23.1.11

Είμαστε σε καλό δρόμο!

Διάβασα το editorial (πρόλογος του συντάκτη) του μελισσοκομικού περιοδικού της Ο.Μ.Σ.Ε. "Μελισσοκομικό Βήμα" που κυκλοφορεί.

Μελισσοκομικό Βήμα Ιαν - Φεβ 2011
Είχε τον τίτλο "Είμαστε σε καλό δρόμο" και ουσιαστικά αποτελεί έναν απολογισμό του έργου της Ο.Μ.Σ.Ε. Θέλω πάνω σε αυτό το κείμενο να σχολιάσω λιγάκι κάποια πράγματα και να ακούσω τις απόψεις σας. Με μπλε γράμματα θα είναι το κείμενο του περιοδικού και από κάτω με μαύρα θα έχω θέσει τον σχολιασμό μου.

Τα προβλήματα της Ελληνικής μελισσοκομίας είναι πάρα πολλά και διαχρονικά. Η καταγραφή τους και η δημιουργία σταθερών και ενιαίων προτάσεων για την λύση τους ήταν η πρώτη επιτυχία μας.

Αν και αντιλαμβάνομαι ότι η καταγραφή των προβλημάτων είναι η αρχή της λύσης τους, και ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν καταγραφεί, δεν μπορώ να το θεωρήσω ως κάποια επιτυχία. Δεν είδα πουθενά κάποιον πίνακα που με σαφέστατο τρόπο να αναφέρεται στα προβλήματα και τις προτεινόμενες λύσεις τους. Είδα μόνον να γίνονται αναφορές στα σε κάποια προβλήματα (τα περισσότερα από τα οποία δεν με αφορούσαν κιόλας ως δευτερεύουσας σημασίας) αλλά δεν είδα κάπου κάποιον πίνακα σαν κι αυτόν:

Πρόβλημα
Προτεινόμενη Λύση
1. Αυτό …
Αυτή …
2. Ετούτο …
Ετούτη …
3. Το άλλο …
Η άλλη …

Τα προβλήματά μας τα ξέρουμε και είναι πολύ συγκεκριμένα. Θα αναφερθώ μόνον στα πρωτεύοντα και όχι στα δευτερεύοντα.
  1. Το εισαγόμενο μέλι πωλείται στα ράφια ως Ελληνικό, και με εξευτελιστικές τιμές που έχει σαν αποτέλεσμα αφ’ ενός να κρατά το δικό μας απούλητο μέσα στα βαρέλια, και αφ’ ετέρου δίνει στον καταναλωτή την εντύπωση πως η τιμή του μελιού στα 3 – 4 € το κιλό είναι λογική, και άρα εμείς είμαστε κερδοσκόποι.
  2. Ο μελισσοκόμος βρίσκεται διαρκώς υπό διωγμό. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, κάτοικοι εξοχικών κατοικιών, δασαρχείο κλπ … όλοι διώχνουν τους μελισσοκόμους. Οι νόμοι είναι στην συντριπτική πλειοψηφία εναντίων μας. Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας η μόνη εφικτή τοποθέτηση των κυψελών είναι πάνω στην άκρη των  δασικών δρόμων. Διαφορετικά δεν μπορούμε να εργαστούμε! Γιατί μας το απαγορεύουν αφού δεν έχουμε άλλη λύση;  Αν έχουμε άλλη λύση ας την αναφέρουν.
  3. Οι μελισσοκόμοι δεν έχουν άδεια συσκευασίας του μελιού, και για να την πάρουν θα πρέπει να πάρουν ISO που κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ. Το ίδιο πρόβλημα είχαν και οι αρτοποιοί αλλά πέτυχαν να εξαιρεθούν του νόμου για παραγωγή ενός τόνου ψωμιού την κάθε ημέρα. Εμείς γιατί δεν νομιμοποιούμαστε  να συσκευάσουμε σε βάζα ένα – ενάμισι τόνο μέλι το χρόνο, και είμαστε στην όποια διάθεση των συσκευαστών και εμπόρων;  Ο αγρότης μπορεί να πουλά απευθείας τα προϊόντα του στον πάγκο του μανάβη, εμείς γιατί όχι; Είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού ή κατουρήσαμε στο πηγάδι;
  4. Κλοπές! Έλεος πιά ! Πολλές φορές έχω μετακινήσει τις κυψέλες μου στην εθνική οδό, και με έχουν δεί και προσπεράσει πολλά περιπολικά, αλλά κανένα δεν με σταμάτησε ποτέ να μου κάνει έλεγχο αν οι κυψέλες είναι δικές μου ή τις έχω κλέψει. Τι έχει να φοβηθεί ένας κλέφτης στην Ελλάδα; Ποιος θα τον ελέγξει;
  5. Ψεκασμοί με φυτοφάρμακα. Ο καθένας μπορεί να αγοράσει όποιο δηλητήριο θέλει, σε όση ποσότητα θέλει, και να ψεκάσει όπου θέλει, όσο θέλει. Δεν είπαμε να μην ψεκάσουν οι αγρότες τα φυτά τους, αλλά να μας ειδοποιούν μερικές ημέρες πριν! Πρώτα τους κάνουμε την επικονίαση και μετά μας σκοτώνουν τα ζώα μας.
  6. Διασυστηματικά φυτοφάρμακα. Κάνουν όλο το φυτό τοξικό για τα έντομα, και οι μέλισσες που επισκέπτονται το φυτό για γύρη ή νέκταρ θανατώνονται. Από πού να φυλαχτούμε;
  7. Μελισσοκομικό αυτοκίνητο! Κάποιος που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμος και έχει πχ 150 μελίσσια, ή είναι κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμος αλλά δεν έχει ως 200 μελίσσια, δεν μπορεί να βγάλει μεγάλο μελισσοκομικό φορτηγό. Γιατί; Πώς θα τα μεταφέρει;  Αλλά ακόμα κι αν έχει 200 μελίσσια θα πρέπει να τα έχει τρία χρόνια πρίν. Αυτά τα τρία χρόνια πώς θα τα μεταφέρει; Με το ελαφρύ αγροτικό που χωράει 20 την φορά;  Μήπως μας μισείτε κύριοι των υπουργείων, και θέλετε να μας κάνετε την ζωή δύσκολη;  Γιατί δεν μας αφήνετε να εργαστούμε;

Αυτά είναι τα πρωτεύοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, και έκανα μόνον 10 λεπτά να τα καταγράψω δίχως επιτροπές και συνελεύσεις.  Τι επιτυχία!


Οι τυποποιητές πιέζουν για ακόμη χαμηλότερες τιμές. 
Η απάντηση δόθηκε παραπάνω. Ας έχουμε λοιπόν την άδεια να τα τυποποιούμε εμείς. Όταν χιλιάδες μελισσοκόμοι περιμένουν να πουλήσουν το μέλι τους σε 3 – 4 εμπόρους, λογικό είναι οι έμποροι να ενεργούν πάντα από θέση ισχύος.

Τα εισαγόμενα συνεχίζουν να ελληνοποιούνται και να παίρνουν τη θέση των δικών μας μελιών στα ράφια.

Η λύση είναι απλή και έπρεπε να την είχατε εφαρμόσει: Βγείτε έξω και πάρτε από τα ράφια των καταστημάτων λίγο μέλι για ανάλυση. Περίπου 10 – 15 κιλά συσκευασμένου μελιού, ένα από κάθε τυποποιητή, και στείλτε τα για ανάλυση. Αν βρεθούν στοιχεία (συνήθως γυρεόκοκοι)  που αποδεικνύουν ότι το μέλι δεν είναι Ελληνικό, προβείτε αμέσως ως ΟΜΣΕ σε καταγγελίες. Γιατί δεν το κάνετε; Πείτε μας σας παρακαλώ τι ακριβώς είναι αυτό που σας εμποδίζει;

Στις συναντήσεις μας με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ καταφέραμε να πείσουμε για τις θέσεις μας και να πάρουμε την διαβεβαίωση για την προώθησή τους και την επίλυσή τους.

Δεν κατάλαβα,  τι ακριβώς καταφέρατε;  Καταφέρατε να πάρετε διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις από … πολιτικούς; Αυτοί δεν είναι που μας είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν θα περικοπούν οι μισθοί, δεν θα αυξηθούν οι φόροι και ότι λεφτά υπάρχουν; Από αυτούς  λοιπόν καταφέραμε και πήραμε υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις; Υποσχέσεις από πολιτικούς! Πίστευα ότι θα μας φέρνατε λύσεις και όχι υποσχέσεις και ελπίδες για λύσεις.

Το πνεύμα των γιορτών και η αλλαγή του χρόνου μας θέλουν αισιόδοξους, ωστόσο φέτος μπορούμε να ελπίζουμε, όχι από συνήθεια, αλλά γιατί πραγματικά είμαστε σε καλό δρόμο.

Αν κατάλαβα καλά, ακόμα μιλάμε για την ελπίδα; Ακόμα ελπίζουμε για ελπίδα;
Τώρα, δεν ξέρω αν είμαστε σε καλό δρόμο, ξέρω μόνον ότι στα σίγουρα είμαστε ακόμα στον δρόμο.  Και από αυτόν τον δρόμο (αγροτικό, δασικό) μας διώχνουν, να πάρουμε τα μελίσσια μας από το δρόμο γιατί κανένας δεν μας θέλει, και ο νόμος είναι εναντίον μας.

