27.1.11

Ποιό μέλι είναι το καλύτερο;

Είχα σκοπό να γράψω ένα κείμενο για αυτό το θέμα, αλλά η απάντηση της  κας Κατερίνα Καρατάσου τα λέει όλα με πολύ ωραίο τρόπο.

Το παρακάτω κείμενο είναι η αρχή της στήλης "μέλι γλυκύτατον" που ξεκίνησε στο τεύχος 42 του περιοδικού ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ και συνεχίζεται ως σήμερα όπου παρουσιάζονται τα είδη των ελληνικών μελιών και δίνονται συνταγές από τον Μίλτο Καρούμπα, πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων-Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος.

"ΜΕΛΙ ΓΛΥΚΥΤΑΤΟΝ…….
Γνωριμία με τα ελληνικά είδη μελιού και δοκιμές στην κουζίνα!

Της Κατερίνας Καρατάσου, κτηνιάτρου, μελισσοκόμου και μαγείρισσας

Υπάρχουν πολλά είδη μελιού, τόσα όσα και τα άνθη και οι συνδυασμοί τους, τα μελιττώματα και οι συνδυασμοί τους με άνθη και, ακόμα και ο ίδιος τόπος, δεν παράγει ακριβώς το ίδιο μέλι κάθε χρονιά.

Το μέλι έχει σοδειές, όπως και το κρασί, κι όταν με ρωτάνε ποιο μέλι είναι καλύτερο τους ανταποδίδω το ερώτημα:
Ποιο κρασί είναι καλύτερο; Πίνετε μόνο ένα είδος κρασί; Μήπως έχετε κάβα με τα αγαπημένα σας κρασιά και τα ταιριάζετε κάθε φορά με το φαγητό και την περίσταση; Εγώ έχω κάβα μελιού και σας συστήνω να φτιάξετε τη δική σας.

Το καλύτερο μέλι είναι αυτό που δεν δοκιμάσαμε ακόμα, για να παραφράσω τον ποιητή. Και το καλύτερο μέλι είναι σχετικό, που θα έλεγε ένας Αϊνστάιν της γευσιγνωσίας. Καλύτερο για ποιο πράγμα; Για να φαγωθεί σκέτο; Σε γαλλικό καφέ; Σε πράσινο τσάι; Στο βουτυρωμένο ψωμί; Τι ψωμί και τι βούτυρο θα ρωτούσε ένας ειδικός της γαστριμαργίας. Και που να πάμε σε πιο ειδικές χρήσεις, όπως σε σάλτσες, μαρινάτες και ντρέσσινγκ για σαλάτες, σε ψητά ή σε γλυκά, σε φρουτοσαλάτες ή να αρχίσουμε τους συνδυασμούς με ποτά…

Στο άλλο άκρο της γαστριμαργίας βρίσκεται αυτός που τρώει ένα, άντε δύο είδη μελιού, αυτά που του έδιναν όταν ήταν παιδί και συνέδεσε για πάντα τη γεύση τους με την έννοια του μελιού. Πολλοί μελισσοκόμοι ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία. Δεν πειραματίζονται οι ίδιοι άρα δεν πείθουν και τους πελάτες τους να πειραματιστούν.

Έτσι υπάρχουν μέλια που μένουν στα αζήτητα, που είναι για λίγους ή που είναι για …τις μέλισσες. Ωστόσο τα παράγουμε σε ικανές ποσότητες άρα καλό θα ήταν να τα πουλούσαμε.

Έτσι κάπως μου ήρθε η ιδέα για μια σειρά άρθρων για τα ελληνικά είδη μελιού και τις χρήσεις τους στη μαγειρική. Επειδή δεν πρέπει να υπάρχουν μέλια στα αζήτητα αλλά και τα δημοφιλή μέλια δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε μ’ ένα μόνο τρόπο.

Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι κάθε μέλι είναι ωφέλιμο εφόσον περιέχει το φυτό ή τα φυτά από τα οποία προήλθε. Η μελισσοθεραπεία έχει πολλά να πει γι’ αυτό. Θα συμφωνήσουμε επίσης ότι αν και η προτίμηση είναι καθαρά υποκειμενική ο ουρανίσκος εκπαιδεύεται. Άρα μένει απλώς να πειραματιστούμε, να βρούμε τρόπους και συνταγές που να αξιοποιούν τα μέλια που δεν προτιμάμε και να εμπλουτίζουν τους τρόπους κατανάλωσης όσων προτιμάμε! Το μέλι πάει με όλα!........"

Σωστά θίξατε από το ιστολόγιο το θέμα της αντιδεοντολογικής εμπορικής συμπεριφοράς από μελισσοκόμους, που δυστυχώς δεν περιορίζεται στο "μέλι από σκατά εντόμων" αλλά φτάνει στο " το μέλι των αλλονών έχει φάρμακα, το δικό μου είναι καθαρό".....

Από το περιοδικό αλλά και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η συμμετάσχει η ΟΜΣΕ ενημερώνονται και οι μελισσοκόμοι και οι καταναλωτές. Επιπλέον υπάρχουν ιδέες για δημοσίευση σε ειδικά περιοδικά μαγειρικής και για τηλεοπτική εκπομπή. Υπάρχει επίσης το φυλλάδιο της ΟΜΣΕ για τα 6 πιο "εμπορικά" (με την έννοια της παραγόμενης ποσότητας) είδη ελληνικού μελιού.
Τέλος, ότι έχω γράψει είναι στη διάθεση όλων, το ίδιο και η βιβλιογραφία για την τεκμηρίωση.

Συνεχίστε να θίγετε τα ζητήματα
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Κατερίνα Καρατάσου

Δεν υπάρχουν σχόλια: