23.11.15

Αίτημα των Ελλήνων μελισσοκόμων στην πολιτεία διά μέσου της ΟΜΣΕ, για απαγόρευση ψεκασμών με μελισσοτοξικά σκευάσματα τις ώρες που πετούν οι μέλισσες.



Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νόμος ή ΚΥΑ που να αναφέρει ρητώς «απαγορεύεται ο ψεκασμός με μελισσοτοξικά σκευάσματα τις ώρες που πετούν οι μέλισσες». Η νομοθεσία ως προς στην προστασία των μελισσών  είναι ασαφής και συγκεχυμένη.  



Θα προτείνω λοιπόν στην Γενική Συνέλευση του συλλόγου μου να ζητήσουμε από το ΥΠΑΤ  και το ΥΠΕΧΩΔΕ να εκδώσουν κοινή  απόφαση (ΚΥΑ) που να αναφέρει σαφώς ότι:
"Ο ψεκασμός με μελισσοτοξικά σκευάσματα  επιτρέπεται μόνον όταν είναι αναγκαίος, και μόνον τις ώρες που δεν πετούν οι μέλισσες, δηλαδή στο χρονικό διάστημα μεταξύ μιάς ώρας μετά τη δύση του ηλίου, μέχρι και μίας ώρας πριν την ανατολή."

Το αίτημα προς την πολιτεία θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη πρόταση,  σωστά διατυπωμένο και να στηρίζεται με γνωματεύσεις και αποδείξεις. Συγκεκριμένα η ΟΜΣΕ θα πρέπει να αναπτύξει στο ΥΠΑΤ  και ΥΠΕΧΩΔΕ πέντε συγκεκριμένες θέσεις μας:

Θέση 1η.

Υπάρχει πράγματι σοβαρό πρόβλημα.   
Κάθε χρόνο πεθαίνουν πολλά μελίσσια από τους ψεκασμούς με μελισσοτοξικά σκευάσματα, ενώ είναι τεράστιος και ανυπολόγιστος ο αριθμός  εκείνων των μελισσιών, που ναι μεν δεν πεθαίνουν, αλλά ο πληθυσμός τους αποδεκατίζεται και καθίστανται έτσι μη παραγωγικά και επιζήμια για τον μελισσοκόμο. Ακόμα υπάρχει μεγάλη απώλεια στην μελισσοκομική παραγωγή, επειδή οι μελισσοκόμοι είτε αποφεύγουν κάποιες νομές από το φόβο των ψεκασμών, είτε γιατί απομακρύνονται με την πρώτη υποψία, πολλές φορές δίχως να υπάρχει λόγος, αφού δεν υπάρχει πλέον καμία εμπιστοσύνη ως προς τις ενέργειες των αγροτών.

Θέση 2η. 

Το αίτημά/πρόταση που κάνουμε  προς  το ΥΠΑΤ  και ΥΠΕΧΩΔΕ, δηλαδή  η έκδοση ΚΥΑ,  είναι ικανή να μας λύσει το πρόβλημα, είτε εντελώς, είτε στην μεγαλύτερή του έκταση.

Εδώ θα χρειαστούμε γνωματεύσεις εντομολόγων επιστημόνων, που να βεβαιώνουν ότι οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά σκευάσματα, αν γίνουν τις ώρες που οι μέλισσες δεν πετούν, είτε θα αφήσουν ανεπηρέαστες τις μέλισσες, είτε η θνησιμότητα θα είναι ελάχιστη. 
Προτείνω η ΟΜΣΕ να ζητήσει τέτοια γνωμάτευση από το τμήμα μελισσοκομίας του ΑΠΘ.

Θέση 3η.

Η έκδοση ΚΥΑ που αιτούμαστε δε θα δημιουργήσει  πρόβλημα στους αγρότες, διότι δε θέτει σε κανέναν απολύτως κίνδυνο την αγροτική παραγωγή.   

Εδώ θα χρειαστούμε γνωματεύσεις γεωπόνων, τις οποίες μπορεί να ζητήσει η ΟΜΣΕ  από κάποιο πανεπιστήμιο ή γεωπονική σχολή.  (Ίσως μάλιστα οι ψεκασμοί μετά τη δύση του ηλίου να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα έντομα στόχους που είναι νυκτόβια. Ίσως όμως και να υπάρξει περίπτωση που ο ψεκασμός σε κάποιες καλλιέργειες να πρέπει να γίνεται ώρες της ημέρας – δε γνωρίζω – και άρα αυτές οι καλλιέργειες θα πρέπει να εξαιρεθούν.)

Θέση 4η.  

Η έκδοση ΚΥΑ που αιτούμεθα, είναι λογική, ηθική και δίκαιη, διότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα του κράτους και τους νομικούς κώδικες, και δεν αναιρεί ούτε έρχεται σε καμία αντίθεση με την υπάρχουσα νομοθεσία.