Ίσως από λάθος μου ή ελλιπή ενημέρωση ναι γίνομαι άδικος, αλλά προσπαθήστε λίγο να έρθετε στη θέση μου.  Τα προβλήματα τα ξέρουμε, από υποσχέσεις χορτάσαμε, από λύσεις ... πεινάμε.

24 σχόλια:

evangelos naxios είπε...

Καλησπερα Παναγιωτη,χθες διαβαζα μια αγωνιωδη,εναν προβληματισμο του αγαπητου φιλου,Δημητρη απο το Μελι Ληθαιο.Σημερα η αναρτηση σου ειναι απαντηση στην αναρτηση του συναδελφου και των αγαπητων επισκεπτων του που καλοπροαιρετα σχολιαζαν...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΩΓΑΣ είπε...

Eγω θα πω μοναχα ΕΥΓΕ και ειναι λιγο,επειδη βλεπω οτι δεν ειμαι μονος.Διαβαστε ενα μηνυμα απο εναν φιλο που εστειλε "Μανωλης απο Κρητη.
Θέλω να πω οτι ευτυχώς ηρθε το ιντερνετ και μαθαίνουμε κανένα νεο.
Γιατι είχαμε μαύρα μεσανυχτα."
ΜΗΤΣΟΣ.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Melissocosmos είπε...

Παναγιώτη προσθέτω ένα ακόμα πρόβλημα.
Η έδρα της ομοσπονδίας μας βρίσκεται σε επαρχιακή πόλη, μακριά από το κέντρο των εξελίξεων.
Ο λόγος;
Απλούστατος.
Στην ομοσπονδία θέλουν να έχουν πρόσβαση κατ αποκλειστικότητα οι Θεσσαλοί μελισσοκόμοι μονάχα απ ότι φαίνεται.
Σε ερώτηση μου γιατί είναι στη Λάρισα η έδρα, πείρα την καταπληκτική απάντηση ότι η Λάρισα απέχει μόλις 2 ώρες από τη Θεσσαλονίκη ενώ απέχει 5 ώρες από την Αθήνα.
Στην ομοσπονδία λοιπόν δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ούτε οι Κρητικοί, ούτε οι νησιώτες, ούτε οι Πελοποννήσιοι ούτε οι επτανήσιοι ούτε οι στερεοελλαδίτες γιατί δεν έχουν πρόσβαση.
Άρα λοιπόν παραμένει εγκλωβισμένη γύρω από έναν στενό πύρινα συνδικαλιστών που ότι είχαν να δώσουν το έδωσαν.
Ακόμα δεν μπορεί τόσο μακριά από το κέντρο των εξελίξεων να προσφέρει συνδικαλισμό, κι έτσι στέλνει μόνο με επιστολές.
Πρέπει πιστεύω όλοι μας να πιέσουμε να μεταφερθεί η έδρα στην Αθήνα γιατί έτσι τουλάχιστον και νέο αίμα συνδικαλιστών θα μπει στην ομοσπονδία μας και άμεσο συνδικαλισμό θα μπορεί να κάνει, και συναντήσεις με το αρμόδιο υπουργείο για τα προβλήματα μας θα μπορεί να έχει.
Από εκεί ξεκινάνε τα προβλήματα μας πιστεύω.

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

καλό είναι να βλέπουμε τα πράγματα σφαιρικά και να μην τα βλέπουμε μαύρα ή μάλλον να μην τα βάφουμε μαύρα.Θέλω να πώ: ας μην περιμένουμε πάντα να βγάλουν οι άλλοι το φίδι από την τρύπα & στην προκειμένη περίπτωση τα φίδια=τα προβλήματα δηλαδή είναι πολλά.
Για όσους δεν γνωρίζουν αλήθεια αναλογιστείτε τί γινόταν πρίν δημιουργηθεί η ΟΜΣΕ; Γιατί καταλογίζουμε πως η ομοσπονδία των μελισσοκομικών συλλόγων δεν έκανε κάτι τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε το παραμικρό!!!
Αλήθεια λοιπόν πρώτα πρέπει να πούμε τι κάναμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαστε με την μελισσοκομία , είμαστε σε σύλλογο ή σε συνεταιρισμό; με ποιόν τρόπο μετέχουμε ; τι ζητάμε; να είμαστε απλά γραμμένοι και ουσιαστικά ανύπαρκτοι , άντε μόνο και μόνο για την πυροσφραγίδα ή κανένα φάρμακο;;;
Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν , θέλω να θέσω τη λογική της αυτοκριτικής.Προσωπικά φέτος αξιώθηκα να γραφτώ στο μελισσοκομικό συνεταιρισμό της περιοχής μου και να μπώ στο Δ.Σ.
Θεωρώ πως είναι πιό τίμιο να κρίνω τον εαυτό μου παρά να κατηγορώ τον Ντούρα , την ΟΜΣΕ και τους συλλόγους...
έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρουμε ... μέσα όμως;;;
Αφού λοιπόν θεωρούμε πως δεν γίνεται σωστά η δουλειά των συλλόγων ας ασχοληθούμε ενεργά να την φτιάξουμε και ας αφήσουμε την εκ μακρόθεν κριτική που επιφέρει η μονόπλευρη θεώρηση καθότι η ΟΜΣΕ δεν μπορεί να απαντήσει γιατί τά ερωτήματα τέθηκαν εδώ και όχι στην ομοσπονδία.

