31.5.18

Η απάντηση του κ. Ντούρα για τους ψεκασμούς

Όπως όλοι γνωρίζετε ο σύλλογός που ανήκω,  αν. Αττικής "Ο Κηφήνας" έθεσε στην ΓΣ της ΟΜΣΕ του 2017 την εισήγηση για κάθετη νομοθεσία που να απαγορεύει ρητώς τον ψεκασμό με μελισσοτοξικά σκευάσματα τις ώρες που πετούν οι μέλισσες, δηλαδή οι ψεκασμοί να επιτρέπονται από τη δύση του ηλίου μέχρι λίγο πριν την ανατολή, όταν οι μέλισσες είναι κλεισμένες στις κυψέλες τους.  

Η πρόταση του συλλόγου μου εγκρίθηκε ομόφωνα από την ΓΣ της ΟΜΣΕ δηλαδή 100%.  Επειδή όμως μέχρι σήμερα δεν είχαμε κάποια ενημέρωση  για την πορεία της υπόθεσης,  το ΔΣ του Κηφήνα σε τακτικό μηνιαίο συμβούλιο αποφάσισε να θέσει ερώτηση στην ΟΜΣΕ.  Είναι το έγγραφο αμέσως από κάτω.

κλίκ για μεγέθυνση

Και η απάντηση ήρθε… Προσέξετε όμως κάτι που θα το σχολιάσω στο τέλος:  Η ερώτηση του Κηφήνα έγινε από το ΔΣ, και υπεγράφει από τον πρόεδρο και τον γραμματέα (δείτε πάλι το έγγραφο που στο τέλος γράφει "για το ΔΣ").  Η απάντηση που μας ήρθε όμως δεν ήταν από το ΔΣ της ΟΜΣΕ, αλλά από τον κ. Ντούρα.  Στο τέλος του κειμένου θα γίνει φανερή η ουσιαστική διαφορά … θα καταλάβετε.
Η απάντηση μάλιστα ήρθε σε δύο εκδόσεις. Μία στο περιοδικό και μία στο σύλλογό μου, οι οποίες μεταξύ τους έχουν κάποιες μικρές διαφορές.  Και πάλι θα καταλάβετε …

Παρακάτω θέτω την απάντηση που έλαβε ο Κηφήνας και αμέσως στη συνέχεια την απάντηση που δημοσιεύτηκε στο  περιοδικό. 

κλίκ σε κάθε εικόνα για μεγέθυνση







Το πληθωρικό μπλά – μπλά είναι ενοχλητικό σε εμένα, αλλά εντάξει…  αυτό το περίμενα. Ας σταθούμε όμωςσε μερικές φράσεις "κλειδιά".

Ο κ Ντούρας έγραψε:
Η Ομοσπονδία μας, ως εθνικός φορέας εκπροσώπησης των μελισσοκόμων, είναι υποχρεωμένη να βάζει τα αιτήματά της στους εκάστοτε κυβερνώντες και να πιέζει για την υλοποίησή τους.

Μα ακριβώς αυτό σας είπε η ΓΣ να κάνετε, και δεν έχετε κάνει τίποτα.  Τ Ι Π Ο Τ Α

Ο κ Ντούρας έγραψε:
… και ανάλογα με τη δυναμική τα καταφέρνει ή δεν τα καταφέρνει.   

Να υποθέσω ότι μας το λέτε διότι μας προετοιμάζετε να δεχθούμε ότι τελικά δεν τα καταφέραμε.  Αν κάνετε τέτοιου είδους πολιτική με εμάς, δε φτουράει πλέον.

Ο κ Ντούρας έγραψε:
Ο συνδικαλισμός χρειάζεται παιδεία

Και γιατί μας το λέτε αυτό;  Θέλετε να πείτε ότι δεν διαθέτουμε την απαιτούμενη παιδεία και δεν καταλαβαίνουμε;  Μας υποτιμάτε;  κ.Ντούρα, και ο χειρότερος μελισσοκόμος σήμερα έχει τελειώσει τουλάχιστον το λύκειο. 

Ο κ Ντούρας έγραψε:
Το θέμα των ψεκασμών είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και δυστυχώς για εμάς δεν υπάρχει καθαρή λύση.

Δική σας αυτή η εκτίμηση, κρατήστε την για τον εαυτό σας.  Ή μάλλον καλά κάνετε και την εξωτερικεύετε, για να ξέρουμε κι εμείς πώς σκέπτεστε,  και να γνωρίζουμε τι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς, όταν δεν πιστεύετε σε αυτό που σας ανέθεσε η ΓΣ της ΟΜΣΕ.

