5.3.12

Διαπιστώσεις για τους ανοικτούς πάτους το χειμώνα.

Ο χειμώνας 2011 – 2012 είναι ο δεύτερος που ξεχειμωνιάζω τα μελίσσια μου στην Αττική σε κινητούς πάτους με σίτα. Οι πάτοι είναι κατασκευασμένοι ώστε να κλείνουν από κάτω με ένα φύλο κοντραπλακέ για να περιορίζεται το άνοιγμα. Φέτος όμως άφησα τα περισσότερα μελίσσια με τους πάτους τελείως ανοικτούς, ενώ έκλεισα το επάνω μέρος με ένα φύλο χοντρό νάιλον (αντί για κηρόπανο) για να μην φεύγει η θερμοκρασία από τις θυρίδες αερισμού των καπακιών τύπου Αυστραλίας.

Για τους πάτους με σίτα που κυκλοφορούν στην αγορά θα κάνω σύντομα μια ανάρτηση με συγκριτικό τεστ.

Σε κάθε μελίσσι άφησα αρκετό μέλι (ως και 5 πλαίσια ανάλογα τον πληθυσμό του), ένα τουλάχιστον πλαίσιο με γύρη κοντά στην μελισσόσφαιρα, και αρκετή βανίλια.

Έκανα λοιπόν τις εξής διαπιστώσεις:

Τα μελίσσια που είχαν τις σίτες τελείως ανοικτές δεν είχαν καμία διαφορά στην μέχρι τώρα ανάπτυξη από εκείνα που τις είχαν μισάνοιχτες. Εχθές έκανα μια μικρή επιθεώρηση στο μελισσοκομείο μου και είδα ότι τα δυνατά μελίσσια είχαν αναπτύξει γόνο σε 4-5 πλαίσια.

Είχα ακόμα αφήσει ανοικτούς τους πάτους σε μερικά αδύνατα μελίσσια με περίπου 2 πλαίσια πληθυσμού, και σε 3 πολύ αδύνατα με ούτε καν ένα πλαίσιο πληθυσμό. Τα μελίσσια των 2 πλαισίων επιβίωσαν κανονικά και έχουν σήμερα γόνο σε 1-2 πλαίσια. Από τα πολύ αδύνατα το ένα πάγωσε και πέθανε, και τα δύο επιβίωσαν με ελάχιστο πληθυσμό και περίπου 30 κελιά γόνο. Όλα αυτά τα συνένωσα, δεν υπάρχει λόγος να τα ταλαιπωρώ άλλο!

Είχα αφήσει ένα δίχως βασίλισσα (είχε κάνει βασιλοκέλι το Νοέμβρη, αλλά μάλλον η μάνα δεν πρόλαβε να γονιμοποιηθεί). Αυτό έχει ακόμα αρκετό πληθυσμό και έγινε αρρενοτόκο με λίγα κηφηνοκελιά.

Δεν υπήρχε πουθενά ίχνος υγρασίας.

Σε όσα είχαν την είσοδο εντελώς ανοικτή, βρήκα μέσα μεγάλες νεκρές ξυλοκόπες. 

Συμπέρασμα: Το μελίσσι δεν κρυώνει τον χειμώνα με τους ανοικτούς πάτους. Για να ξεχειμωνιάσουμε επιτυχώς τα μελίσσια μας χρειάζεται:

1.- Να είναι πεντακάθαρα από βαρρόα.

2.- Να είναι σχετικά δυνατά, δηλαδή να έχουν τουλάχιστον 4-5 πλαίσια πληθυσμό.

3.- Να έχουν καλή βασίλισσα.

4.- Να έχουν τροφές (μέλι, γύρη, και βανίλια)

5.- Να είναι σκεπασμένα από επάνω με κηρόπανο για να μην φεύγει η θερμοκρασία της μελισσόσφαιρας (ο θερμός αέρας ανεβαίνει πάντα προς τα επάνω και φεύγει από τις θυρίδες αερισμού).

6.- Να είναι σε μέρος προσήλιο, προφυλαγμένο από τους βόρειους ανέμους και σχετικά ημικλινές για να μην κρατά το έδαφος την υγρασία.

