο χώρο.

Διάβασε προσεκτικά στο κυρίως άρθρο το παράδειγμα με τις στολές καταδύσεων και θα καταλάβεις.

Και μην ξεχνάς, το σκυλί για να έχει καλή υγεία και ανάπτυξη χρειάζεται στο χώρο του να έχει ΚΑΙ ίσκιο ΚΑΙ ήλιο για να διαλέγει πότε θέλει το ένα και πότε το άλλο, και να είναι προφυλαμένο από βορείους και γενικά παγωμένους ανέμους. Μην βάλεις την είσοδο του σκυλόσπιτου να κοιτά τον βορά.

Ανώνυμος είπε...

κατ' αρχας μπραβο για τη δουλεια που εχεις κανει εδω και σε ευχαριστω για τον κοπο που αφιερωσες. Θ αηθελα να σου κανω και καποιες σχετικες ερωτησεις. Σκεφτομαι να παρω γερμανικο ποιμενικο, και κλεινω προς θηλυκο. ποιες θα πρεπει να ειναι οι διαστασεις του σκυλοσπιτου; Συγγνωμη που σε ρωταω πραγματα που εχουν αναφερθει παραπανω, αλλα θελω να ειμαι σιγουρος για τη ανεση του σκυλιου μου. Επισης οι διαστασεις των δυο "διαμερισματων" θα πρεπει να ειναι οι ιδιες;

Imbo είπε...

καλα ρε παιδια.. ολοι εξω εχετε τα σκυλια σας?

IxNiLaTiS είπε...

Όχι, τα έχουμε και μέσα και μάλιστα επάνω στους καναπέδες μας! Αλλά μερικές φορές θα πρέπει να μείνουν και έξω.
Αυτή την ανάρτηση την έκανα για εκείνους που τα έχουν έξω.

IxNiLaTiS είπε...

Πρός winmobileguru:
Διάβασα στον νόμο 4039 (http://download.skai.gr/paratrixa/themata/pdf/4039.pdf)
Άρθρο 1
Ορισμοί
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νό−
μου, ισχύουν οι παρακάτω ορισμοί:
α) Ζώο είναι κάθε έμβιος οργανισμός, που συναισθά−
νεται και κινείται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα ή οποιο−
δήποτε άλλο υδατικό οικοσύστημα ή υγροβιότοπο.
β) Ευζωία είναι το σύνολο των κανόνων, που πρέπει
να εφαρμόζει ο άνθρωπος στα ζώα, αναφορικά με την
προστασία τους και την καλή μεταχείρισή τους, έτσι
ώστε να μην πονούν και υποφέρουν, την παραμονή τους
σε χώρο στεγνό, καθαρό και προστατευμένο από τις
καιρικές συνθήκες, χωρίς να είναι μόνιμα δεμένα και
διαβιούντα εντός ακατάλληλων κατασκευών (π.χ. μεταλ−
λικών)
, τη φροντίδα για ιατρική περίθαλψη .....

Οπότε τα μεταλλικά σπίτια σκύλων απαγορεύονται. Πρόσεξε΄το αυτό> Βέβαια ο νόμος δεν αναφέρει αν επιτρέπεται η μεταλλική επένδυση εφ'όσον τα εσωτερικό αποτελείται από ξύλο, αλλά γενικά οι "διατυπώσεις" των Ελληνικών νόμων είναι ... μεγάλο κεφάλαιο.

Constantinos είπε...

Πολλή καλή η περιγραφή σου για τα σκυλόσπιτα. Δεν αναφέρθηκες καθόλου για τα πλαστικά σπίτια του εμπορίου. Ποια είναι η γνώμη σου;

IxNiLaTiS είπε...

Δεν είναι κακή η γνώμη μου για τα πλαστικά σπιτάκια του εμπορείου, και έχω δει τα σκυλιά να τα απολαμβάνουν. Για ένα απλό κατάλυμα δεν είναι άσχημο, με την προϋπόθεση πάντα ότι κατά τους ζεστούς μήνες έχει τοποθετηθεί σε σκιά, και κατά τους κρύους μήνες η είσοδος δεν κοιτάζει το βοριά ώστε να μην μπαίνει μέσα ο παγωμένος αέρας.
Όμως το ξύλινο σπιτάκι που περιγράφω στην ανάρτησή μου, είναι σαφώς καλύτερο.

kid είπε...

χαιρεται, θα ήθελα να ρωτήσω μηπως ξέρετε κάποια αντισηπτική ουσία για το εσωτερικό του ξύλινου σπιτιού του σκύλου μου. Διάβασα σε ένα βιβλίο εκπαίδευσης ότι πρέπει να ψεκάζουμε συχνά.
Σας ευχαριστώ πολύ

Unknown είπε...

Καλησπέρα έχω ένα γερμανικό ποιμενικό ( θηλυκό και είναι 5 μηνών ) σε τη διάσταση να φτιάξω το σπιτάκι του ????

Unknown είπε...

Καλησπέρα έχω ένα γερμανικό ποιμενικό ( θηλυκό και είναι 5 μηνών ) σε τη διάσταση να φτιάξω το σπιτάκι του ????

Unknown είπε...

