19.12.12

Συσκευή εντοπισμού (GPS tracker) κυψελών.

Μέχρι σήμερα έχουν βγει στην αγορά αρκετές συσκευές GPS tracking  που βοηθούν στον εντοπισμό οποιουδήποτε αντικειμένου, ανθρώπου ή ζώου τις κουβαλά μαζί του, στέλνοντας ένα γραπτό μήνυμα με τις συντεταγμένες τους. Όμως όλες τους είχαν ένα σοβαρό μειονέκτημα όσον αφορά την χρήση τους σε κυψέλες μελισσών: η αυτονομία που τους παρείχε η μπαταρία  δεν έφτανε ούτε τις 100 ώρες.  Λόγω του μικρού μεγέθους τους δεν ήταν δυνατόν να εφοδιαστούν με μεγαλύτερη εσωτερική μπαταρία, και έτσι οι προσπάθειες σταμάτησαν εκεί. Κάποιοι έλεγαν ότι κάποτε θα βγουν μικρές μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας και τότε θα λυθεί αυτό το πρόβλημα.  Το πρόβλημα όμως ήδη λύθηκε από μία ομάδα Ελλήνων ηλεκτρονικών, τον Βύρωνα Παπαδόπουλο και την παρέα του. 

Ο Βύρωνας λοιπόν δεν πείραξε καθόλου την μπαταρία,  αλλά βρήκε έναν τρόπο να θέσει το GPS  σε ύπνο, και του έδωσε  διάρκεια αναμονής 4 ως 6 μήνες!!!   Δηλαδή η συσκευή  θα παραμένει κλειστή (θέση off)  δίχως να καταναλώνει ρεύμα, μέχρι τη στιγμή που η κυψέλη θα κινηθεί. Τότε ένας μικροσκοπικός και ευαίσθητος αισθητήρας κινήσεως θέτει την συσκευή σε λειτουργία.   Ο αισθητήρας αυτός είναι τόσο ευαίσθητος, που όσο προσεκτικά και να σηκώσει κάποιος την κυψέλη, αποκλείεται να μην θέσει σε λειτουργία το GPS.





 Η συσκευή (η οποία περιέχει κάρτα κινητής τηλεφωνίας) όταν τεθεί σε λειτουργία, στέλνει αμέσως γραπτό μήνυμα (help) στο κινητό του ιδιοκτήτη της.

Στο μήνυμα μεταξύ άλλων αναγράφονται οι γεωγραφικές συντεταγμένες πλάτους (latitude) και μήκους (longitude), η κατάσταση της μπαταρίας και μια διεύθυνση url στο "google maps" που δείχνει στον χάρτη την ακριβή τοποθεσία της κυψέλης. Μετά από λίγο στέλνει το δεύτερο μήνυμα.  Η συσκευή μπορεί να μας στέλνει μηνύματα κάθε 30’’  ή και λιγότερο, ανάλογα τις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει. Μπορούμε επίσης με μήνυμα να την θέσουμε σε κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης και να λειτουργεί μόνον όταν της κάνουμε αναπάντητη κλίση. Έτσι δεν καταναλώνουμε τη μπαταρία που θα έχει διάρκεια ζωής άλλες 8 μέρες, αρκετές για να βρούμε τις κυψέλες μας.
(Εδώ πρέπει να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η συσκευή όσο παραμένει κλειστή δεν ενοχλεί τις μέλισσες με την ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας, πράγμα βασικό, γιατί σε κυψέλες που τοποθετήθηκε συσκευή κινητής τηλεφωνίας που έμενε ανοικτή για να στέλνει μηνύματα, αναφέρθηκε γιγαντισμός κεφαλής και απώλεια προσανατολισμού).