7.- Οι κυψέλες να μην ακουμπούν στο έδαφος αλλά να ακουμπούν πάνω σε τάκους ή τούβλα σε μια απόσταση 5-10 εκ από το έδαφος( όχι περισσότερη για να μην μπουκάρει μέσα από την ανοικτή σίτα ο αέρας όταν έχει δυνατό νοτιά). 

8.- Περιορισμός των εισόδων στο ελάχιστο. 

Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί σε κάτι, ή θέλει κάτι να συμπληρώσει;

14 σχόλια:

ma.beez είπε...

Θέλω απλώς να πω ότι συμφωνώ σε όλα.!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Παναγιώτη σίγουρα συμφωνώ με τις διαπιστώσεις σου και καλά κάνεις και επισημαίνεις το "για την Αττική", ένα μέσω κλιμα .

Γιώργος Κ. είπε...

εγώ τη μόνη παρατήρηση-προσοπική άποψη είναι ότι σε μελίσσια με πολύ μέλι θα προτιμούσα τροφή τύπου ''ζυμωτής'' και όχι βανίλια, τον λόγο τον έχω αναφέρει στο blog μου.

evangelos naxios είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.....ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ.....
Για τον αγαπητό Κωστα δείτε φωτο από Κατερίνη,δείτε χιονι....

Βαγγέλης Ζλατίντσης είπε...

Καλησπέρα.
Παρατήρησες κάτι σε σχέση με τα αποθέματα τροφής; Διάβασα κάπου ότι επειδή είναι κλειστά από πάνω και δεν φεύγει η θερμότητα διαχειρίζονται καλύτερα τον ζεστό αέρα και κάνουν και μεγάλη οικονομία σε κατανάλωση τροφών. Υσχύει κάτι τέτοιο;
Εγώ πάντως δοκίμασα ένα μελισσάκι και το άφησα με ανοιχτό πάτο όλο τον χειμώνα ( βόρια σύνορα) και είναι από τα δυνατότερα μου..

GEORGE είπε...

Συμφωνώ με τους ανοιχτούς πάτους τα μελίσσια δεν κρυώνουν τους χρησιμοποιούν μερικά χρόνια στα Γιάννενα και έχουν παρατηρήσει οτι
ελέγχεται και η βαρρόα.

GEORGE είπε...

Συμφωνώ με τους ανοιχτούς πάτους τα μελίσσια δεν κρυώνουν τους χρησιμοποιούν μερικά χρόνια στα Γιάννενα και έχουν παρατηρήσει οτι
ελέγχεται και η βαρρόα.

warre.gr είπε...

Αυτήν την εποχή που έχει αρκετό κρύο και τα μελίσσια είναι αδύνατα με λίγο γόνο, τι θα ήταν καλό να κάνουμε με τους ανοικτούς πάτους?

glam είπε...

Άσχετο:
Δεν έχεις φαινόμενα δηλητηρίασης;
Χθες είδα τα πρώτα σημάδια και «με έζωσαν τα μαύρα φίδια», πάλι τα ίδια με πέρυσι….
Ας έχουν όλοι τον νου τους.

tasos είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ,ΤΟ ΙΔΟΙΟ ΠΗΡΑΜΑ ΕΚΑΝΑ ΚΙ ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΤΑΝΕ ΑΥΤΟ.ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΥΟ ,ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΡΥΟ ΜΑΖΙ.

granazis είπε...

Παναγιωτη.. αν καταλαβα καλα ..υπαρχει μια προυποθεση σε αυτα που λες...
Ναυλον,κυροπανο,τροφοδοτης,,, κατι τελος παντων που να περιοριζει τη διαφυγη αερα απο το καπακι...!!

IxNiLaTiS είπε...

@ Κώστας Ελευθεριου Κώστα βέβαια για την Αττική μιλάω. Αλλά είδα πως και ο Σουηδός και οι Γερμανοί στο IWF ξεχειμωνιάζουν με ανοικτούς πάτους!

