16.12.11

Τι θα γίνει με τους λύκους;

Ο πανέμορφος άρχοντας του δάσους.
Όταν παλαιότερα άκουγα ότι κάποιου κάποιοι είχαν σκοτώσει λύκους, γινόμουν "έξω φρενών". Μερικοί κτηνοτρόφοι με ρωτούσαν τι θα έκανα αν είχα πρόβατα, πώς θα αντιμετώπιζα την κατάσταση αν έβλεπα κάθε μέρα μέσα στα αίματα σκισμένα αρνιά.

Πανέμορφο ζώο όταν είναι χορτάτο. 
Αν  όμως είσαι κτηνοτρόφος και τον δείς να τρώει τα σκορωμένα σου ζώα; ...
Αυτό δεν το είχα σκεφθεί ποτέ μου σοβαρά. "Γιατί σκοτώνεις τον σκόρο που σου τρώει τα μάλλινα υφάσματα στην βιοτεχνία σου, ενώ εμείς δεν έχουμε το διακαίομαι να σκοτώσουμε τους λύκους που μας τρώει τα πρόβατα;" με ρωτούσαν ...Οι πεινασμένοι λύκοι έχουν κυκλώσει έναν Βίσωνα.
Δεν είναι εύκολο να απαντήσει κανείς σε μια τέτοια ερώτηση, όπως δεν μπορεί να απαντήσει στην παρακάτω ερώτηση: "Να σκοτώσει και να φάει ο λύκος το κουνελάκι, ή να γλυτώσει το κουνελάκι από τον λύκο και μετά να πεθάνει ο λύκος από την πείνα;" Τι μπορείς να απαντήσεις;

Προφανώς ο αυξανόμενος αριθμός των ζαρκαδιών και των αγριόχοιρων έχει ωφελήσει και τον πληθυσμό του λύκου, που πλέον βρίσκει άφθονη τροφή*. Βρίσκει επίσης και μεγάλες εκτάσεις ήσυχες, δίχως ανθρώπινη δραστηριότητα γιατί οι περιοχές των βουνών μας έχουν πλέον ερημώσει, αφού ο περισσότερος κόσμος κατέβηκε στις πόλεις.
Το ελάφι τρέχει για την ζωή του. Παρατηρήστε ότι οι δύο λύκοι είναι μαύροι (υβρίδια)!

Ο λύκος είναι ένα πανέμορφο ζώο, ένας πανάρχαιος κυνηγός, που ανέκαθεν ασκούσε αίγλη επάνω μου. Δεν μπορώ όπως να κάνω ότι δεν βλέπω την καταστροφή που προκαλεί σε αυτούς τους λίγους ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν στην φύση των βουνών μας. Από εκείνους τους λίγους ανθρώπους τρώμε κρέας, τυρί, πίνουμε γάλα και παίρνουμε μαλλί και δέρμα.

Κάτι άλλο που θέλω να επισημάνω με τον αστερίσκο που έβαλα πιο πάνω, είναι ότι ο σημερινός είχε μια παράξενη συμπεριφορά. Δηλαδή, παλαιότερα ο λύκος έπνιγε τα σκυλιά (τσοπανόσκυλα ή κυνηγόσκυλα) τα άφηνε νεκρά και μετά έπιανε τα χορτοφάγα ζώα για να τραφεί. Τα σκυλιά δεν τα έτρωγαν παρά μόνον αν ήταν πολλές μέρες νηστικοί μέσα στα χιόνια και έπρεπε ή να φάνε κάτι ΤΩΡΑ ή να πεθάνουν.
Οι σημερινοί λύκοι όμως τρώνε τα σκυλιά. Στήνουν καρτέρι στα κυνηγόσκυλα ιδιαίτερα στους ιχνηλάτες που ξεμακραίνουν, τα πιάνουν και τα τρώνε. Στην περιοχή που κυνηγάω έχουμε πολλά τέτοιο κρούσματα, και έχω ακούσει και άλλα τέτοια σε άλλες περιοχές. 

Επίσης πολλοί λύκοι έχουν μαύρο χρώμα, και αυτό αποτελεί ένδειξη υβριδίων με σκύλο. Τα υβρίδια αυτά (λυκόσκυλα) είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τον λύκο και πιο επικίνδυνα.

Μαύρος λύκος. Ένα επικίνδυνο  υβρίδιο που προήλθε από μείξη σκύλου και λύκου.
Υποψιάζομαι ότι τελικά δεν πρόκειται για λύκους, αλλά για λυκόμορφα υβρίδια που απελευθερώθηκαν από δήθεν οικολογικές οργανώσεις. Νομίζω ότι θα πρέπει όταν σκοτώνεται κάποιος λύκος να στέλνεται στο πανεπιστήμιο για να γίνονται γενετικές εξετάσεις (DNA), ώστε να διαλευκάνουμε την υπόθεση της διαφορετικής συμπεριφοράς του λύκου.

4 σχόλια:

evangelos naxios είπε...

Παναγιώτη καλησπέρα,ωραία ερώτηση.Δεν γνωρίζω για τους λύκους να σου πω για τις αρκούδες της περιοχής που είχαμε τα μελίσσια μας.Κάποιοι άγιοι κυνηγοί έβαλαν το χέρι τους.......360 κιλά.....

Giannis Karasmailis είπε...

Για να γίνει αυτό όμως απατούνται άλματα στο ΥΠΕΚΑ τα οποία αποκλείεται να γίνουν στην Ελλάδα αυτόν τον αιώνα...
Στο Νυμφαίο τόσοι Λύκοι είναι έγκλειστοι, αναπαράγονται και λογικο είναι τα "πλεονάζοντα" να απελευθερόνονται. Το Δασαρχείο συμμετέχει στις συγκεκριμένες απελευθερώσεις..
Στην περιοχή μας αυτό το φαινόμενο εχει πάρει διαστάσεις επιδημίας: Τον τελευταίο μήνα αγνοούνται 7 κυνηγόσκυλα..

ΕΛΛΗΝ ΤΕΚΤΩΝ είπε...

Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να καταφέρουμε να συμβιώσουμε με τα αγρίμια. Αυτό υποτίθεται ότι εξυπηρετούν οι Εθνικοί Δρυμοί. Δηλαδή πρόκειται για περιοχές που απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα για να μείνει η φύση ήσυχη.

Όμως πάνε και χαρακτηρίζουν ως ΕΔ περιοχές που έχουν μέσα 10 - 15 χωριά που ζουν από την κτηνοτροφία. Άρα είναι ανέφικτο εκεί να ακμάσει η άγρια ζωή. Oι Εθνικοί Δρυμοί υπάρχουν μόνον στα χαρτιά.

΄Ώστε έτσι έ; Υπάρχει εκτροφείο λύκων στο Νυμφαίο;

gd είπε...

Η χαζομαρα του ανθρωπου ειναι τοξ κανειντομχειροτερο ζωο στην φυση.....το αρθρο πρεπει να χαρακτηριστει επιεικωs αντιεπιετημονικη η στην καλυτςρη καφενειακου επιπεδου...τ; καθαρα ζω; συνυθωsc εχουν ενιαιομχρωμα αντιθετα οι προσμιξειs διαφορετικων ειδων πολλα....δευτερο ωs κατοχοs λυκοσκυλου δλδ απο γερμανικο ποιμενικο κ λυκο τα ζωα βγαινουννμεγ;λυτερ; ;πο σκυλιαλλα μικροτερα απο λυκο...μετα απο ποσες ρετσινες το ειδες νς μεγ;λωνει???γις να μην σου ποςο φιλικο ειναι στον ανθρωπο..τελοσ μαυροινλυκοινδεν υπ;ρχουν στην Ελλαδα ετσι για την ιστορια πςραμυθα...