Ο κ Ντούρας έγραψε:
… δε λύνεται με τη συγγραφή επιστολών και ψηφισμάτων καλών ή λιγότερο καλών.

Εδώ ώπα!  Κατ αρχήν τι εννοεί ο κ. Ντούρας με τη φράση "λιγότερο καλών" και γιατί την αναφέρει;  Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ είναι σαν να μας λέει ότι το ψήφισμα της ΓΣ της ΟΜΣΕ ήταν "λιγότερο καλό" δηλαδή ήταν "άστα να πάνε".  Εσείς πώς το αντιλαμβάνεστε;

Θα ήθελα επίσης ο κ. Ντούρας να μας εξηγήσει, αν το πρόβλημα δε λύνεται με επιτολές και ψηφίσματα του μελισσοκομικού κόσμου, όπως λέει, τότε με ποιόν τρόπο λύνεται;  Να μας το εξηγήσει.

Ο κ Ντούρας έγραψε:
Θα θυμάστε ελπίζουμε τον αγώνα της Ομοσπονδίας ενάντια στα νεονικοτινοειδή …κλπ…

Άλλο αυτό, και άλλο η εντολή που λάβατε από την ΓΣ της ΟΜΣΕ να ενεργήσετε αυτά που χρειάζονται για να καταθέσουμε στο υπουργείο αίτημα με υπόμνημα.  Όσους αγώνες και να έχει κάνει η ομοσπονδία (τώρα εδώ του πάει "καλούς ή λιγότερο καλούς"  ... ε, δε του πάει; ) αυτό δεν δικαιώνει την άρνηση του κ. Ντούρα να εκτελέσει την απόφαση της ΓΣ.  Μάταια ψάχνει δικαιολογίες.

Ο κ Ντούρας έγραψε:
Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τη Διεύθυνση Φυτοπροστασίας του ΥπΑΑΤ … κλπ…

Ναι, δεν αμφιβάλω, αλλά θα πρέπει να μας ενημερώσετε τι είπατε, που καταλήξατε … αν βέβαια καταφέρατε να καταλήξετε κάπου.  Γιατί δεν μας το λέτε;  Γιατί μας το κρύβετε;

Ο κ Ντούρας έγραψε:
Επικοινωνήσαμε επίσης με συναδέλφους στην EPBA … το γραφείο ασχολήθηκε (όπως πάγια ασχολείται) με τη συλλογή νομοθεσίας από την Ευρώπη … κλπ…

Κατ αρχήν αφού όπως και ο ίδιος παραδέχεστε, αυτό  αν το κάνατε (εσείς το γνωρίζετε όχι εμείς) το κάνετε πάντα, άρα δεν κάνατε κάτι νέο, κάτι επιπλέον.  
Και κατά δεύτερον δεν σας δόθηκε τέτοια  εντολή από την ΓΣ.  Αν πιστεύετε ότι αυτό θα βοηθήσει, τότε καλώς το κάνατε. Αλλά αν το κάνατε για να καθυστερήσει η υπόθεση (δηλ. ας περιμένουμε να μας απαντήσουν από τας Ευρώπας) κακώς το κάνατε, και θα φανεί.
Άλλωστε δεν έχει κάποιο νόημα αυτό, αφού εμείς δε ζητάμε νομοθεσία για την Ευρώπη αλλά για την Ελλάδα.  
Όμως τέλος πάντων επικοινωνήσατε! Και λοιπόν; Τι συμπέρασμα βγάλατε; Διαφωτίστε μας!

Ο κ Ντούρας έγραψε:
Όπως κι εσείς θα γνωρίζετε υπάρχει ήδη μία ΥΑ (υπουργική απόφαση)  …

Ναι βεβαίως κ. Ντούρα. Γνωρίζουμε τη νομοθεσία πόσο διάσπαρτη και διάτρητη είναι, γι αυτό και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ούτε και μας προστάτεψε ποτέ. 
Γι αυτό το λόγο ζητάμε από το υπουργείο κατ αρχήν η νομοθεσία να μαζευτεί και κωδικοποιηθεί σε έναν νόμο, και κατά δεύτερον να αναφέρει ρητώς  ότι απαγορεύεται ο ψεκασμός με μελισσοτοξικά τις ώρες που πετούν οι μέλισσες,  να προβλέπονται κυρώσεις, και όχι απλά να το συνιστά.  
Αλλά όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, εσείς είστε εκείνος που το φρενάρει.  