@ Γιώργος Κ. Συμφωνώ ότι το ζαχαροζύμαρο είναι καλύτερο, όταν το φτιάχνεις εσύ από το μέλι σου. Του εμπορίου είναι φτιαγμένο με τα φθηνότερα εισαγόμενα μέλια. Αυτά μας έφεραν την νέα νοζέμωση. Γι' αυτό προτιμώ την βανίλια που είναι σκέτη ζάχαρη.

@ Βαγγέλης Ζλατίντσης. Λοιπόν, πρέπει να έχει δίκιο. Παρατήρησα ότι έχουν πάρα πολλές τρροφές μέσα, που από ορισμένα αφαίρεσα ότι βανίλια είχε απομείνει για να φάνε τα μέλια ώστε να βρει μέρος να γεννήσει η μάνα.
Δεν είπα τίποτα γιατί δεν κράτησα σημειώσεις στην αρχή του Δεκέμβρη για την ποσότητα των τροφών που είχαν τότε για να συγκρίνω. Πάντως τα μελίσσια μου δεν κατανάλωσαν πολλές τροφές. Του χρόνου θα είμαι πιο προσεκτικός! Θα κρατήσω λεπτομερείς σημειώσεις και θα αναφέρω τα αποτελέσματα για να τα συγκρίνουμε με άλλους μελισσοκόμους.

@ warre.gr Αν τα μελίσσια είναι αδύνατα, συνένωσε να δυναμώσουν και να αναπτυχθούν γρηγορότερα. Μετά τα ξαναχωρίζεις με μια νέα μάνα και τα ξανακάνεις δύο.
Να θυμάσαι ότι μέλι θα πάρεις μόνον από δυνατό μελίσσι. Τα αδύνατα θα τα ταΐζεις, θα τα κουβαλάς και μέλι δεν θα δείς.

Εγώ διατήρησα τον χειμώνα μερικά αδύνατα μόνον για να δώ τι θα γίνει με τους ανοικτούς πάτους. Δεν έχει νόημα να διατηρείς αδύνατα μελίσσια. Φέρσου γενναία και συνένωσε. Μετά τα ξαναχωρίζεις.

@ glam Όχι, τέτοιο πράγμα δεν είδα. Είδα όμως έναν αγρότη που ψέκαζε μεσημεριάτικα το αμπέλι του για τα χόρτα. … Κάνει κρύο ακόμα και δεν πολυβγαίνουν.

@ tasos. Και εγώ αυτό νομίζω. Η υγρασία τα αναγκάζει να αερίσουν την κυψέλη.

Ο αερισμός ρίχνει την θερμοκρασία, οπότε πάλι καταναλώνουν τροφές για να παράξουν θερμότητα.

Η κατανάλωση τροφών όμως, φέρνει επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα και υγρασία … Φαύλος κύκλος.

@ granazis Ναι. Από πάνω είναι κλεισμένα καλά με νάιλον. Τα πανιά και οι εφημερίδες δεν κάνουν γιατί μουσκεύουν από την υγρασία και κρατούν διαρκώς υγρασία πάνω από τα κεφάλια των κοριτσιών μας.

IxNiLaTiS είπε...

Α ναι! Ξέχασα να πω ότι αυτό που έμαθα στα σεμινάρια και διαβάζω στα βιβλία, ότι δηλαδή τον χειμώνα πρέπει να αφαιρούμε από την κυψέλη όσα πλαίσια δεν τα πατούν οι μέλισσες, και να βάζουμε χώρισμα για να είναι το μελίσσι ζεστό, δεν ισχύει.

Το μελίσσι θέλει να είναι δυνατό και να έχει φαί. Όλα τα άλλα είναι για να παιδευόμαστε εμείς και να ενοχλούμε και τα μελίσσια.

Βαγγέλης Ζλατίντσης είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση και σχολιασμοί από τους συναδέλφους.
Να προσθέσω κάτι που επίσης κάπου διάβασα αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ...
Στο Νάυλον χρειάζεται μια τρύπα όσο ένα 2έυρω για να φεύγει το διοξείδιο του Άνθρακα...