25.1.17

Άντε πρόεδρε να μαζέψουμε τα "ζωντανά" στο μαντρί.




Κατ αρχήν διαβάστε την ανακοίνωση του προέδρου της ΟΜΣΕ που βρίσκεται στην εικόνα, και προσέξτε καλά το κείμενο και ιδιαίτερα αυτό που έχω υπογραμμίσει με κόκκινο.

Ενώ, όπως γίνεται παραδεκτό στο κείμενο, "δυστυχώς οι εκπλήξεις σε βάρος μας δε σταματούν  και  πρέπει …"  όχι μόνον να μην αντιδράσουμε, όχι να μελετήσουμε το θέμα μέσα στα κλαδικά μας όργανα και να αποφασίσουμε συλλογικά τι θα κάνουμε, αλλά πρέπει να το δεχθούμε και να τρέξουμε ΑΜΕΣΑ στους λογιστές μας για τις απαραίτητες ενέργειες, με τις οποίες δηλώνουμε υποταγή και συμμόρφωση με τις αποφάσεις του … αυτοκράτορα.  Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουν οι "λίγοι" θα κάνουμε.
Και μάλιστα αυτό ο κύριος πρόεδρος μας το προτείνει με … εκτίμηση.
Τι ΔΕΝ καταλαβαίνεις;   

Να βρίσουμε λοιπόν για άλλη μια φορά τον κ.Ντούρα;  Όχι βέβαια, αυτό θα ήταν μία επιφανειακή και ανώριμη αντίδραση, που δε θα μας βοηθήσει σε κάτι    Προχωρώ λίγο πιο βαθιά στο θέμα …

Η κυβέρνηση λοιπόν έλαβε μία απόφαση για εμάς. Εμείς έπρεπε (αν δεν κοιμόμασταν  αλλά ήμασταν ενεργοί πολίτες) να συνεδριάσουμε μέσα στα συνδικαλιστικά μας όργανα (τους συλλόγους) και να στείλουμε τις αποφάσεις μας μέσω των αντιπροσώπων μας στην ΟΜΣΕ, για να γίνει εκεί έκτακτη Γενική Συνέλευση και να παρθεί απόφαση με δημοκρατικό τρόπο δια ψηφοφορίας.

Έτσι, ο συνάδελφος που θα μας αντιπροσωπεύσει προς την πολιτεία (είτε θα είναι ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΜΣΕ είτε κάποιος άλλος που θα επιλέξει η ΓΣ), θα δηλώσει στον υπουργό ότι επί του θέματος αυτού ο μελισσοκομικός κόσμος συνεδρίασε και αποφάσισε π.χ. αυτό ή ετούτο.   

Τώρα δεν μπορεί κανένας να το κάνει αυτό, αφενός διότι δεν έχουμε εκφράσει βούληση, και αφετέρου ο υπουργός θα του πεί (ή θα σκεφτεί) ότι δεν είπε τέτοιο πράγμα ο μελισσοκομικός κόσμος, άρα εσύ το λές αυτό αξιότιμε κύριε πρόεδρε,  με την αποκλειστικά  δική σου, ατομική σου  βούληση – ο μελισσοκομικός κόσμος δεν αντέδρασε, άρα δεν διαφωνεί.
Περαστικά μας.

Πέραν αυτού, ο κάθε υπουργός θα το σκεφτόταν πολύ καλά να επιμείνει σε κάποιο θέμα, στο οποίο οι πολίτες συνεδρίασαν και διατύπωσαν τη διαφωνία τους.
Ενώ τώρα … βόηθα κι εσύ πρόεδρε να μαζέψουμε τα "ζωντανά" στο μαντρί.  Πές να τρέξουν να προλάβουν να κάνουν τις δηλώσεις, για να μη χάσουν τα 400€ επιδότηση, τα οποία μετά θα τους τα πάρουμε πίσω διπλά και τριπλά.

Και ποιος ευθύνεται γι αυτό;  Ο κ. Ντούρας;  Ίσως ναι, ίσως και όχι, αλλά σίγουρα ευθυνόμαστε ΕΜΕΙΣ.  Εμείς, γιατί θεωρούμε ότι "κάποιος άλλος"  θα κάνει αυτό που εμείς έπρεπε να κάνουμε, για αυτό και  τίποτα δε γίνεται.