Φοβερη η κατασκευη..ετοιμαζομαι στα σχεδια βεβωαια να το φτιαξω..αλλα ρε παιδια ποσο πηγαινει ενα κοντραπλακε..νομιζω οτι με πιανουν κοτσο εδω στην καβαλα οποτε θα ηθελα την γνωμη σας για τις τιμες!

Unknown είπε...

Όντως πολύ καλή κατασκευή και μπράβο σου για την ακριβή περιγραφή που δίνεις!! Έχω όμως μερικές απορίες. Επειδή τώρα πρόκειται να πάρω κουτάβι, για πρώτη φορά και θέλω να του φτιάξω σκυλόσπιτο, να μπω στη διαδικασία να φτιάξω ένα μεγάλο (ανάλογα το μέγεθος) υπολογίζοντας τις μελλοντικές του διαστάσεις (βάσει ράτσας) ή για αρχή να φτιάξω ένα μικρό και όσο μεγαλώνει να το αλλάξω; Βέβαια άμα είναι με δύο δωμάτια όπως δείχνεις και εσύ υποθέτω πως μπορώ να κλείσω το ένα για αρχή και μετά να το ανοίξω αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό αυτό. Υπολόγισε ότι το κουτάβι είναι περίπου 2 μηνών. Και δεύτερον εκτός από το κόντρα πλακέ μπορώ να χρησιμοποιήσω και κάποιο άλλο ξύλο;; Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

Tom είπε...

Γεια σας

Μόλις διάβασα όλο το άρθρο και είναι πάρα πολύ καλό και δημιουργικό με την συζήτηση που έχετε.

Μιά ερώτηση μόνο. Μήπως έχετε σχέδια, "πατρόν" , για το πως πρέπει να φτιάξουμε το σπιτάκι ;;;

Σας ευχαριστώ

Θωμάς

Tom είπε...

Επίσης σκεφτόμουν για την θέρμανση του σκυλόσπιτου, μπορεί κάποιος να βάλει ένα ηλεκτρικό υπόστρωμα, μικρών διαστάσεων που κυκλοφορούν στο εμπόριο για παιδικά κρεββάτια.
Πάνω από το ξύλο να βάλεις το υπόστρωμα και από πάνω να στρώσεις ότι ύφασμα ή μοκέτα θέλεις. Έτσι δεν πρόκειται να δαγκώσει και το υπόστρωμα ο σκύλος.

Τι λέτε;

waheedah είπε...

IxniLatiS καλημέρα
Τα λες πολύ καλά και ελπίζω να απαντάς ακόμα στις ερωτήσεις μας.

Η δική μου είναι η εξής: Με την οροφή τι γίνεται? Βάζω κάποιο ασφαλτόπανο ή το αφήνω με το κόντρα πλακέ (περασμένο με ό,τι συντηρητικό)? Γενικά σκοπεύω να έχω το σκυλόσπιτο κάτω από στέγη τον χειμώνα, οπότε δεν θα τρώει άμεσα νερά.
Ευχαριστώ πολύ

IxNiLaTiS είπε...

@ TOM τα υφάσματα μέσα στο σκυλόσπιτα θα κρατήσουν υγρασία και μετά θα πιάσουν μύκητες και θα μυρίζουν. Αν το επιτρέπει η περιοχή σου καλύτερα να βλάλεις μέσα μισή μπάλα άχυρο, που θα το αναναιώνεις κάθε μήνα τον χειμώνα.

@waheedah Αν η περιοχή σου είναι πολύ ψυχρή και έχεις λόγους να φοβάσαι το κρύο, τότε το καπάκι να το κάνεις διλπό (σάντουιτς) βάζοντας μέσα ένα DOW 2 εκ πάχος. Ομοίως και στο πάτωμα.
Είναι πολύ καλό να έχεις το σκυλόσπιτι κάτω από στέγη το χειμώνα, αρκεί ο σκύλος όταν θέλει να μπορεί να βγαίνει και να κάθεται στον ήλιο.

IxNiLaTiS είπε...

το ασφαλτόπανο δεν ε΄χει νόημα και επιπλέον θα επιβαρύνει τον σκύλο με μυρωδιά πίσας.

Unknown είπε...

Φιλε καλο ειναι να διαβασεις λιγο θερμοδυναμικη η φυσικη για να σταματησεις να εχεις λαθος γνωμες φιλικα παντα

Unknown είπε...

Σχετικά με την λέξη κόντρα πλακέ είναι λανθασμένη κατ' εμέ υπάρχουν πλακαζ απλά και πλακαζ θαλάσσης. Ενδεικτικά το 12 mm θαλάσσης που χρησιμοποιώ για κατασκευή βάρκας στοιχίζει περίπου 65 - 68 ευρώ / φύλλο . Και οι τεχνικές βαψιματος που διάβασα δίνουν αρκετά καλά αποτελέσματα . Εγώ κατασκεύασα σπιτάκι με πηχακια από ξυξα παλέτας , έβαλα μονωτικό φελιζολ πράσινο και έκλεισα με κλακαζ 4mm . Το έβαψα με χρώμα κυψελών
Ευχαριστώ για την φιλοξενία Νικος