Melissocosmos είπε...

Η απάντηση μου είναι ότι όταν κινείς τα νήματα θα δέχεσαι και κριτική.
Η ΟΜΣΕ δεν γίνεται να αποφύγει την κριτική.
Ούτε θα ήταν σωστό να μην τονίζουμε τα κακώς κείμενα γιατί τότε δεν θα διορθωθούν ποτέ.
Κάθε μελισσοκόμος από το δικό του μετερίζι μπορεί να προσφέρει έστω και λίγα.
Πιστεύω ότι όσοι μελισσοκόμοι διαχειρίζονται Blog προσφέρουν πάρα πολλά γιατί εκεί καταγράφονται τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου και αναδεικνύονται.
Αν πιστεύει η ΟΜΣΕ ή οι συνάδελφοι των μελισσοκομικών συλλόγων ότι αδυνατούν να διαχειριστούν ένα πρόβλημα τότε ας ζητήσουν την βοήθεια των μελλών των συλλόγων.
Αυτό λέμε τόσο καιρό, ξυπνήστε τον γίγαντα (μελισσοκόμο) που κοιμάται.
Μην τον αφήνετε να κοιμάται γιατί έχει δύναμη και μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων μας.
Τέλος δεν χτυπάω κανέναν Ντούρα εγώ, δεν έχω προσωπικά με κανέναν.
Γενικά κάνω κριτική κι όχι σε ένα μόνο πρόσωπο.
Στην προκειμένη ο Ντούρας μονάχα παλεύει μόνος του, αν και σε λάθος κατεύθυνση πάντως παλεύει.

IxNiLaTiS είπε...

Ειπώθηκαν "ονόματα" και θέλω να διευκρινίσω οτι μίλησα όσον αφορά στην ΟΜΣΕ στο σύνολό της. Δεν έχω κάτι με κάποιον.

Για τα υπόλοιπα θα απαντήσω αύριο.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά δυστυχώς όλοι καβάλα στο κάρο και πρέπει κάποιοι να κατέβουμε να το σπρώξουμε για να προχώρηση. .

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Δημήτρης Θωμόπουλος είπε...

Για άλλη μια φορα «εγραψες» Παναγιώτη!! Οι προβληματισμοί σου απασχολουν κάθε μελισσοκομο αλλα από ότι φαίνεται δυστυχως δεν απασχολουν την ΟΜΣΕ. Θέλω να προσθεσω ότι υπάρχει παντελή ελλειψη πολιτικής για την προώθηση και την ανάδειξη των μελισσοκομικών μας προϊόντων τόσο στην Ελλαδα οσο και στο εξωτερικο. Τωρα τι λεω μηπως που υπαρχει ορθολογικη πολιτικη ?? όλα στην τυχη. Θα μου πειτε εδώ αφηνουν ανενοχλητα τα εισαγομενα να μην μιλησω για την «ελληνοποίηση» που τα κανουν, «σιγα η πατρίδα κοιμαται»!!!
Στο δια ταυτα να ριξω μια ιδεα.
Να στείλουμε ως μελισσομποκάδες υπόμνημα στην ΟΜΣΕ και στο υπουργειο αγροτικης αναπτυξης με τα προβλήματα του κλαδου καθως και τις προτεινομενες λυσεις. Νομιζω ότι τα έβαλες σε σωστη βαση.
Είναι φυσικα δυνατον να συμπληρωθουν και αλλα θεματα – προβληματα μετα από επεξεργασια που θα πραγματοποιηθεί.
Πιστευω ότι πρεπει να σταματησουμε να ειμαστε παθητικοι ας κανουμε μια αρχη.

markos aliprantis είπε...