Ο κ Ντούρας έγραψε:
Η νομοθεσία που ζητάτε με το ψήφισμά σας επιδιώκουμε να ψηφιστεί σε επίπεδο ΕΕ, εμπλουτισμένη και με τις θέσεις των συναδέλφων άλλων χωρών … κλπ…

Μα κ. Ντούρα δεν ήταν αυτή η εντολή που λάβατε από την ΓΣ.  Γιατί και πάλι λέτε και κάνετε του κεφαλιού σας;  Ας γίνει πραγματικότητα πρώτα στην Ελλάδα, και μετά ας γίνουμε παράδειγμα και για άλλα κράτη.  Έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, αυτό που μας λέτε είναι :  "ας περιμένουμε την Ευρώπη".  Μήπως προσπαθείτε να μας βάλετε για ύπνο; 

Ο κ Ντούρας έγραψε:
Μη ξεκινάτε τη θητεία σας προσπαθώντας να επιρρίψετε κάποια μομφή στην Ομοσπονδία σας … κλπ…

Ο σύλλογός μου  μία απλή ερώτηση έκανε, να μάθουμε δηλαδή την πορεία  της υπόθεσης που ανατέθηκε από την ΓΣ στο ΔΣ. Δεν έχει το δικαίωμα; 
Από πότε η ερώτηση "βρε παιδιά που βρισκόμαστε, τι κάναμε; " είναι μομφή;  

Μάθετε λοιπόν κ. Ντούρα ότι ο σύλλογός μου (το "μου" με την έννοια ότι  του ανήκω, δε μου ανήκει) σε πρόσφατη ψηφοφορία με θέμα την αποχώρησή μας από την ΟΜΣΕ, ψήφισε ομόφωνα (100%) υπέρ  της παραμονής μας.
Και μάλιστα επαναλάβαμε τις αεχαιρεσίες με δικαστικό αντιπρόσωπο αυτή τη φορά, ώστε η συμμετοχή μας στην ΟΜΣΕ να μη την καθιστά παράνομη. Την σεβόμαστε!!!

Πώς λοιπόν εσείς λέτε ότι μεμφόμαστε την Ομοσπονδία μας;  
Αλλά δυστυχώς κάθε κοπάδι έχει μέσα του και κάποια μαύρα πρόβατα, και αυτά μέμφεται όλος ο μελισσοκομικός κόσμος- όχι την ΟΜΣΕ γενικά.  Νομίζω με καταλαβαίνετε.

Ο κ Ντούρας έγραψε:
… με το έργο σας να βοηθήσετε την Ομοσπονδία να καταφέρει περισσότερα.

Σας βεβαιώνω  ότι ο σύλλογός μου αυτό ακριβώς κάνει , αλλά βλέπω ότι βρίσκει τοίχο.

Ο κ Ντούρας έγραψε:
… το δε ΔΣ λογοδοτεί στις γενικές συνελεύσεις.

Μάλιστα...  Το ΔΣ της ΟΜΣΕ λογοδοτεί στη γενική συνέλευση, που γίνεται μία φορά το χρόνο, διαρκεί ουσιαστικά 2 ώρες, μέσα σε μία οχλαγωγία που κανείς δεν ακούγεται και κανένας δεν ακούει.  Είναι πολύ βολικό να λογοδοτείς σε μία τέτοια ΓΣ, δε λέω …   Είναι λοιπόν σαν να μας λέτε ότι δεν έχετε καμία υποχρέωση να απαντήσετε στο ερώτημα του συλλόγου. 

Να κάνω όμως και εγώ μία ερώτηση: Στην ΓΣ που έγινε τον Φεβρουάριο, είχε περάσει ένας χρόνος από το ψήφισμα για τους ψεκασμούς.
Λογοδοτήσατε μήπως για το τι κάνατε για αυτή την υπόθεση όλον αυτό τον χρόνο που πέρασε;  Γιατί λοιπόν κ. Ντούρα μας κοροϊδεύετε;


Ο κ Ντούρας έγραψε:
Μπορείτε να είστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, έχετε αυτή την επιλογή.

