17.12.10

Βελτίωση τροφοδότη - τροφοδότης "Μισό Πάτωμα"


Θέλω έναν τροφοδότη που:
1. Να παίρνει πολύ σιρόπι,άρα να είναι βαθύς.
2. Να μπορώ ταυτόχρονα να βάζω ζυμάρι ή γυρεόπιτα
3. Να μπορώ να βλέπω την στάθμη του σιροπιού που υπάρχει μέσα δίχως να ανοίγω το καπάκι της κυψέλης.
4. Να μπορώ να ρίχνω σιρόπι δίχως να ανοίγω το καπάκι της κυψέλης.
5. Όταν κάνω διαίρεση μελισσιού για πολλαπλασιασμό, και τοποθετώ την μια κυψέλη (πάτωμα) επάνω στην άλλη, να μπορώ να έχω τροφοδότες και στα δύο πατώματα.

Βλέποντας λοιπόν έναν τροφοδότη που ανάρτησε στο blog του ο konstantispyros είδα ότι ήταν περίπου αυτό που ζητούσα, ήθελε όμως μερικές βελτιώσεις:
Να είναι βαθύτερος ώστε να χωράει πολύ σιρόπι, και να μην χρειάζεται να ανοίγω καπάκι η να σηκώνω την επάνω παραφυάδα για να τροφοδοτήσω.

Αν λοιπόν πάρουμε ένα "μισό πάτωμα" μπορούμε να το τροποποιήσουμε ως τροφοδότη. Κοιτάξτε τα παρακάτω σχέδια. 



 
Η μέσα πλευρά του τροφοδότη - φαίνεται το λεπτό fiberglass ή χοντρό φύλο πλαστικού που καλύπτει την τρύπα - γραμμή του δείκτη. Θα πρέπει μάλλον να γίνει λεπτότερη από ότι είναι στο σχέδιο.
Επάνω η τρύπα τροφοδοσίας 



Εμπρός ή ίσως και στο πλάι,  θα μπορούσαμε να κάνουμε μια επιπλέον είσοδο για την κυψέλη.  
Φαίνεται με μπλε χρώμα.



Η τροφοδοσία μπορεί να γίνει με ένα χωνί που έχουμε προσαρμόσει έναν σωλήνα που περνά μέσα στην τρύπα.  Η τρύπα μπορεί να κλείνει με τις γνωστές τάπες της ANEL , με φελλό ή τέλος πάντων κάτι άλλο.


Στο κενό μπορούμε να βάλουμε 
2 - 3 σακουλάκια ζαχαροζύμαρο (το ένα πάνω στο άλλο) ή γυρόπιτα


Γενική άποψη του τροφοδότη - "μισό πάτωμα" - με την σήτα του, 
την τρύπα τροφοδοσίας, τον δείκτη και την είσοδο. 


Έναν τέτοιος τροφοδότης μπορεί να αρμοστεί με συνδετήρες όπως ακριβώς το κάθε πάτωμα κυψέλης. Άρα μπορούμε  ακόμα και να μεταφέρουμε την κυψέλη με τον τροφοδότη της επάνω. 

Πίο κάτω βλέπετε μιά κυψέλη με παραφυάδα (Β Πάτωμα) όπου το κάθε πάτωμα έχει τον τροφοδότη του. Μιά τέτοια κυψέλη όπου οι τροφοδότες πιάνουν με συνδετήρες μπορεί να μεταφερθεί έτσι όπως ακριβώς είναι

Οι τρύπες στην εμπρός πλευρά των πατωμάτων είναι "δεύτερες είσοδοι"  που χρησιμοποιώ όταν η κυψέλη φτάνει σε ανάπτυξη 2 - 3 ορόφων.  Κάτω από τις τρύπες φαίνονται οι μικρές σανίδες πτήσης.
 
Επειδή η δεύτερη σκέψη είναι πάντα καλύτερη από την πρώτη, και επειδή τα πολλά μυαλά σκέπτονται καλύτερα από το ένα, κοιτάξτε - σκεφθείτε αν υπάρχει στην σκέψη μου  κάποια γκάφα.  

Βλέπετε ότι κάτι θα μπορούσε να βελτιωθεί;

ΥΓ.
Δημοσίευση ανάρτησης

Ο συγκεκριμένος τροφοδότης μπορεί να παίξει και τον ρόλο σήτας εξαερισμού, αν κατά την μεταφορά βγάλουμε το καπάκι και αφήσουμε ως καπάκι τον τροφοδότη. Τότε η σήτα που υπάρχει στον τροφοδότη θα δώσει αρκετό αέρα σε ένα δυνατό μελίσσι. Αν ο συνάδελφος μελισσοblogger "Δρυάδες Μέλι" είχε επάνω έναν τέτοιο τροφοδότη δεν θα πάθαινε αυτό το κακό. Κοιτάξτε εδώ  Δρυάδες Μέλι 

4 σχόλια:

evangelos naxios είπε...

Παναγιωτη πολυ ωραιο!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Τώρα με την κρίση λέμε να τους μικρύνουμε και εσύ τους μεγαλώνεις?
Και τώρα ας σοβαρευτούμε. Που θα τους χρησιμοποίησης? Μήπως πάμε για ξίνισμα? Μήπως με υπερτροφοδότηση υποπέσουμε στη νοθεία?

IxNiLaTiS είπε...

Προτιμώ να τροφοδοτήσω το μελίσσι ώστε να φτιάξει μέλι για αποθέματα τροφής του χειμώνα, παρά να αφήσω άδειες κηρήθρες ...με λίγο ζυμάρι από πάνω.
Πέρσι έκανα πειραματική εφαρμογή της μεθόδου της Τροφαποθήκης. Φαντάζομαι θα την έχεις διαβάσει, διότι την αναφέρει και ο Νικολαίδης και ο Μπίκος. Δεν είχα όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όμως είδα πως την εφαρμόζει το Γερμανικό ίδρυμα IWF Αυτό ξεχειμωνιάζει τα μελίσσια του σε 2όρωφες κυψέλες με 11 πλαίσια η καθεμία και μάλιστα μεγαλύτερα και βαθύτερα από τα Langstroth. Ταΐζουν ώστε το μελίσσι να έχει από πάνω του έναν ολόκληρο όροφο με μέλι.

Για αυτό χρειάζομαι τέτοιες ποσότητες. Ένα δυνατό μελίσσι παίρνει τα 2 λίτρα σε 2 ώρες. Άρα σε 1 – 2 ημέρες το πολύ θα έχει πάρει και τα 7, και μετά του βάζεις άλλα 7 και είσαι εντάξει. Δεν νομίζω να προλάβει να ξινίσει.

Ρίξε μια ματιά εδώ να δείς ότι μέσα στο καταχείμωνο έχουν 2’ορωφες κυψέλες!
http://www.iwf.de/iwf/do/mkat/details.aspx?GUID=444C475549440048993195938938007F3DA8B10301030061F44C86E601000000&Action=Quicklink&Search=prevention+of+diseases+in+bees&SearchIn=Keywords&Offset=10

Την νοθεία δεν την κάνει ο τροφοδότης, την κάνει ο μελισσοκόμος. Και εγώ δεν έχω τέτοιο σκοπό.

Mesologgi bee είπε...

Παναγιώτη πολλή ωραία κατασκευή. Επίσης μπορείς να την χρησιμοποιήσεις την Άνοιξη για να χτίσουν ωραίες κηρήθρες. Και πάλι μπράβο.