2.2.15

Παγίδα "Σωλήνας" για Aethina Tumida (μικρό σκαθάρι κυψέλης)



Εχθές 1η Φεβρουαρίου, βρέθηκα στην κοπή πίτας του μελισσοκομικού μου συλλόγου "Ο Κηφήνας" όπου έγινε προβολή μίας ανατριχιαστικής βιντεοταινίας για το μικρό σκαθάρι της κυψέλης. Το θέμα με είχε απασχολήσει και παλιότερα όπου είχα σκεφτεί μία παγίδα [1], [2] που τοποθετούνταν μέσα στην κυψέλη, αμέσως μετά την είσοδο, και εμπόδιζε το σκαθάρι να εισβάλει.
Απόψε όμως ξύπνησα γύρω στις 03:00 τη νύκτα με χιλιάδες σκαθάρια Αethina Tumida  στο μυαλό μου, και δε με έπιανε ύπνος …

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορες ιδέες για παγίδες, όπως και η δική μου, οι οποίες σκοπεύουν να συλλάβουν το σκαθάρι αφού έχει ήδη εισβάλει στην κυψέλη. Μόνον μία όμως εμποδίζει το σκαθάρι να εισβάλει στην κυψέλη, και μπορείτε να την δείτε εδώ.


  



Είναι κατασκευασμένη στην Αμερική και κοστίζει περίπου 30 δολάρια. Από την άλλη ναι μεν προσαρμόζεται στην είσοδο σε κάθε κυψέλης, είναι όμως ογκώδης και βαριά, και δεν ευνοεί τις μεταφορές.  Το σκεπτικό της όμως είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που έφτιαξα την προηγούμενη δική μου παγίδα (Δεν είναι ευτυχώς την τύχη να την δοκιμάσω στην πράξη, αφού ακόμα το σκαθάρι δεν έχει φτάσει εδώ. Είδα όμως ότι το σκεπτικό μου ήταν σωστό).  


Απόψε λοιπόν μου ήρθε καλύτερη ιδέα που θέλω να την μοιραστώ μαζί σας, αφού τα πολλά μυαλά είναι καλύτερα από το ένα, και ίσως κάποιος την βελτιώσει.
Το σκεπτικό λοιπόν που απεδείχθη σωστό, είναι το εξής:

1ον. Το μικρό σκαθάρι είναι μικρότερο από την μέλισσα και μπορεί να χωθεί σε μέρη που οι μέλισσες δεν μπορούν.

2ον. Το σκαθάρι μόλις πατήσει το πόδι του στην κυψέλη τρέχει να χωθεί κάπου για να αποφύγει το κυνήγι από τις μέλισσες. Άρα ΘΕΛΕΙ να χωθεί!

3ον. Το σκαθάρι φθάνει μέχρι την κυψέλη πετώντας και προσγειώνεται στο εξωτερικό μέρος της κυψέλης, συνήθως στη σανίδα πτήσης, και μετά κινείται αποκλειστικά βαδίζοντας (τρέχοντας) – δεν πετά, όπως κάνουν και οι μέλισσες.

Αν λοιπόν του δώσουμε χώρο να κρυφτεί (χωθεί) στην είσοδο της κυψέλης, όμως αυτός ο χώρος να μην οδηγεί στο εσωτερικό της κυψέλης παρά μόνον σε ένα άλλο χώρο παγίδα, έχουμε κρατήσει την κυψέλη καθαρή από το σκαθάρι.

Προσέξτε τις παρακάτω εικόνες: 

Μία πλαστική σωλήνα (PVC) μέσα στην άλλη. Η μία στο κέντρο είναι αυτή που οδηγεί τις μέλισσες στο εσωτερικό της κυψέλης, ενώ ή άλλη (η εξωτερική) είτε δεν οδηγεί πουθενά και είναι γεμάτη με κόλλα (πορτοκαλί χρώμα) για ποντίκια, είτε οδηγεί σε ένα θάλαμο με κόλλα ή ηλιέλαιο. Εκεί το σκαθάρι θα παγιδευτεί και θα πεθάνει πριν καν καταφέρει να εισβάλει στο εσωτερικό της κυψέλης.

Το διάστημα μεταξύ της μίας σωλήνας και της άλλης είναι τέτοιο που χωρά μόνον το σκαθάρι και όχι τη μέλισσα.  

  
Η ιδέα


όπως φαίνεται εξωτερικά
Η μία σωλήνα μέσα στην άλλη


Το κίτρινο χρώμα είναι η κόλλα. Προσέξτε την μία σωλήνα μέσα στην άλλη
Η εσωτερική είναι πιό κοντή από την εσωτερική για να μήν πάει το σκαθάρι
κατευθείαν  στην εσωτερική σωλήνα και περάσει μέσα.

Το πίσω μέρος. Μόνον η κεντρική σωλήνα οδηγεί στο εσωτερικό της κυψέλης.

Το έξω μέρος της εσωτερικής σωλήνας ( στο σχέδιο έχω αφαιρέσει την εξωτερική σωλήνα
που θα πρέπει να είναι βιδωτή)  είναι πασαλειμμένο με κόλλα  -κίτρινο χρώμα-
ώστε να μήν μπορεί το σκαθάρι να ανέβει επάνω της.

Μία δεύτερη σκέψη: θα μπορούσε η εξωτερική σωλήνα να οδηγεί
σε έναν θάλαμο με ηλιέλαιο ή βορικό οξύ.

Η παγίδα "Σωλήνα" όπως φαίνεται προσαρμοσμένη σε πάτο
Όπως φαίνεται από το εσωτερικό μέρος του πάτου
Το ίδιο σκεπτικό έχει υλοποιηθεί και στην νέα Apiburg.
Περιμένω προτάσεις και διορθώσεις.
Η παγίδα είναι προσθαφαιρούμενη (συρταρώνει στην είσοδο της κυψέλης) και μπορεί να αφαιρείται στις μεταφορές. Μπορεί επίσης να προστίθεται και ώς δεύτερη είσοδος στα πατώματα. 
Δεν διατηρώ κανένα δικαίωμα για τον εαυτό μου, και μακάρι να την δώ υλοποιημένη από τους κατασκευαστές κυψελών, ιδικά εκείνους που ασχολούνται με την πλαστική κυψέλη.

3 σχόλια:

Νίκος Ηγουμενίτσα είπε...

po po file mou kopses to aima mexri na diavasw tis 4 protes shres nomiza vrikes skathari :D

orea anartisi.

enhydreion είπε...

Πολύ ωραίος! Πραγματικά έξυπνο, προσάρμοσες την ιδέα των Αμερικανών στην ελληνική νομαδική μελισσοκομία , και με πολύ πρακτικό τρόπο.
Προσθαφαιρούμενη και με είσοδο απο σωλήνες, αντί για την οριζόντια και δύσκολη στη κατασκευή της είσοδο.
Καλό θα ταν, οι σωλήνες νά χουν μεταξύ τους τέτοιο διάκενο ώστε να μη χωράει η μέλισσα και στο σχέδιο, αυτό δεν φαίνετα ξεκάθαρα...
Έυγε και πάλι!
Θα το δοκιμάσω

Unknown είπε...

Πολύ έξυπνο είχα σκέφτη και εγώ ένα παρόμοιο τρόπο σαν εσένα. Και πάλι μπράβο.