Πάνο θα συμφωνήσω με τον Κωσταντή Σπυρίδων σχεδόν απόλυτα.Βέβαια είναι η έδρα της ΟΜΣΕ λίγο μακρυά αλλά πρίν δημιουργηθεί στην Λάρισα γιατί δεν φρόντισαν οι Μελ.Σύλογοι της Πρωτεύουσας να την κάνουν εκεί;Για τον απλούστατο λόγο οτι οι μελισσοκόμοι των Αθηνών είναι λίγοι σε σχέση με της Θεσαλίας και οι σύλογοί τους τότε ήταν ανύπαρκτοι.Τα μέλη των συλλόγων ας αναλάβουν πρωτοβουλίες και να πιέσουν το Δ.Σ τους να πάνε και να ψηφίσουν την επόμενη φορά αυτούς που θεωρούν καλύτερους και θα τους λύσουν τα προβλήμματά τους.Το ρητό που λέει οτι όποιος είναι έξω από το χορό στην προκειμένη περίπτωση έρχεται και δένει.Πάντως όσες φορές προσωπικά έθεσα προβλήματα του συλλόγου μου στην ΟΜΣΕ βρήκαν λύση και μόνο οτι προχωρήστε και εμείς είμαστε εδώ που είπαν φτάνει.Πάντως να είστε σίγουροι οτι κάποιοι από την ΟΜΣΕ διαβάζουν τους μελισσομπλοκάδες.Δεν ξέρω όμως αν απαντήσουν.
Νομίζω τελικά και από πείρα σε άλλους συλλόγους που είμαι οτι είναι κουσούρι μας να λέμε οτι αυτό ή εκείνο θα το έκανα έτσι άντε ντέ ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα μπές μέσσα στον σύλλογο ή την ομοσπονδία και κάντο αλλά όλοι λένε δεν μπορώ για χίλιες δυό δικαιολογίες.

IxNiLaTiS είπε...

@ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ και markos aliprantis

Αν κατάλαβα καλά, η λογική σας είναι η εξής:
«Αν θέλεις IxNiLaTi να λύσεις τα προβλήματα της Ελλάδας, μην κάνεις κριτική στους υπουργούς και στο πρωθυπουργό, αλλά γίνε εσύ ο ίδιος υπουργός ή πρωθυπουργός.»

Το ότι είμαστε έξω από τον "χορό", δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να βλέπουμε ποιος παραπατάει "χορεύοντας".

Από την στιγμή που σηκώνεται κάποιος να χορέψει, τίθεται σε δημόσια θέα και δεν μπορεί να απαιτεί από τους άλλους να κλείσουν τα μάτια τους. Πόσο μάλλον όταν από τον χορό του εξαρτώνται δικά τους προβλήματα.

Όταν ανέβεις στο βήμα για να μιλήσεις, είναι λογικό οι ακροατές να σχολιάσουν αυτά που είπες. Αν δεν θέλεις να σε σχολιάσουν, τότε μην ανέβεις.

Όταν ζητάς να ανέβεις και τελικά ανεβαίνεις ως διοίκηση μιάς συνομοσπονδίας, εσύ ο ίδιος διάλεξες να επιτελέσεις αυτό το έργο, και είναι λογικό οι άνθρωποι που ο καθένας αποτελεί ένα κύτταρο της συνομοσπονδίας αυτής, να κοιτάνε τι κάνεις, τι γράφεις και τι λές.

Αυτό στο οποίο εγώ αντιτίθεμαι και για αυτό έθεσα αυτή την ανάρτηση, είναι ο τρόπος που παρουσιάζονται τα πράγματα στο σημείωμα του συντάκτη (editorial). Εκεί λοιπόν μιλούν για "επιτυχίες" της ΟΜΣΕ, ενώ εγώ αντιλαμβάνομαι ότι παρ’όλες τις "επιτυχίες" τους τα προβλήματά μου παραμένουν άλυτα.

Βεβαίως μου υπόσχονται ότι είμαστε σε καλό δρόμο για την επίλυση, αλλά ... όλοι σε όλα τα θέματα έτσι έλεγαν πάντα???

Αυτό λέγετε και είναι "καθησυχαστική πολιτική".

Την ΟΜΣΕ δεν την έχουμε για να κάνει καθησυχαστική πολιτική, αλλά για να δίνει λύσεις στα προβλήματά μας. Και όταν βλέπω ότι (πχ με τις ελληνοποιήσεις ) θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι που είναι "φώς – φανάρι (αυτό που πρότεινα)", αλλά δεν …, ε, τότε αισθάνομαι άσχημα.
Γνώμη μου πάντα.