Εδώ, προσέξτε, θέλω να τονίσω και το εξής: Ο εκάστοτε πρόεδρος του ΔΣ της  ΟΜΣΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποδεχθεί ή να φέρει αντιρρήσεις, σε μία απόφαση της κυβέρνησης, αν εμείς δεν του έχουμε δώσει τέτοια εντολή μέσω της Γενικής Συνέλευσης.  
Ο εκάστοτε πρόεδρος του ΔΣ της ΟΜΣΕ δεν είναι αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι ... "ο βασιλιάς των μελισσοκόμων" που μπορεί να παίρνει αποφάσεις για εμάς. Οι αποφάσεις παίρνονται αποκλειστικά από τη Γενική Συνέλευση της ΟΜΣΕ, δηλαδή από εμάς τους ίδιους μέσα στους συλλόγους μας (γι  το θέμα αυτό θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση) 
 Όμως Γενική Συνέλευση κάνουμε μόνον μία φορά το χρόνο για να κόψουμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα.
Σε τι σου χρησιμεύει λοιπόν ένας σύλλογος, όταν  ποτέ δεν συνεδρίασε για τα προβλήματα του κλάδου σου, αλλά ενδιαφέρεται αποκλειστικά για οτιδήποτε άλλο εκτός από τα προβλήματα;

Να σημειώσω ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να συμφωνήσω ή διαφωνήσω με την συγκεκριμένη εγκύκλιο, γιατί δεν την έχω μελετήσει ακόμα.  Αναφέρομαι αποκλειστικά και μόνον στην αντίληψη που έχουμε για τον τρόπο λειτουργίας του μελισσοκομικού συνδικαλισμού,  ότι δηλαδή κάποιος "αρμόδιος" θα κάνει τη δική μας δουλειά … αλλά όμως ο αρμόδιος κοιτάζει τη δική του δουλειά.  Άντε να ξυπνήσουμε επιτέλους … να λειτουργήσουμε τους συλλόγους και την ΟΜΣΕ.  Είναι δική μας υπόθεση και ευθύνη. 

update:

Ο μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σχετικά με την ΔΕΑΦ 1000637 ΕΞ 2017 ενημερώνει τα μέλη του και κάθε ενδιαφερόμενο ότι:

Έπειτα από επικοινωνία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Θεσσαλονίκης με την ΑΑΔΕ και την Γενική Γραμμάτια του Υπουργείου Οικονομικών μας διευκρίνισαν ότι η συγκεκριμένη επεξηγηματική διορθώνει μία παρερμηνεία για τους αγρότες και διασαφηνίζει ότι επαγγελματίες θεωρούνται, εκτός από τους αγρότες κανονικού καθεστώτος,  και αυτοί του ειδικού καθεστώτος  και αυτοί που βρίσκονται στο “αφανές” (που δεν ανήκουν δηλαδή ούτε στο ειδικό ούτε στο κανονικό καθεστώς).

Συγκεκριμένα στην τελευταία παράγραφο αναφέρει:

“…Συνεπώς την ιδιότητα φυσικού προσώπου ως κατ' επάγγελμα αγρότη, όπως ορίζεται στο άρθ.65του 4389/2016, έχουν όσοι ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, ανεξαρτήτως υπαγωγής αυτών σε καθεστώς Φ.Π.Α. και ανεξαρτήτως υποχρέωσης ενημέρωσης ή μη των λογιστικών αρχείων (βιβλίων).”

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι με τα τωρινά δεδομένα δεν υποχρεούνται οι μελισσοκόμοι - αγρότες να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για να λάβουν τις επιδοτήσεις όπως αναφέρει η επιστολή του Προέδρου της ΟΜΣΕ.

Υποχρεούνται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς όσοι αγρότες είχαν τζίρο από αγροτικές εργασίες πάνω από 15000 € ή επιδοτήσεις πάνω από 5000€ το 2016.
Επίσης επαγγελματίες από άλλη αιτία (εμπορική επιχείρηση, ελεύθεροι επαγγελματίες): Εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς, ανεξάρτητα από το ύψος των επιδοτήσεών τους , ή από το σύνολο των πωλήσεων τους
Η τελική ημερομηνία ένταξης χωρίς πρόστιμο είναι 30/1/2017

(αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες τροπολογία με την οποία θα παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία μετάταξης των αγροτών κατά ένα μήνα)

Σε κάθε περίπτωση όμως προτείνουμε στα μέλη μας να επικοινωνήσουν με τους λογιστές τους για να ενημερωθούν ο καθένας για την περίπτωσή του αν πρέπει να κάνει έναρξη, αλλαγή καθεστώτος ΦΠΑ ή τίποτα.

Διαβάστε την ΔΕΑΦ 1000637 ΕΞ 2017 κάνοντας κλικ εδώ.
και τη σχετική επιστολή του προέδρου της ΟΜΣΕ κάνοντας κλικ εδώ.

Τι να σχολιάσω λοιπόν για τις συμβουλές του κ. Ντούρα;


Δεν υπάρχουν σχόλια: