22.8.11

15 ημέρες ξεχασμένο κλειστό, κι όμως ζωντανό!

20 Αυγούστου ξεκινά το κυνήγι για όσους κυνηγούν πουλιά. Εγώ που πλέον κυνηγώ μόνον τριχωτά περιμένω τα μέσα του Σεπτέμβρη. Και αφού από κυνήγι …"δεν", είπα να πάω μια βόλτα στα μελίσσια που έχω στον κάμπο της Λαμίας. Αυτά τα είχα κατεβάσει πριν 2 εβδομάδες από τα έλατα στον κάμπο για να συντηρηθούν από την χορτονομή που έδινε λίγο νέκταρ και γύρη.

Πάω εχθές Κυριακή το πρωί και βλέπω το μελίσσι αρ. 14 να είναι κλειστό!

Τρελάθηκα!

Κρίμα να το άφησα να σκάσει, ο ηλίθιος, είπα στον εαυτό μου και μού ήρθε να βάλω τα κλάματα.

Τρέχω και ανοίγω την είσοδο. Αμέσως βγαίνει έξω μία μέλισσα και μου βάζει μια τσιμπιά στο χέρι. Βγαίνουν και άλλες δύο που μετέφεραν αμέσως μερικά κομμάτια από νεκρές μέλισσες.

Το μελίσσι εκείνο ήταν δυνατό δεκάρι που του είχα προσθέσει όροφο με άκτιστες κηρήθρες για να τις έκτιζε και γέμιζε με μέλι ελάτου, αλλά ο έλατος δεν μου έκανε την χάρη. Ανοίγω το καπάκι και δε βλέπω ούτε μια μέλισσα επάνω στους κηρηθροφορείς. Αμέσως βγάζω τον επάνω όροφο για να δω τα πτώματα στην γονοφωλιά. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα όταν είδα πάρα πολλές μέλισσες να βρίσκονται επάνω στους κηρηθροφορείς της γονοφωλιάς και μάλιστα πολύ ήρεμες.

Σηκώνω τον όροφο της γονοφωλιάς από τον πάτο, για να δω πόσες νεκρές μέλισσες είχε από κάτω ο κινητός πυθμένας! Ε λοιπόν δεν υπήρχε ούτε μία νεκρή μέλισσα!

Δεν μπορεί λέω, τόσες μέρες κάποιες θα είχαν πεθάνει έστω και από γεράματα. Τι συμβαίνει εδώ; Μήπως η κυψέλη είχε και κάποια άλλη έξοδο; (στα περισσότερα πατώματα έχω κάνει επιπλέον τρύπα), αλλά εκείνα δεν είχαν.

Να μην σας τα πολυλογώ, τις νεκρές τι έκοβαν κομμάτια και τις πετούσαν έξω, μέσα από την σίτα του πάτου. Το μελίσσι είχε ακόμα μέσα 2 πλαίσια μέλια, 2 πλαίσια με σφραγισμένο γόνο και δύο με φρεσκογεννημένο ασφράγιστο γόνο. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Περίπου 7 πλαίσια καλύπτονταν από μέλισσες … ζωντανές και υγιέστατες. Τις ράντισα με λίγο νερό που μερικές ξεκίνησαν να το πίνουν, όχι όμως με ιδιαίτερη όρεξη. Εγώ διψούσα περισσότερο από εκείνες.

Τι μπορεί να είχε συμβεί;

Η κυψέλη είχε αρκετό χώρο και αεριζόταν καλά , αφού ο επάνω όροφος ήταν άδειος, και ο πάτος ήταν αεριζόμενος με σίτα. Μέλια είχαν αρκετά για να συντηρηθούν αυτές τις 15 ημέρες. Το ότι έμειναν κλεισμένες δεν σημαίνει και τίποτα, αφού τον χειμώνα οι μέλισσες μπορούν να μείνουν κλεισμένες μέσα για περισσότερο καιρό. Είχαν όμως έλλειψη νερού, και αυτό είναι το περίεργο. Πώς η μάνα αποφάσισε να γαζώσει 2 πλαίσια όταν δεν υπήρχε καμία εισροή από νέκταρ ή γύρης μέσα στην κυψέλη;

Περίμενα αρκετή ώρα παρατηρώντας την συμπεριφορά του μελισσιού. Για περίπου 15 λεπτά καμία μέλισσα δεν βγήκε από την είσοδο. Μετά ξεκίνησαν μερικές να μπαινοβγαίνουν, αλλά δεν πετούσαν… Την άλλη εβδομάδα θα το ξαναδώ. (Δυστυχώς είχα ξεχάσει την φωτογραφική μηχανή).

Σημ. 
Το είχα ξαναπάθει παλαιότερα αλλά μόνον για 4 ημέρες. Κοιτάξτε εδώ

1 σχόλιο:

evangelos naxios είπε...

Παναγιωτη μας εδωσες χαρα......

και εμεις καποτε θα κανουμε πατατια,απλως μου δημιουργουντε ερωτησεις,το εντερο τους......μπραβο στον Δημιουργο!!!