2.7.14

Όταν η κυψέλη είναι μικρή

Την άνοιξη που υπάρχει επάρκεια νέκταρ και γύρης, αν το σμήνος αισθάνεται ανεπάρκεια χώρου, τότε σμηνουργεί. Το καλοκαίρι όμως που τα πάντα έχουν ξεραθεί εκτός από το θυμάρι και λίγα αγκάθια, και η τροφή είναι λιγοστή, το μελίσσι δεν σμηνουργεί αλλά μεγαλώνει την φωλιά του, δηλαδή επεκτείνει τις κηρήθρες.  
Στην προκειμένη περίπτωση, το μελίσσι αναπτύχθηκε λίγο πιό αργά από τα άλλα και δεν του είχα προσθέσει τρίτο πάτωμα. Ο ανοικτός πάτος με σήτα έδωσε την εντύπωση στις μέλισσες ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν την επέκταση της κυψέλης τους.

Για μέρες παρατηρούσε ότι το μελίσσι είχε κρεμάσει στην είσοδο μιά μικρή γλώσσα από μέλισσες,
που καθημερινά γινόταν μεγαλύτερη.

Ο χώρος μεταξύ πάτου και βάσης κυψέλης είχε γεμίσει μέλισσες.
Υπήρχαν ακόμα πάρα πολλές  μέλισσες μεταξύ βάσης και εδάφους.



Το πίσω μέρος της κυψέλης

Όλος ο χώρος μεταξύ πάτου και βάσης έχει γεμίσει μέλισσες.
Ο επάνω όροφος είχε 3 πλαίσια με μέλι και τα υπόλοιπα είχαν παχιά φρύδια από μέλι πάνω από τον γόνο. Ο κάτω όροφος είχε 3 πλαίσια (στο κέντρο) με ανοικτό γόνο και τα υπόλοιπα πλαίσια είχαν πολλές γύρες καλυμμένες με μέλι (αποθηκευμένες) και ελάχιστα ανοικτά μέλια. Ο χώρος της διώροφης κυψέλης  ήταν πολύ μικρός για αυτό το μελίσσι. Έπρεπε λοιπόν να προσθέσω όροφο, αλλά που; Επάνω ή κάτω;
Σκέφτηκα ότι στην φυσική του κατάσταση το μελίσσι κτίζει κηρήθρες από πάνω προς τα κάτω ... Επιπλέον η φυσιολογική κίνηση του μελισσιού είναι να γεννήσει η βασίλισσα στον δεύτερο όροφο, να επεκτείνει την γέννα της λίγο στην μέση του τρίτου ορόφου και μετά να ελαττώσει σημαντικά την γέννα της σε 4-5 πλαίσια του δευτέρου ορόφου ώστε όλα τα πλαίσια του τρίτου και τα υπόλοιπα του δευτέρου να γεμίζουν με μέλι καθώς τα κελιά αδειάζουν από τις εκκολαπτόμενες εργάτριες.

Αφού η βασίλισσα είχε είδη ξεκινήσει τη γέννα της στο κάτω πάτωμα - άρα το επάνω προοριζόταν για μέλι, πρόσθεσα τον άδειο όροφο κάτω.

Το άδειο πάτωμα μπήκε κάτω.
Ένα άδειο πάτωμα με πάτο τοποθετήθηκε πάνω στην βάση, και μέσα  τινάχτηκε ο πληθυσμός που είχε φωλιάσει κάτω από τον πάτο. Σιγά - σιγά οι μέλισσες άρχισαν να μπαίνουν μέσα.

Καθώς τίναξα τον προηγούμενο πάτο μέσα στο νέο πάτωμα, αποκαλύφθηκαν δύο μικρές γλώσσες νέας κηρήθρας.
Άλλο παράξενο! προσέξτε ότι οι γλώσσες είναι κτισμένες μεταξύ τους κάθετα.
Πώς το εξηγείτε αυτό;
Το άνοιγμα της σήτας άφηνε την μυρωδιά του μελισσιού να περάσει έξω, και έδωσε στις μέλισσες την εντύπωση  του συνεχόμενου χώρου. Ξεκίνησαν λοιπόν να κτίζουν επεκτείνοντας την κυψέλη τους. Αν ο πάτος δεν ήταν διάτρητος, είμαι βέβαιος ότι θα είχαν κτίσει στο καπάκι! Εκείνες όμως προτίμησαν τα συνεχίσουν τη φωλιά τους προς τα κάτω. Ας το θυμόμαστε αυτό ;)

Ελάχιστη γύρη έχει τοποθετηθεί στα κελιά.

Προσέξτε πώς ξεκίνησαν το κτίσιμο επάνω πάνω στην σήτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: