9.3.16

Σχετικά με το σκεύασμα CLINIC 36SL

Πληροφορήθηκα από γνωστό το μελισσοκομικό blog MELISSOCOSMOS ότι το ζιζανιοκτόνο σκεύασμα CLINIC 36SL (δραστική ουσία glyphosate) γράφει στην ετικέτα του να εφαρμόζεται στα φυτά πριν, κατά και μετά την ανθοφορία. Δηλαδή ο κατασκευαστής προτείνει να γίνεται ψεκασμός και την εποχή που τα αγριόχορτα είναι ανθισμένα. 

Οδηγίες χρήσης του CLINIC 36SL  (φωτό από melissocosmos)

 Αυτό θα μπορούσε ίσως να εκληφθεί και ως αντίθετο με τη νομοθεσία (άρθρο 29 του  νόμου 721/1977) αφού αυτή αναφέρει ότι ο ψεκαστής πρέπει να λαμβάνει μέριμνα για την προστασία των μελισσών, κάτι που αποσαφηνίζεται από τη άρθρο 29 του  νόμου 721/1977 με θέμα "Βέλτιστες Εργασιακές Πρακτικές Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων" που εξέδωσε το ΥΠΑΤ την 13 52014, στο άρθρο 7.2  

άρθρο 29 του  νόμου 721/1977


η σχετική εγκύκλιος

Όμως ο κατασκευαστής απλά αναφέρει το πότε το σκεύασμα θα έχει την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, και δεν είναι υποχρεωμένος να αναγράφει στην ετικέτα νόμους και αποφάσεις 300 σελίδων. Αυτά είναι υποχρεωμένος να τα γνωρίζει και εφαρμόζει ο ψεκαστής. (Η άγνοια νόμου τιμωρείται).

Επικοινώνησα με την εταιρεία που εισάγει το σκεύασμα στη χώρα μας και πληροφορήθηκα ότι σχετικές μελέτες έδειξαν πως το σκεύασμα δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στις μέλισσες. Φυσικά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί και από εμάς τους ίδιους, αν δηλαδή στείλουμε για εξέταση νεκρές μέλισσες και βρεθεί ότι θανατώθηκαν από glyphosate, θα σημαίνει ότι οι "σχετικές έρευνες"  δεν ήταν αρκετές. 

η απάντηση της εταιρείας


Πέραν αυτού όμως, θέλω να σας επιστήσω την προσοχή στην σοβαρή για εμάς φράση της απάντησης:  "Ως γενικό κανόνα, όπως σε όλα τα σκευάσματα, προτείνουμε να αποφεύγεται η εφαρμογή του σκευάσματος όταν οι μέλισσες είναι παρούσες."

Αυτό τα λέει όλα!
Ακόμα και ίδια η εταιρεία δέχεται ως γενικό κανόνα και μας συμβουλεύει ότι οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται τις ώρες που οι μέλισσες δεν πετούν, δηλαδή το χρονικό διάστημα μεταξύ μισής ώρα μετά της δύσης του ηλίου ως και μίας ώρα πριν της ανατολής. 

Όσοι είστε μέλη του συλλόγου μου ([1],[2]) και βρεθήκατε στην τελευταία γενική συνέλευση, γνωρίζετε ότι έθεσα θέμα για την θέσπιση ξεκάθαρου νόμου για το ζήτημα. Η γενική συνέλευση με ψηφοφορία αποφάσισε λοιπόν παμψηφεί να προβάλουμε μέσω της ΟΜΣΕ αυτό το αίτημα στην πολιτεία. 

Πληροφορήθηκα με μεγάλη ευχαρίστηση ότι το ίδιο έπραξαν και άλλοι μελισσοκομικοί σύλλογοι, άρα πλέον αναμένεται να δούμε τις ενέργειες της ΟΜΣΕ αλλά και του κράτους μας, δηλαδή πόσο σοβαρά μας λαμβάνει υπόψιν του. 

Εδώ θέλω να συμπληρώσω ότι στο αίτημα που θα (αν) καταθέσουμε στην πολιτεία, να προσθέσουμε και την υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες των γεωργικών σκευασμάτων ότι απαγορεύεται ο ψεκασμός τις ώρες της ημέρας, όταν δηλαδή οι μέλισσες και γενικά τα επικονιαστικά έντομα πετούν.

2 σχόλια:

Melissocosmos είπε...

Παναγιωτη υπαρχει μελέτη για μελισσες που λεει οτι η δραστικη ουσια Γκλαϊφοσεϊτ του σκευασματος (ειναι η ιδια ουσια του ROUNDUP της mosanto) οτι με βαση κλιμακα απο το 1 πολυ τοξικη εως το 4 λιγο τοξιξη, η Γκλαϊφοσεϊτ ανήκει στην κλιμακα 4.
Θα την βρω και θα σου την στειλω.

Επισης γεωπονος σχολιασε στο blog μου τα εξης:
Καλημέρα, είμαι Γεωπόνος και εδω θα γράψω την προσωπική μου εμπειρία , και όχι τη θεωρητική που γράφουν οι οδηγίες στα βιβλία. Το glyphosate είναι η ουσία που περιέχει το φάρμακο Ραουνταπ, για όσους δε ξερουν και στοχευει στην καταπολεμιση ζιζανίων.

Προσωπική εμπειρία είναι πως έχω παρατηρησει τοξικότητα σε μέλισσες όταν σε διπλανα χωράφια ψεκασαν κατω απ τις ελιές Ραουνταπ τα χόρτα. Συνηθως τετοια εποχη ψεκάζουν. Εχω βρει αρκετο πληθυσμο νεκρο. Και δεν το χω παθει μια φορα μονο. Επίσης εχω δει περιοχη που έχει γυμνοσάλίγκαρους και μετα απο ψεκασμό με Ραουνταπ , δεν είχε μεινει ούτε ένας. Οποτε η επίδραση σε ζωικούς οργανισμούς , μάλλον είναι μεγάλη.

Melissocosmos είπε...

Εδω ειναι Παναγιωτη στον πινακα 4

http://www.melinet.gr/item/MELISSES-FYTOFARMAKA-2007.pdf