Ανέβηκα πάλι σήμερα στον Υμηττό (έχω αρχίσει να τον ερωτεύομαι) και παρατήρησα πως οι θάμνοι που γνωρίζω με την ονομασία "πουρνάρι" είχαν βγάλει κάτι σαν ..άνθη. Ποτέ μου δεν είχα δεί πουρνάρι να βγάζει κάτι τέτοιο.
Στην ΒίκιΠαιδεία διάβασα ότι διασταυρώνεται με άλλα φυτά της οικογένειας των Δρυών όπως με την Aριά (Quercus ilex) και τη Λατζιά (Quercus alnifolia) δίνοντας υβρίδια με ενδιάμεσα μορφολογικά χαρακτηριστικά.
Το Πουρνάρι όπως φαίνεται από μακριά ανθισμένο αυτή την εποχή. |
Το πουρνάρι ή πρίνος ή περνιά (κυπρ.), (επιστ. Δρυς η κοκκοφόρος, Quercus coccifera L.) είναι ένα είδος αείφυλλης σκληρόφυλλης δρυός με ευρεία εξάπλωση γύρω από τη Μεσόγειο. Οφείλει την ονομασία του στους κόκκους ερυθρού χρώματος που σχηματίζουν οι προνύμφες του εντόμου Kermes vermilio μέσα στα φύλλα, όπου φωλιάζουν και νυμφώνονται. Οι νύμφες του εντόμου χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιετίες για την παρασκευή κόκκινης βαφής.
Τα άνθη είναι μονογενή - οι αρσενικοί ίουλοι φύονται μοναχικοί στις άκρες των νεαρών κλαδίσκων, ενώ τα θηλυκά άνθη εμφανίζονται μονήρη ή σε ζεύγη στις μασχάλες των φύλλων.
Πάρα πολλά άνθη, αλλά πουθενά καμία μέλοσσα! |
Δεν είδα όμως επάνω καμία μέλισσα, παρα μόνον χιλιάδες από τα εικονιζόμενα έντομα (σκαθάρια) που δεν νομίζω οτι είναι Kermes vermilio.
Πάνω σε κάθε θάμνο είδα μεγάλους πληθυσμούς από αυτά τα έντομα. |
Γνωρίζει κανείς αν η γύρη του είναι εκμεταλλεύσιμη από τις μέλισσες;
Γνωρίζω επίσης ότι μπορεί να δώσει μελιτώματα αλλά δεν ξέρω αν δίνει και νέκταρ. Όποιος έχει πληροφορίες ας μας δώσει τα φώτα του.
1 σχόλιο:
Εκείνο που βλέπω είναι μεγάλη επισκεψιμότητα από τις μέλισσες!
Δημοσίευση σχολίου