Αφού πάρουμε μερικά μηνύματα και βεβαιωθούμε ότι οι κυψέλες μας κινούνται (βλέπε βίντεο στο τέλος), ειδοποιούμε την αστυνομία, και δίνουμε την θέση και την πορεία που έχει το αυτοκίνητο. Παράδειγμα: βρίσκεται στην οδό τάδε με κατεύθυνση προς χωριό ή πόλη τάδε. Η αστυνομία ξέρει πολύ καλά τι θα κάνει. Μην πάτε εσείς να κάνετε τον ράμπο, να τον συλλάβετε ή να χειροδικήσετε.  Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά δεν έχετε τέτοιο δικαίωμα και επιπλέον είναι και επικίνδυνο. Δεν αξίζει να σας πυροβολήσουν ή να σας μαχαιρώσουν για λίγες κυψέλες, σωστά;

Κάθε 3-4 μήνες καλό είναι να αλλάζετε τις μπαταρίες με γεμάτες, μη περιμένετε να αδειάσουν τελείως. Η κάθε συσκευή παρέχεται με φορτιστή και 2 μπαταρίες, ένα cd με πρόγραμμα για τον υπολογιστή και κοστίζει μόνον 100€! (Βύρωνα μήπως έχεις κάνει λάθος στην τιμή και μπαίνεις μέσα; )
Μπορεί κατόπιν συμφωνίας να σας την τοποθετήσει ο ίδιος, αν και δεν είναι τίποτα το δύσκολο να το κάνετε μόνοι σας.  Μπορείτε να σκάψετε εσωτερικά κάποιο καπάκι, ή πάτο ή το σώμα κάποιου ορόφου και να χωνέψετε εκεί μέσα την συσκευή.  Επίσης  μπορείτε να την βάλετε  σε κάποιο πλαίσιο μέσα στο κερί. Ακόμα και αν ο κλέφτης ανοίξει τις κυψέλες για να ψάξει, εσείς αμέσως θα πάρετε μήνυμα (help = βοήθεια) !



 Στα άμεσα σχέδια του Βύρωνα Παπαδόπουλου είναι  όταν κουνηθεί κυψέλη, να  ενεργοποιείται και η κάμερα του μελισσοκομείου ταυτόχρονα με το GPS,  ώστε να έχουμε και εικόνα είτε σε κάρτα μνήμης, είτε ζωντανά στον υπολογιστή μας.

 Επιπλέον έχει ξεκινήσει την κατασκευή συσκευής που θα ακούει τους ήχους των μελισσών και θα μας μεταδίδει μηνύματα. Ως γνωστόν οι ήχοι των μελισσών στην κυψέλη αλλάζουν ανάλογα με τις καταστάσεις, δηλαδή αν είναι ορφανές, αν έχουν ασθένεια, αν λιμοκτονούν, ή τις ενοχλεί κάτι κλπ …
  
Ο Βύρωνας Παπαδόπουλος  είναι ηλεκτρονικός που ασχολείται με ειδικά εφέ κινηματογράφου, και μάλιστα έχει βραβευτεί για ειδικές κατασκευές.  Πρόσφατα μολύνθηκε και εκείνος με τον ιό της μελισσοκομίας και ευτυχώς για εμάς ξεκίνησε να λύνει τα προβλήματά μας. 

Ήδη έχει κατασκευάσει και διαθέτει στο εμπόριο ηλεκτρονική ζυγαριά κυψέλης, που στέλνει καθημερινά μήνυμα για το βάρος της κυψέλης κλπ… με τη μισή τιμή από τις άλλες.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-7660805 και 6977782538
www.save-bees.com      viron314@gmail.com



 Υγ. και μη νομίσετε ότι ο Βύρωνας είναι κανένας εγωιστής ψηλομύτης με μπλαζέ ύφάκι και τουπέ …  Είναι άνθρωπος ζεστός γελαστός και φιλικός με ένα υπέροχο σκυλί.  Το πρώτο πράγμα που θα θελήσετε μόλις τον γνωρίσετε,  είναι να πάτε μαζί του στο κοντινότερο ταβερνάκι…

Εβίβα Ελλάδα:)

2 σχόλια:

sozis είπε...

Τιμή ;;

Lokris honey είπε...

Ειναι οπως τον περγγραφεις ο κ.Βυρων ειναι υπεροχος ανθρωπος