8.12.11

Μία κυψέλη "Αργώ" του εμπορείου.

Εδώ και ένα χρόνο είχα αγοράσει μια κυψέλη "Αργώ" αφού το βιβλίο του Θ. Μπίκου
"Αργώ - Η κιβωτός των μελισσών"  μου είχε κινήσει την περιέργεια. Σύντομα διαπίστωσα κάποια προβλήματα όπως ότι τα πλαίσια μετατοπίζονταν δεξιά - αριστερά και εμπρός - πίσω όταν μετακινούσα την κυψέλη, πράγμα επικίνδυνο γιατί μπορεί να συνθλιβούν μέλισσες και κυρίως η βασίλισσα. Άλλο πρόβλημα που διαπίστωσα ήταν ότι τα πλαίσια δεν ακουμπούσαν στην σανίδα πού έκλεινε την κυψέλη και που επάνω της βρίσκονταν οι τρύπες εισόδου, με αποτέλεσμα οι μέλισσες να πρέπει να κάνουν "χιλιόμετρα" μέσα στην κυψέλη για να φτάσουν από τα πλαίσια στην είσοδο και αντίστροφα. Αυτά θα τα δείξω σε προσεχή ανάρτηση.

Επειδή είχα κάποια αδύνατα μελισσάκια  και φοβόμουν μήπως δεν κατάφερναν να βγάλουν τον χειμώνα, είπα την Τρίτη  6/12 που είχε καλό καιρό να τα συνένωνα. Θυμήθηκα όμως ότι το βιβλίο για την "Αργώ" έγραφε ότι μέσα στην "Αργώ" μπορεί να ξεχειμωνιάσει ένα μελίσσι όσο μικρό κι αν είναι, και είπα να την χρησιμοποιήσω. 

Στην πρώτη πλευρά, αυτή που κοιτούσε τον νότο έβαλα ένα μελίσσι που είχε 2πλαίσια πληθυσμό και αυτά όχι γεμάτα. Τροφές είχε ελάχιστες γιατί λόγω του μικρο  πληθυσμού του δεν μπορούσε να φυλάξει την είσοδο στο πενταράκι και οι σφήκες έμπαιναν μέσα ανενόχλητες και έκλεψαν σχεδόν όλες τις τροφές. Του έβαλα λοιπόν πλαίσια με λίγες τροφές και 2 κιλά βανίλια και το έβαλα στην "Αργώ".
Στο διπλανό διαμέρισμα έβαλα ένα μελίσσι που είχε σχεδόν καταρρεύσει από βαρρόα, και δεν είχε ούτε καν ένα πλαίσιο με πληθυσμό αλλά είχε όμως 5 πλαίσια μέλι και γύρη.

Σήμερα πήγα να δώ τι έκαναν και παρατήρησα ότι στο μικρότερο (εκείνο που είχε καταρρεύσει από βαρρόα) δεν υπήρχε καμία κίνηση στην είσοδο παρά μόνον από πολλές κίτρινες σφήκες. Άνοιξα την σανίδα και διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε μελισσόσφαιρα παρά μερικές σκόρπιες μέλισσες που έτρεχαν πάνω στα πλαίσια μαζί με τις σφήκες. Πτώματα δεν υπήρχαν!

Άνοιξα το διπλανό μελίσσι και βλέπω ότι υπήρχε μια μελισσόσφαιρα. Περιεργάστηκα λίγο την κατάσταση και μετά κατάλαβα. Η "Αργώ" ήταν προβληματική! Τα διαμερίσματα υποτίθεται ότι έπρεπε να ήταν μελισσοστεγανά, αλλά εκείνα επικοινωνούσαν! Τα μελίσσια είχαν συνενωθεί, και τώρα απλά κουβαλούσαν μέλι από το ένα διαμέρισμα στο άλλο. Οι σφήκες λεηλατούσαν  και εκείνες ότι μπορούσαν!

Προφανώς πρόκειται για κακοτεχνία του κατασκευαστή όπως δείχνουν παρακάτω οι φωτογραφίες.
Οι φωτογραφίες είναι από την πίσω πλευρά της κυψέλης που ήταν άδεια. Είχα και εκείνη το ίδιο πρόβλημα.


Κοιτάξτε μέσα στον κύκλο πως το ενδιάμεσο χώρισμα δεν εφαρμόζει επάνω και δημιουργεί πέρασμα.

Άνοιγμα μεγαλύτερο του ενός εκατοστού.

Ελαττωματική και 150€.
Προσέξτε επίσης και το κάτω κενό που δημιουργείται μεταξύ της σανίδας και του χωρίσματος.

Τουλάχιστον είναι ένας τρόπος να συνενώνεις ειρηνικά. Μόνον τρείς νεκρές μέλισσες βρήκα στον πάτο του διαμερίσματος. Κοίταξα για νεκρή βασίλισσα αλλά δεν είδα. Ίσως δεν έχουν αρπαχτεί ακόμα.

Στο μέλλον θα σηκώσω ανάρτηση για το πώς έχω φτιάξει εγώ δύο βελτιωμένες.


Update – Ενημέρωση 07/02/2012
 Σήμερα επικοινώνησε μαζί μου ο κατασκευαστής της, και προθυμοποιήθηκε να την διορθώσει, και με διαβεβαίωσε ότι αυτό θα είχε γίνει αμέσως αν τον είχα ενημερώσει.  Φυσικά, αυτό είναι προς τιμή του.


Update – Ενημέρωση 01/05/2012Μου την έκλεψαν, παρόλο που ήταν άδεια.

4 σχόλια:

evangelos naxios είπε...

Παναγιώτη και στον χώρο της μελισσοκομίας υπάρχουν κάποιοι έξυπνοι και δεν σέβονται τα χρήματα μας.Κοίταξε την ανάρτηση που έχω για την Αργώ......τα δικά μου σήμερα πήγα και τους έκανα θεραπεία για βαρρόα....είναι οκ

χριστοφορος είπε...

απο τις φωτοφραφιες που βλεπω ειναι απαραδεκτη κατασκευη.δεν μοιαζει επαγγελματικη.[το λαθος δικο σου] με το συμπαθειο.

μελιΣακης είπε...

αυτή δεν είναι "ΑΡΓΩ" ,αλλά τύπου "ΑΡΓΩ".

explore.bees είπε...

Αυτή φίλε Παναγιώτη δεν είναι Αργώ , είναι Περνώ .

Ωραία η ανάρτηση σου και μπράβο σου που ανοίγεις τα μάτια μας (τουλάχιστον μερικών που δεν ντρέπονται να το λένε ) .

Να είσαι καλά
καλές γιορτές

Χρήστος