28.4.11

Κουσκούτα – (Cuscuta epithymum) στον Υμηττό.

Θάμνος στην ΒΑ πλευράς του Υμηττού που σε λίγο θα γίνει βορά του παρασίτου
όπως και ο θάμνος της παρακάτω φωτογραφίας.
Η Κουσκούτα και το θύμα της!


Η Κουσκούτα ή Λύκος ή Ραματάκι ή Μαλλιάστρα, ή "Μαλλιά του Διαβόλου" … είναι ένα ζιζάνιο που αναρριχάται στα άλλα φυτά και τα πνίγει. Έχω ξαναγράψει γι αυτό το ζιζάνιο εδώ. Σήμερα το είδα και στον Υμηττό. Φοβάμαι ότι  αν αυξηθεί θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην χλωρίδα των οικοσυστημάτων που εισβάλει.

Είναι πονοκέφαλος για τους πατατοκαλλιεργητές.

Το φυτό μοιάζει με μεγάλη δεσμίδα καλωδίων με πολλούς μικρούς σφαιροειδής κόμβους. Αυτά οι κόμβοι είναι τα λουλούδια. Οι σπόροι είναι πολύ μικροί, περίπου 0.2 χιλιοστά, στρογγυλοί και κίτρινοι με γυαλιστερή επιφάνεια. Οι σπόροι αρχίζουν να φυτρώνουν από τα εκκρίματα ρίζας των δικοτυλήδονων φυτών, οι νεαροί βλαστοί ψάχνουν ενεργά για τα φυτά ξενιστές.

Δεν γνωρίζω αν έχει φυσικούς εχθρούς.

Διαβάστε την παρακάτω ενημέρωση που έκανε το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων


Το ζιζάνιο εντοπίσθηκε μεταξύ Μουσάτων και Βλαχάτων, να παρασιτεί πάνω σε αυτοφυή βλάστηση, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Πρόκειται για είδος «καραντίνας», δηλαδή είδος το οποίο πρέπει να εμποδίζεται η είσοδός του σε κάποια περιοχή ή σε περίπτωση που αυτό εισαχθεί να εξοντώνεται πριν σποριοποιήσει.
Εκτός από την αυτοφυή βλάστηση παρασιτεί πάνω σε φυτά με τρυφερούς βλαστούς, όπως σιτηρά, ανθοκομικά φυτά ή φυτά χλοοτάπητα, όπως τριφύλλι, αγριάδα κλπ. Δημιουργεί πολύ πυκνό δίκτυο από λεπτούς νηματοειδείς βλαστούς, χρώματος πορτοκαλί ή κίτρινου, οι οποίοι τυλίγουν τα άλλα φυτά. Εκτός από την αισθητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τα φυτά τα οποία παρασιτεί τελικά πεθαίνουν. Παράγει μεγάλο αριθμό σπόρων οι οποίοι διατηρούνται για δεκαετίες στο έδαφος. Πρακτικά, εάν η κουσκούτα προλάβει να σποριοποιήσει, το έδαφος παραμένει μολυσμένο και δεν υπάρχει τρόπος εξόντωσής της.

Γίνεται φανερό λοιπόν πως εκτός από τα καλλιεργούμενα φυτά απειλεί τα φυτά που χρησιμοποιούνται στους κήπους τουριστικών μονάδων ή εξοχικών κατοικιών.
Στο σημείο που εντοπίσθηκε η κουσκούτα έγινε έγκαιρα χημική καταπολέμηση. Η προσβολή παρακολουθείται για να εξασφαλισθεί πως η καταπολέμηση ήταν πετυχημένη, ενώ ελέγχθηκε και ο γύρω χώρος για τυχόν άλλες προσβολές.
Εάν κάποιος επισημάνει την παρουσία νηματοειδών βλαστών πάνω σε κάποιο άλλο φυτό, να επικοινωνήσει αμέσως με τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Παύλο Μπουχάγιερ στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων), στο τηλέφωνο 26710 27101, 29123.





Προσέξτε πως έχουν κιτρινίσει τα φύλλα του πνιγμένου φυτού. Πεθαίνει!

Άτιμο πράμα !

Καλώδια !!!

Τα φύλλα του θάμνου που βρίσκονται κοντά στην Κουσκούτα έχουν ξεραθεί. Ο θάμνος θα πεθάνει!

Έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στον Υμηττό και την Αν. Αττική γενικότερα.

Πρίν από 2-3 χρόνια δεν υπήρχε αυτό το φαινόμενο στον Υμηττό.

Προσπαθεί να πνίξει ένα θυμάρι!

Λέτε κάποτε να λέμε ότι:
"παλιά ο Υμηττός είχε θυμάρια, και έβγαζε θυμαρίσιο μέλι,
μέχρι που τα θυμάρια εξαφανίστηκαν  από την Κουσκούτα; "
Ποιόν θα μπορούσαμε να ειδοποιήσουμε; Τί μπορεί να γίνει;

2 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Είναι μεγάλη καταστροφή για τα φυτά,το είχα γράψει και εγώ πριν από κάτι χρόνια.Όποιο φυτό αγκαλιάσει είναι καταδικασμένο και πρέπει κάτι να γίνει.

IxNiLaTiS είπε...

Μάρκο έχω δεί την ανάρτησή σου, και ήταν η ρπώτη φορά που έμαθα για αυτό το φυτό.

Πρέπει κάτι να γίνει, αλλά ποιός θα το κάνει; Εδώ είναι Ελλάδα ...