IxNiLaTiS είπε...

@ Δημήτρης Θωμόπουλος
Αυτό το υπόμνημα που πολύ σωστά και λογικά προτείνεις, έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται από τον "ΜΕΛΙ ΛΗΘΑΙΟΝ"
http://meli-lithaion.blogspot.com/2011/01/blog-post_22.html
και πρέπει να δώσουμε την απαιτούμενη σημασία. Πρέπει να φτιάξουμε αυτό το υπόμνημα.

IxNiLaTiS είπε...

@ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ και markos aliprantis

Σε κάποια πράγματα που είπατε, είναι φανερό οτι έχετε δίκιο.
Ναι πρέπει να αναστηθούν οι σύλλογοι. Ας κάνει ο καθένας μας ότι μπορεί στον τόπο του.
____________________________

"και μόνο οτι προχωρήστε και εμείς είμαστε εδώ που είπαν φτάνει."

Μάρκο, αυτό δεν το κατάλαβα ...

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

@ Παναγιώτη , το αντίθετο από αυτό που κατάλαβες είπα!!! παραθέτω απόσπασμα
:Αλήθεια λοιπόν πρώτα πρέπει να πούμε τι κάναμε εμείς...

Δεν είπα να μη γίνετε κριτική , έθεσα την προυπόθεση για την κριτική δηλαδή την αυτοκριτική.
επίσης είπα:
Αφού λοιπόν θεωρούμε πως δεν γίνεται σωστά η δουλειά των συλλόγων ας ασχοληθούμε ενεργά να την φτιάξουμε ...
Δεν έίπα ούτε να γίνουμε όλοι πρόεδροι δηλαδή υπουργοί & πρωθυπουργοί αλλά να μετέχουμε ΕΝΕΡΓΑ με όποιον τρόπο μπορούμε.
Αυτή είναι η τοποθέτηση που έκανα , δεν προσπαθώ να κάνω το συνήγορο της ΟΜΣΕ απλά επισημαίνω την σημασία πρώτα της αυτοκριτικής και μετά οποια άλλη θεώρηση των πραγμάτων , ειδάλλως εάν αποφεύγουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και κρίνουμε μόνο τους άλλως κινδυνεύουμε να οσηγηθούμε σε κατακρίσεις.

Melissocosmos είπε...

Εγώ με λύπη μου διαπιστώνω ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε μόνοι μας.
Όσοι συνάδελφοι ανήκουν σε συλλόγους υποστηρίζουν την ΟΜΣΕ, ενώ όσοι δεν ανήκουν σε συλλόγους μπορούν και μιλάνε πιο ελεύθερα.
Δεν πρέπει να φτάσουμε εκεί.
Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι τα πράγματα στον κλάδο μας δεν πάνε καλά;
Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι αφού δεν πάνε καλά κάποιος ευθύνεται;
Η ομοσπονδία δεν φέρει ευθύνη που καταστρέφεται η ελληνική μελισσοκομία από τις παράνομες ελληνοποιήσεις;
Φέρει.
Δεν συμφωνείτε ότι πρέπει να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της ομοσπονδίας μας;
Εγώ έκανα προτάσεις.
Να μεταφερθεί τώρα η έδρα στην Αθήνα.
Φίλε Μάρκο, κάποτε η πρωτεύουσα της Ελλάδας ήταν στο Ναύπλιο, όμως μεταφέρθηκε, έτσι πρέπει να μεταφερθεί και η έδρα της ΟΜΣΕ.
Δε σημαίνει ότι επειδή ξεκίνησε από τη Λάρισα ότι πρέπει να παραμείνει εκεί αιώνια.
Είπα επίσης.
Όλες οι εργατικές τάξεις διεκδικούν, κινούνται, διαμαρτύρονται, συναντώνται με στελέχη της κυβέρνησης.
Εμείς γιατί όχι συνάδελφοι;
Είναι κακό να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους;
Αυτό κάνουμε, λέμε πολύ ξεκάθαρα νομίζω ότι δεν γίνεται σωστή δουλειά από την ομοσπονδία μας.
Ας συμφωνήσουμε λοιπόν να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην ομοσπονδία ότι πρέπει να αλλάξουν ορισμένα πράγματα τώρα.
Αν δεν αλλάξουν ΤΩΡΑ σε 5 χρόνια από σήμερα δεν θα υπάρχει Έλληνας μελισσοκόμος δεν το βλέπετε;
Θα χαθούμε κι εμείς όπως χάθηκαν οι καπνοκαλλιεργητές και τόσοι άλλοι.
Κι αυτοί αδυνατούσαν να δουν σωστά το πρόβλημα πριν 10 χρόνια και τώρα να που έφτασαν.
Δεν διεκδικώ τίποτα για τον εαυτό μου όπως κακοπροαίρετα με κατηγόρησαν κάποιοι, το καλό του επαγγέλματος μας με νοιάζει μόνο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΩΓΑΣ είπε...

Εγω θελω να πω ενα μεγαλο μπραβο σε ολου εσας.
Επιτελους θα αρχισουμε σε μια καινουργια βαση.
Ξαναλεω ευγε στον Παναγιωτη, γιατι πολλοι μαζι κατι θα κανουμε για εμας & τα παιδια μας.
Ολα δεν ειναι μονο χομπυ!!!!!
ΜΗΤΣΟΣ

beelovers είπε...

Καταρχάς να ευχηθώ καλή χρονιά . Τα προβλήματα όλα ξεκινούν πρώτα μέσα από την οικογένεια . Όταν εμείς οι ίδιοι δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας και τον συνάδελφο μας μην περιμένουμε από τους άλλους να μας σεβαστούν . Υπάρχουν γραπτοί – άγραφοι – εθιμικοί νόμοι τους οποίους τους καταπατούμε διότι έχουμε μέσα μας τον μεσανατολίτικο ραγιαδισμό ο οποίος μας λέει πάντα ότι εμείς και κανένας άλλος δεν έχει δίκαιο. Πρέπει πρώτα από όλους να θεσπίσουμε κανόνες καλής συμπεριφοράς μεταξί μας . Δεύτερον πρέπει να συνταχθούμε όλοι κάτω από έναν μεγάλο ή από περιφερειακούς συνεταιρισμούς διότι οι μικροί συνεταιρισμοί με εξαίρεση κάποια φωτεινά παραδείγματα ( ΜΣ Βόλου ) υπάρχουν μονό και μόνο για να έχουν τον τίτλο ορισμένοι ανεγκέφαλοι που αρέσκωνται να τους λένε ΠΡΟΕΔΡΕ!!! χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στους συναδέλφους . Τρίτων ένας μεγάλος συνεταιρισμός στην βόρεια Ελλάδα δίνει το (καλό ) με τις εξευτελιστικές τιμές που αγοράζει το μέλι από τα μέλη του. Πρέπει σε περιφερειακό επίπεδο να βάλουμε όλοι το χέρι στην τσέπη και να δημιουργήσουμε ισχυρά τυποποιητήρια και πωλητήρια μελιού ώστε να αποφεύγουμε την παγίδα του ( κυρίου ) Π που παίρνει το μέλι 3 ευρώ και στο ράφι του SM έχει 15 . Να ζητήσουμε επιτακτικά να ορισθούν κατώτερες τιμές χονδρικής πώλησης σύμφωνα με την μελέτη κοστολόγησης που έκανε εάν δεν κάνω λάθος το ΓΠ Θες/νίκης . Να απαιτήσουμε διατίμηση και στα είδη εξοπλισμού μια και οι προμηθευτές και κατασκευαστές τους νομίζουν ότι ο μελισσοκόμος είναι καλή αγελάδα για άρμεγμα ΠΧ. Ένας κινητός πάτος έχει κοστολόγιο με τα υλικά αγορασμένα λιανικός 2 – 3 ευρώ δεν μπορεί ο κύριος Ε να τον πουλά 14 χωρίς το ΦΠΑ . Να ζητήσουμε από το κράτος την επιστροφή του ΦΠΑ για τις τροφές κλπ που αγοράζουμε καταθέτοντας τα τιμολόγιά και μόνο στην ΔΟΥ. Τέλος πάντων δεν θα σας κουράσω άλλο . Μπορούμε να γραφούμε ώρες ολόκληρες . ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ

granazis είπε...

Επιτελους ενας "νεος" που ξερει τα αυτονοητα!!!