Αυτή την παράγραφο του υπομνήματος θα πρέπει να επιμεληθεί κάποιος νομικός, γνώστης των θεμάτων.  Θα πρέπει να αναφέρει τα άρθρα του Συντάγματος πχ:  περί ιδιοκτησίας (όταν κάποιος σκοτώσει τα μελίσσια σου, σου στερεί την περιουσία σου), τους δικαιώματος της εργασίας (σου στερεί την εργασία) κλπ. Σύμφωνα με τους νομικούς κώδικες: συντελείται ζωοκτονία, απώλεια εισοδήματος κλπ.

Με λίγα λόγια αυτή η παράγραφος λέει στους υπουργούς ότι δε ζητάμε χάρες και ρουσφέτια, αλλά τους ζητάμε να εκτελέσουν το καθήκον τους. Τους ζητάμε να λειτουργήσουν το κράτος τους σωστά, να απονείμουν τα δίκαια και λογικά, και να εκπληρώσουν τον όρκο ή την υπόσχεση που έδωσαν όταν ανέλαβαν το υπουργείο τους.

Η εγκύκλιος με θέμα "Βέλτιστες Εργασιακές Πρακτικές Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων" που εξέδωσε το ΥΠΑΤ την 13 52014, στο άρθρο 7.2 κάνει σύσταση οι ψεκασμοί να γίνονται τις ώρες που οι μέλισσες δεν πετούν. Δυστυχώς η εγκύκλιος δεν αποτελεί νόμο, και δε μπορεί ένας μελισσοκόμος να στηριχθεί σε μία σύσταση μίας εγκυκλίου για να στηρίξει κατηγορία εναντίον αγρότη, είτε να καλέσει την αστυνομική αρχή για σταματήσει έναν ψεκασμό την ώρα που οι μέλισσες πετούν.  
Όμως η συγκεκριμένη εγκύκλιος ισχυροποιεί τη θέση μας για το αίτημά μας, δηλαδή για κάτι το οποίο το υπουργείο είναι ήδη σύμφωνο, ζητάμε αυτό να δημοσιευτεί σε φΕΚ υπό μορφή ΚΥΑ. 

Η εγκύκλιος "Βέλτιστες Εργασιακές Πρακτικές Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων"  άρθρο 7.2


Θέση 5η.

Από την έκδοση ΚΥΑ που αιτούμεθα, δεν προκύπτει δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, απεναντίας θα τον ενισχύσει, από τη μία με τα πρόστιμα που τυχόν θα εισπραχθούν, και από την άλλη με την αύξηση της μελισσοκομικής παραγωγής και του κύκλου εργασιών που αυτή συνεπάγεται.

Με λίγα λόγια δε ζητάμε να μας δώσουν λεφτά. Δε ζητάμε από το κράτος να πάρει χρήματα από τους άλλους πολίτες για να τα δώσει σε εμάς, αλλά ζητάμε κάτι ανέξοδο, που όμως θα επιφέρει την τάξη μεταξύ των πολιτών, θα ωφελήσει το οικοσύστημα και θα ενισχύσει την παραγωγή μας.

Εδώ μπορεί να  ρωτήσει κάποιος; "Γιατί η ΟΜΣΕ να μην προβάλλει απλά και μόνον το αίτημά μας, και το υπουργείο να είναι αυτό που θα ζητήσει τις γνωματεύσεις, και θα ελέγξει αν η ΚΥΑ συμφωνεί με το σύνταγμα και τους νομικούς κώδικες; " 

Διότι πολύ φοβάμαι ότι αν δε το κάνουμε εμείς, το υπουργείο δεν θα ενδιαφερθεί, και η υπόθεση θα παραμείνει υπό εξέταση εις τους αιώνας, ως συνήθως γίνεται.  Αν τα πάμε έτοιμα, και έτσι δείξουμε σοβαροί και συγκροτημένοι, τότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες.

Πριν την κατάθεση του αιτήματός μας στην πολιτεία, προτείνω να έχει προηγηθεί  κίνηση ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Δηλαδή να δημιουργηθεί από την ΟΜΣΕ ειδική ιστοσελίδα με αποκλειστικό θέμα τη χρησιμότητα της μέλισσας στο οικοσύστημα και την προστασία της από τα φυτοφάρμακα, την οποία εμείς οι μελισσοκόμοι να διασπείρουμε συνεχώς στο διαδίκτυο. 


Επίσης να καθιερωθεί μία ειδική μέρα ετησίως, για την προστασία της μέλισσας, με ανάλογες εκδηλώσεις στις οποίες να καλέσουμε και τα ΜΜΕ.

Ζητώ από τα μέλη της  ΓΣ του συλλόγου μας, να υπερψηφίσουν την πρότασή μου, ώστε αυτή να τεθεί προς ψηφοφορία και στη ΓΣ της ΟΜΣΕ. 



Αν συμφωνείτε κι εσείς, θέστε στον δικό σας σύλλογο αυτή την πρόταση.
Περιμένω να ακούσω και τις απόψεις σας.

Update

Δείτε το βίντεο καλά, και ακούστε τι λέει ο συνάδελφος.
Η ώρα έιναι 11:45
Ο ψεκασμός διήρκεσε 15 λεπτά.
Θα μπορούσε να είχε γίνει αργά το απόγευμα.
Το βίντεο είναι του συναδέλφου Nikos Gkanatsios




Δεν υπάρχουν σχόλια: