9.8.11

Ασκοσφαίρωση.

Η Ασκοσφαίρωση, ή Ασβεστώδης γόνος, ή Κιμωλίαση, οφείλεται στο μύκητα Ascosphaera apis (Maassen ex Claussen) o οποίος ανήκει στούς Ασκομύκητες της οικογένειας Ascosphaeraceae

Ο μύκητας Ascosphaera Αpis στο μικροσκόπιο.
Ο μύκητας Ascosphaera Αpis στο μικροσκόπιο.


Ο μύκητας Ascosphaera Αpis στο μικροσκόπιο.
Είναι μια ασθένεια του γόνου των μελισσών που παρατηρείται σε περιόδους υψηλής υγρασίας. Νοσούν τα αδύνατα μελίσσια που δεν μπορούν εύκολα να ρυθμίσουν την θερμοκρασία και υγρασία της κυψέλης τους. 

Χαρακτηριστική εμφάνιση  Μωσαϊκού στην περιοχή του γόνου.
Οι νεκρές μουμιοποιημένες προνύμφες φαίνονται καθαρά μέσα στα ασφράγιστα κελιά τους.
Αυτό το μελίσσι δεν ήταν δυνατό, αλλά υπήρχαν και άλλα πιο αδύνατα που δεν επηρεάστηκαν.

Η πρώτη εικόνα που βλέπει ο μελισσοκόμος όταν ανοίξει μιά προσβεβλημένη  κυψέλη.

Παρόλο που ο πάτος είναι ανοικτός με σίτα και η κυψέλη αερίζεται ικανοποιητικά, η ασκοσφαίρωση δεν απετράπη.
Ο νεκρός γόνος έχει γεμίσει τον πάτο της κυψέλης. Το μελίσσι κοντεύει να καταρρεύσει!


Τα μελίσσια βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων, εκεί που αρχίζουν τα έλατα. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μέσα στο εικοσιτετράωρο από 15 ως και 35 βαθμοί Κελσίου. 

Κουφάρια προνυμφών, σκληρά σαν πέτρα.
Θλιβερό!

Είχατε τέτοια προβλήματα φέτος;

Πώς αντιμετωπίζετε εσείς την Ασκοσφαίρωση; 

7 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Πάνο έχω χρόνια να δώ τόσο πολύ μόλυνση μελισσιού.Εδώ και 2-3 χρόνια στα μελίσσια μου δεν έχω καθόλου.Ίσως βοηθάει το ζαχαροζύμαρο με το πορτοκάλι που τους βάζω αργά τον χειμώνα.Η λύση είναι καινούργιες κηρήθρες σε απολυμασμένη κυψέλη και αλλαγή μάνας.

Δημοσθένης Πίτος είπε...

περσι είχα κι εγώ 2 μελίσσια με έντονη προσβολή ..φέτος όμως δεν είχα καθόλου..είναι ¨ευκολη¨ ασθένεια . Οταν είναι μικρή η προσβολή κάνω αλλαγή μάνας και θεραπευεται το μελίσσι , σε τετοια περίπτωση όπως η φώτο , το θανατώνω το μελίσσι..

Γιάννης 68 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιάννης 68 είπε...

Καλησπέρα. Είχα την άνοιξη δύο μελίσσια με προσβολή (όχι όμως τόσο έντονη) και τα ένωσα μεταξύ τους με εφημερίδα, κρατώντας την νεότερη βασίλισσα (ώστε να έχω ένα δυνατό). Το μελίσσι το πήγα κανονικά για παραγωγή στον έλατο και τώρα που το έχω κάτω στον κάμπο για να δυναμώσει πάλι, δεν έχω παρατηρήσει κάτι όσον αφορά την ασθένεια, αν και νομίζω πως είναι νωρίς. Πιστεύω πως η καλύτερη λύση είναι να είναι "σφιχτό" το μελισσάκι ώστε να διατηρεί την υγρασία και την θερμοκρασία του εκεί που πρέπει.

galifabee είπε...

Παναγιώτη φέτος για πρώτη φορά είχα ασκοσφαίρωση σε 2 κυψέλες αλλά σε πολύ μικρή προσβολή παρόλο που και εγώ είχα σίτες φταίνε οι πολλές βροχές που είχε φέτος και ευνόησε η υγρασία τον μύκητα να εμφανιστεί, πιστεύω ότι οι βάσεις πρέπει να απέχουν περισσότερο από το έδαφος για να έχουμε λιγότερο υγρασία ,άλλος παράγοντας είναι και το πρώιμο ή έντονο κόψιμο τον μελισσών για να δημιουργήσουμε παραφυάδες, η έλλειψη νεκταροέκκρισης , η παραμονή στην κυψέλη πλαισίων που δεν τα καλύπτουν ικανοποιητικά οι μέλισσες, για κάποιο λόγο δεν την θεωρό πολύ σοβαρή ασθένεια δεν παύει όμως να ταλαιπωρεί το μελίσσι να το κάνει αντιπαραγωγικό και σε τόσο μεγάλη προσβολή ίσως οδηγήσει στην κατάρρευση του , αυτό που έκανα εγώ ήταν να σφίξω τα μελίσσια αφαιρώντας πλαίσια και να αλλάξω τις κινητές βάσεις ,οι μέλισσες από μόνες τους έκαναν αμέσως μετά αντικατάσταση και με τις νέες βασίλισσες ανέκαμψαν πολύ γρήγορα τώρα δεν βλέπω κάποιο σύμπτωμα θα δω αν μελλοντικά εμφανίσουν ξανά κάποιο πρόβλημα πάντως η θυμόλη φαίνεται να βοηθάει στην θεραπεία καλό είναι να βάλεις καθώς η προσβολή φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλη και καλό είναι να αφαιρέσεις και τα πλαίσια με γόνο που έχουν μεγάλη προσβολή και να τα κάψεις άλλαξε οπωσδήποτε βασίλισσα να αλλάξεις τους πάτους και αυτούς να τους απολυμάνεις με φλόγιστρο και να απομακρύνεις συχνά τις μουμιοποιημένες προ νύμφες από τον πάτο και από την είσοδο της κυψέλης

IxNiLaTiS είπε...

Παιδιά σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Σκοπεύω να τα σφίξω και να ταϊσω με βανίλια.

Τώρα που έχω ασκόσφαιρα, τώρα βρήκε να βρέξει!

Beebbc and sv2bbc είπε...

Παναγιώτη πολλές ευχές για την γιορτή σου.