MHTΣΟ οταν λες "αυτονοητα"ενοεις ....και....τα χρεη των συνεταιρισμων????
Οι υποχρεωσεις προς τριτους σταματανε μονο στα μελη του Δ.Σ. η....ακουμπανε στις πλατες ολων των μελων????
Διαβασαμε το καταστατικο πριν γραφτουμε....η.....καναμε την αιτηση μονο και μονο για να παρουμε το "χαρτι" για τη νομαρχια οταν θελαμε Μ.Β......
Σας καλεσαν ποτε μαζικα για απολογισμο χρησης Δ.Σ. και ψηφιση προυπολογισμου ?????
Ρωτησε ποτε κανεις (ελενξε) πως.....απο που .....και γιατι....γινονται οι προμηθειες των υλικων που πουλανε......????
Συμμετέχουμε ολοι στην εκλογη του Δ.Σ...???? ( ειδοποιουμαστε..??? )
Ψωνιζουμε απο το συνεταιρισμο... ΜΑΣ......τα υλικα που χρειαζόμαστε...??????
Υπαρχει ποσοστωση στις συγκεντρωσεις προιοντων που παραγουμε......η....οποιος προλαβει προλαβε....????
Ειδε ποτε κανεις τις προσφορες αγορας των προιοντων μας απο τους εμπορους τις αγορας..???
Ελεγξε ποτε κανεις μας τα κρητηρια που επιλέχτηκε ο αγοραστης..????
Ποτε ηταν η τελευταια φορα που απαιτήσαμε σαν μελη να γινει μια ουσιαστικη παρουσιαση των προιοντων μας...πχ.. στον ιατρικο συλογο....στο σωματειο μαγειρων -ζαχαροπλαστων....σε συλλόγους γυναικων..κλπ..

Με λιγα....λογια...

Ειμαστε ετοιμοι να στειλουμε τον υπουργο φυλακη........και καλα καλα δεν ξερουμε πως κλειδωνει το σπιτι μας....!!!!!!
Αν δεν μας κανουν αυτοι να τους.... ΑΛΛΆΞΟΥΜΕ.....η....αυτους .....η......τα ΦΩΤΑ....!!!!
Ειναι ευκολη δικαιολογια το.....δεν με πληρωνεις ρε φιλε......για το κοινο καλο το κανω..!!!
Ε.....λοιπον STOP...... ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΑΡΕΣ......!!!!
Ας κανουμε αλλους........"καλους"......συνεταιρισμους να βαλουμε και 1-2 υπαλλήλους και ενα γεωπονο ......(εστω τεχνολογο μελισσοκομιας)... για προισταμενο.....και να ελέγχουμε μονο αν κανει σωστα τη δουλεια μας.....
Ολα αυτα ομως μονο για αρχη ισως κοστιζουν περισσοτερο απο 50.000 ευρω το χρονο....
Ποσοι ειναι σιγουροι οτι θελουν να βαλουν το χερι στην τσεπη......βαθια.......!!!!
Ρεστα ζηταω μονο απο τον υπαληλο μου για τη δουλεια που συμφωνήσαμε οτι θα πληρωνετε για να κανει...!!!!!!
Οταν δεχομε ΧΑΡΕΣ ...δεν ζηταω ρεστα......

Melissocosmos είπε...

Ποιος είσαι εσύ φίλε που ζητάς και τα ρέστα από πάνω;
Εσύ ανήκεις σε σύλλογο;
Φρόντισες να μάθεις τι κονδύλια δίνει το κράτος και η ΕΕ στους συλλόγους για να ενισχύσει την μελισσοκομία;
Η έγινες πρόεδρος στο σύλλογο μόνο για να πουλάς εφέ και προεδριλίκι στις γκόμενες;;;
Διεκδίκησες τα κονδύλια από την ΕΕ για να ενισχύσεις τους μελισσοκόμους της περιοχής σου;
Πείρες τα ποσά που προβλέπονταν για δενδροφυτεύσεις μελισσοκομικών δέντρων σε καμένες περιοχές;
Κάλεσες τα μέλη του συλλόγου σου να φυτέψετε τα δέντρα;
Αν όχι γιατί;
Κάνε πρώτα τα εύκολα, και μετά ζήτησε τους τα ρέστα.
Και τέλος γιατί δεν βάζεις ονοματεπώνυμο για να μπορεί και ο Μήτσος να σου τα χώσει έτσι εύκολα όπως το κάνεις εσύ;

granazis είπε...

Ο/Η MELISSOCOSMOS είπε.........κλπ
Φιλε κανεις λαθος σε ολα οσα μου καταλογιζεις.....Αν φαινομε σαν μπλοκερ ειναι απο λαθος προσπαθωντας να αναρτισω το σχολιο μου.....
Τα στοιχεια μου υπαρχουν στο "μελισσολογια"...αν θες στηλε π.μ. και τηλ και τοτε θα δεις ποσο λαθος κανεις.......παντως προεδρος.... και ν`αθελα δεν θα με εκαναν

Melissocosmos είπε...

Οκ ομως μην κατακρινεις καποιον που προσπαθει να αναδειξει ενα προβλημα.

granazis είπε...

Δεν ειναι μερος να ανταλασουμε προσωπικες αποψεις ...αν θες στηλε π.μ.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Όσους μελισσοκόμους και όσες κυψέλες έχουν η Χαλκιδική και η Θάσος δεν έχει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα.
Άρα δεν είναι λάθος η Λάρισα για έδρα της ΟΜΣΕ.