9.2.14

Καλώς ήρθες άνοιξη με τα φυτοφάρμακά σου.

Μπαίνουμε στην Άνοιξη και τα μελίσσια ξεκινούν την συλλογή τροφής. Η ξινήθρα,  η βρούβα και άλλα φυτά έχουν ανθίσει και προσφέρουν νέκταρ και γύρη στις πεινασμένες από τον χειμώνα μέλισσες.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα φυτά που με σοφία έφτιαξε ο θεός για να διατηρεί το οικοσύστημα, οι αγρότες τα βλέπουν ως άχρηστα και βλαβερά ζιζάνια.   Παλαιότερες εποχές  τα έβγαζαν με τα χέρια ή με φρεζάρισμα. Σήμερα η εύκολη λύση είναι ο ψεκασμός τους με δηλητήριο. Τόνοι δηλητηρίου χύνονται κάθε χρόνο στη φύση, που τελικά καταλήγουν στο πιάτο μας , κάνοντας τον κόσμο άρρωστο και τους γιατρούς πλουσιότερους.
Εν τω μεταξύ, στις 6/2/2014 έβγαλα δύο φωτογραφίες από το ήδη ταλαιπωρημένο μελισσοκομείο μου στην Αττική.  

Δηλητηρίαση τον Φεβρουάριο !


Ευτυχώ το μελίσσι που ανακάλυψε κάποια ψεκασμένη πηγή τροφής  ήταν μόνον ένα. Και πάλι ευτυχώς το απόγευμα της ίδιας ημέρας έβρεξε, αναγκάζοντας τις μέλισσες να μείνουν μέσα,  και ξεπλένοντας τα δηλητήρια.  Μέχρι σήμερα μόνον ένα μελίσσι παρουσίασε συμπτώματα δηλητηρίασης, αλλά αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους.

Φυσικά στην Ελλάδα κανείς δεν ενδιαφέρετε όταν δεί να καίγεται το σπίτι του γείτονα, λές και δε ξέρει ότι σε λίγο θα έρθει η σειρά του…

Την ίδια μέρα το μεσημέρι, φεύγοντας από το μελισσοκομείο μου συναντήθηκα με έναν αγρότη που πήγαινε με το τρακτέρ και το ψεκαστικό, να ψεκάσει  για τα ζιζάνια στο χωράφι με τις ελιές του, που βρίσκεται περίπου 200 μέτρα πάνω από το μελισσοκομείο μου.  Ευτυχώς ήταν καλός  άνθρωπος και λογικότατος, σε αντίθεση με άλλον αγρότη – κτηνοτρόφο που συνάντησα πέρσι να ψεκάζει σε ακόμα κοντινότερη απόσταση από τα  μελίσσια μου, και μου απάντησε χαμογελώντας: «ο καθένας κοιτάζει τη δουλειά του»,  εννοώντας ότι δεν τον νοιάζει αν κάνει ζημιά σε άλλους.

Φυσικά,  παρότι κάπως διάτρητη και ασαφή η νομοθεσία, είναι σαφέστατα με το μέρος μας, αλλά αυτό οι αγρότες δε το γνωρίζουν. Το περίεργο όμως είναι ότι δεν το γνωρίζουμε ούτε εμείς οι μελισσοκόμοι και δεν ξέρουμε όχι μόνον τα δικαιώματά μας, αλλά ούτε και τι πρέπει να κάνουμε ώστε να αποκτήσουμε περισσότερα. 
Άλλωστε αυτό που ζητάμε είναι κάτι το απολύτως λογικό. 

---------------
Αυτοί οι  αυτοαποκαλούμενοι  ..."οικολόγοι",   έκαναν ποτέ κάτι για τα δηλητήρια;

2 σχόλια:

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

Τι καλλιέργειες έχει η περιοχή γύρω απο το μελισσοκομείο σου? Φάρμακα για τα ζιζάνια δεν προκαλούν τέτοια ζημιά.

Exagono είπε...

παναγιωτη νταξει εδω δε σεβονυαι τον εαυτο τους θα σεβαστουν τη μελισσα?
30 θανατοι το 2012 στο χωριο μου οι 24 απο καρκινο.