Λοιπόν κύριε Ντούρα, αυτό είναι θράσος!  Είναι ο "Κηφήνας" μέρος του προβλήματος, που προσπαθεί να ενεργοποιήσει κάθε μηχανισμό για να απαγορευτούν τα δηλητήρια τις ώρες που πετούν οι μέλισσες, και δεν είστε εσείς που το έχετε στραγγαλίσει;  Μήπως νομίζετε ότι μιλάτε με μικρά παιδάκια που δεν καταλαβαίνουν τι παίζει;     Είναι ντροπή σας να διαβάλετε τα πράγματα, και να επιρρίπτετε ανυπόστατες ευθύνες στον "Κηφήνα" για να καλύψετε τη δική σας ευθύνη!
Να ανακαλέσετε δημοσίως και αμέσως! 


Αγαπητοί συνάδελφοι όπως εγώ αντιλαμβάνομαι την απάντηση του κ. Ντούρα, είναι ένα κείμενο με πολύ μπλά-μπλά, μοιάζει με τα κείμενα των πολιτικάντηδων, που ουσιαστικά εννοεί πως αυτό που ψήφισε η ΓΣ  δεν γίνεται, είναι "λιγότερο καλό", ή θα γίνει κάποτε στο μέλλον, ας μη βιαζόμαστε… είμαστε σε καλό δρόμο,   ο Κηφήνας είναι ο κακός επειδή  ρωτάει, και  … βασικά … μη με ενοχλείτε, δε λογοδοτώ σε εσάς, άντε γεια, ευχαριστώ.
Εσείς πώς το αντιλαμβάνεστε, μήπως τελικά είμαι λάθος;

Έρχομαι τώρα σε αυτό που είπα στην αρχή: Η απάντηση που ήρθε από την ΟΜΣΕ δεν ήταν για λογαριασμό του ΔΣ, όπως περίμενα αλλά από τον κ. Ντούρα.  Υποθέτω λοιπόν πως ο κ. Ντούρας νομίζει πως ΟΜΣΕ είναι αυτός ο ίδιος, γι αυτό και χρησιμοποιεί το λογότυπο και τη σφραγίδα της ΟΜΣΕ στις δικές του - προσωπικές του απόψεις.

Από όσο γνωρίζω η σφραγίδα της ΟΜΣΕ (και κάθε συλλογικού και συνδικαλιστικού οργάνου) χρησιμοποιούνται αποκλειστικά  από το ΔΣ, σε έγραφα που τα υπογράφει ο πρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας κατ εντολή και για λογαριασμό του ΔΣ.
Με το πέρας του συμβουλίου του ΔΣ, ο Γ. Γραμματέας παίρνει και φυλάσσει την σφραγίδα μαζί με τα βιβλία, και την εμφανίζει και πάλι στο επόμενο συμβούλιο του ΔΣ, ώστε κανείς να μην μπορεί να την χρησιμοποιήσει σφραγίζοντας έγγραφα για τα οποία το ΔΣ έχει άγνοια ή δεν συμφωνεί.   

Επίσης ο κ. Ντούρας υπογράφει ως πρόεδρος ΟΜΣΕ.  Δυστυχώς αυτό είναι σύνηθες, είναι όμως ένα επικίνδυνο λάθος.  Ο κ. Ντούρας δεν είναι πρόεδρος της ΟΜΣΕ, είναι πρόεδρος ενός μόνον οργάνου της ΟΜΣΕ, του ΔΣ.  Είναι πρόεδρος του ΔΣ της ΟΜΣΕ και όχι ολόκληρης της ΟΜΣΕ, αφού το ανώτατο όργανο είναι η ΓΣ.

Όταν ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του πρόεδρο της ΟΜΣΕ και έτσι τον αποκαλούμε και εμείς, το μήνυμα που παίρνει ο εγκέφαλος είναι ότι εκείνος (ο οποιοσδήποτε πρόεδρος κάποιου συλλόγου ή ομοσπονδίας κλπ) είναι ο ανώτατος άρχων.

Ίσως για αυτό να βλέπουμε διαφόρους προέδρους, αντί να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως διεκπεραιωτή των αποφάσεων της συλλογικότητας που υπηρετούν, να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως "αυτοκράτορα".  Αυτό πρέπει να σταματήσει.  

Ο πρόεδρος κάθε ΔΣ είναι υπηρέτης του ΔΣ,
και κάθε ΔΣ είναι υπηρέτης της ΓΣ.


Αγαπητοί συνάδελφοι περιμένω απόψεις και απαντήσεις. Τι δεν πάει καλά; Πώς θα το φτιάξουμε;

ΥΓ. Τι φανφάρα  τίτλος στο περιοδικό:
Οι δράσεις μας για το πρόβλημα των φυτοφαρμάκων.  

Ποιες δράσεις κ. Ντούρα;  Γελάμε … 

Δεν υπάρχουν σχόλια: