21.6.08

Σε "φυτικό" λάδι.

Τα Σαββατοκύριακα μετά την εκγύμναση των κουταβιών μας στον λαγό, συνηθίζουμε να πίνουμε ένα ουζάκι εκεί στο βουνό που βρισκόμαστε. Συνήθως το πίνουμε όταν περιμένουμε κάποια σκυλιά να γυρίσουν.
Αγόρασα λοιπόν ντοματούλες, τυράκι, ψωμάκι και μερικές κονσέρβες σαρδέλες. Τότε πρόσεξα το εξής: Θυμόμουν πριν χρόνια πως οι συγκεκριμένες σαρδέλες έγραφαν επάνω τους, "σαρδέλες σε σογιέλαιο". Σήμερα όμως γράφουν "σαρδέλες σε φυτικό λάδι".

Προφανώς μετά την ευαισθητοποίηση του όχλου όσον αφορά στα μεταλλαγμένα, προσπάθησαν να βγάλουν από το προϊόν τους την λέξη "Σόγια" , γιατί η σόγια είναι το κατεξοχήν μεταλλαγμένο φυτό.

Προσέξτε, δεν έβγαλαν από το προϊόν τους την Σόγια, αλλά την λέξη "Σόγια".

Δηλαδή βρήκαν έναν ωραίο τρόπο να αποκρύπτουν το τι μας ταΐζουν, χρησιμοποιώντας φραστικές ασάφειες, και στοχεύοντας στη παραπλάνηση.

Σκάσε ρε και φάε, που θέλεις και να γνωρίζεις τι τρως.

Και μετά βλέπουμε στην τηλεόραση να προσπαθούν να αποκαλύψουν την δήθεν νοθεία στο μέλι. Και αφού δεν βρήκαν πουθενά νοθευμένο μέλι, … κατασκεύασαν την είδηση του δήθεν νοθευμένου μελιού. Άλλωστε η κατασκευή ειδήσεων, είναι η προσφιλή ασχολία των δημοσιογράφων.

Και ρωτάω τώρα λοιπόν, γιατί κανένας δημοσιογράφος δεν ξεμπρόστιασε τις βιομηχανίες τροφίμων, όπως αυτή την συγκεκριμένη με το "φυτικό" λάδι;

Αλλά θα μου πεις, δεν τα βάζει κανείς εύκολα με τους οργανωμένους βιομηχάνους, ενώ με τους πάντα ανοργάνωτους μελισσοκόμους, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα.

5 σχόλια:

μελονικος είπε...

Στο Παλαμά Καρδίτσας είναι ένας( Θωμάς ) που πουλά το χρόνο 100 - 200 τον. κατασκευασμένου μελιού. (μίγμα ισογλυκόζης, καραμελωμένης ζάχαρης, μελιού σε ποσοστό 10-15% και εσάνς)Έχει συνεργεία 4-5 με 5-6 γυναίκες το καθένα και γυρίζουν την Ελλάδα παρασταίνοντας τις πυρόπληκτες, σεισμόπληκτες, πλημμυροπαθείς κ. τ. λ.Τον κατήγγειλε ο Κράγιας πρώην πρόεδρος των μελ. συλλόγων πολλές φορές. πολλά δικαστήρια. Ακόμα κάνει τη δουλειά.
Το θέμα το ξέρω πολύ καλά.

markos aliprantis είπε...

Οι που/ιές που κάνουν οι εταιρίες για να πουλήσουν το προϊόν τους δεν λέγονται.
Πρώτη-πρώτη γνωστή σε όλους μας μελισσοκομική εταιρία για να ξεφύγει από τον νόμο (που θέλει το θυμαρίσιο μέλι να έχει μίνιμουμ 18% γυρεόκοκο θυμαριού)πλασάρισε ένα μέλι ΜΕ θυμάρι μόνο που το -με- είναι τόσο μικρό και το θυμάρι τόσο μεγάλο που το μάτι πάει κατευθείαν στο θυμάρι.
Αυτή είναι εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού και κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να διώκεται.
Τί να πείς!

IxNiLaTiS είπε...

Ακριβώς Μάρκο !!!
Γνμωρίζουν οτι το θυμαρίσιο πουλάει. Βρήκαν λοιπόν έναν τρόπο να βάλουν την λέξη θυμάρι επάνω στο εμπόρευμά τους, αφού ένα μείγμα μελιού που έχει μέσα του έστω και 1% θυμαρίσο μέλι, ή ένα ανθόμελο που έτυχε στην περιοχή να έχει και 3 ρίζες θυμάρι, είναι ΜΕ θυμάρι. Αλλά δεν λέει ποσοστό, πχ 1% ή 30%.

Έτσι αν δεν απαγορευτεί αυτή η αναγραφή στις ετικέτες, να είσαι βέβαιος πως σε 1 - 2 χρόνια όλα τα μέλια του εμπορείου θα γράφουν με περίσσια υπερηφάνεια επάνω τους την φράση ... ΜΕ ΘΥΜΑΡΙ

IxNiLaTiS είπε...

Νίκο αν αυτός πουλάει κάθε χρόνο εκατό τόνους σιρόπι για μέλι, περίπου στην τιμή των 6€ το κιλό ...

Κάνε υπολογισμούς αν του κοστίζει 1€ να το φτιάξει, και αν σε κάθε κιλο μέλι η γυναίκα που το πουλά στα καφενεία παίρνει πχ 2€ το κιλό, του μένουν κέρδος 3€.

Επί 100 τονους έχει κέρδος 300.000 €
Ας πληρώσει και 20.000 € πρόστιμα (αμφιβάλω). Του μένουν 280.000 €

Γιατί να σταματήσει να "εργάζεται" ????

Spyros είπε...

Συχνά γίνεται σύγχυση του "ποσοστού θυμαριού", με το ποσοστό ΓΥΡΕΟΚΟΚΚΩΝ θυμαριού.
Η νομοθεσία ΦΕΚ 239/23-2-2005http://www.minagric.gr/greek/data/ΚΥΑ%20Ταυτοποίησης.doc αναφέρει ότι για κάθε μέλι, το ποσοστό ΓΥΕΡΟΚΚΟΚΩΝ είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ για κάθε αμιγή ποικιλία. Για παράδειγμα, για να χαρακτηριστεί ένα μέλι ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ, πρέπει να έχει πάνω από 87% γυρεόκοκκους καστανιάς. Αντίστοιχα, για να χαρακτηριστεί ένα μέλι ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ, αρκεί να έχει πάνω από 3%. Η εξέταση και εύρεση ποσοστού γυρεοκόκκων σε ένα δείγμα μελιού δεν είναι απλή, και απαιτεί ιδιαίτερη επιστημονική κατάρτιση