13.2.09

Ο γκουρού των pointer. . . τα άφηνε να να αργοπεθαίνουν!

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα του περιοδικού ‘’Κυνήγι με Κυνηγόσκυλα’’ στην Ιταλία με αναδημοσίευση απο το e-artemis.gr.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2008, το εκτροφείο πόιντερ με την επωνυμία «Del Vento», του γνωστού και στην Ελλάδα ως «γκουρού των πόιντερ» Giorgio Guberti, που βρίσκεται στην επαρχία της Ραβένα (Osteria), τέθηκε επιτέλους υπό κατάσχεση.


Οι ενέργειες για την κατάσχεση έγιναν από το Nirda, μια ερευνητική μονάδα για τα εγκλήματα ενάντια στα ζώα που ανήκει στο Δασαρχείο, σε συνεργασία με την δικηγόρο- πρόεδρο του L’ACL (Ιταλική Ομοσπονδία Πανσιόν Σκύλων του Λάτσιο), και άλλες ζωοφιλικές οργανώσεις (Wuig, Animal Liberation, Anta Onlus και Chiliamacisegua). Επειτα από επανηλλειμένες καταγγελίες από ζωοφιλικές οργανώσεις, για κακοποίηση των σκύλων στο συγκεκριμένο κυνοτροφειο, το Υπουργείο Υγείας με παρέμβασή του, χορήγησε την άδεια σε εθελοντές των ζωοφιλικών οργανώσεων να παρακολουθήσουν από κοντά τις συνθήκες παραμονής των ζώων στο εκτροφείο.

Οι συνθήκες διαβίωσης των σκύλων στο κυνοτροφειο ήταν απερίγραπτες.
Παραπάνω από 200 σκυλιά βρίσκονταν σε προχωρημένη κατάσταση υποσιτισμού, ενώ σχεδόν όλα είχαν ανοιχτές πληγές στο σώμα τους και φανερά σημάδια από ασθένειες. Το έδαφος αλλά και οι σκύλοι είχαν μολυνθεί από παράσιτα, ενώ όλα τα ζώα παρουσίαζαν όγκους και αποστήματα. Μερικά από αυτά είναι τυφλά και δεν είναι σε θέση να κινηθούν.


Στα ειδικά κλουβιά παραμονής των σκύλων βρέθηκαν πτώματα κουνελιών και κοτόπουλων που ήταν σε αποσύνθεση, καθώς και ποντίκια. Η περιοχή του εκτροφείου είναι διάσπαρτη με οστά και εντόσθια ζώων. Πολλά από αυτά αναγνωρίστηκαν σαν «υπολλείματα» σκύλων.

Όπως ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές, ο εκτροφέας Giorgio Guberti περηφανευόταν ότι διαχειρίζεται το εκτροφείο με τη μέθοδο της «φυσικής επιλογής»: δηλαδή να μην εξασφαλίζει στους σκύλους ούτε τροφή, ούτε νερό. Οι πιο δυνατοί σκύλοι υπερισχύουν των πιο αδύναμων, διασφαλίζοντας έτσι την επιλογή που είναι βασισμένη στην «επιβίωση του ισχυρού». Το εκτροφείο είναι χτισμένο πάνω σε βαλτώδες έδαφος, πλημμυρισμένο από λάσπη.

Οι μικρές κλούβες στις οποίες είναι στιβαγμένοι οι περισσότεροι σκύλοι, είναι καλυμμένες από κόπρανα που έχουν δημιουργήσει ένα εμφανές, παχύ στρώμα που υπάρχει εδώ και χρόνια. Οι ελάχιστοι σκύλοι που έχουν πρόσβαση σε νερό, δεν έχουν στη διάθεσή τους πόσιμο νερό, αλλά μολυσμένο. Δεν υπάρχουν ίχνη από τροφή, καθώς δεν υπάρχουν ούτε μπωλ για το υποτιθέμενο φαγητό των σκύλων.

Στον κήπο δίπλα από το σπίτι του κ. Guberti, το προσωπικό του Δασαρχείου βρήκε επίσης κουφάρια ζώων, κακοποιημένους σκύλους, ζωντανά πουλιά που χρησιμοποιούνταν παράνομα για την εκπαίδευση των σκύλων στο κυνήγι, καθώς και άγριες γάτες που ανήκαν σε σπάνια είδη υπό εξαφάνιση και επομένως προστατευμένα από τη Συνθήκη της Ουάσινγκτον. Οι γάτες αυτές φυλάσσονταν σε βρώμικα κλουβιά, γεμάτα κόπρανα, ούρα και κομμάτια ωμού, σάπιου κρέατος.

Τα πόιντερ που κατασχέθηκαν θα δωθούν σε άσυλα ζώων, τα οποία έχουν εξειδικευμένο προσωπικό που θα τα φροντίσει, ενώ οι γάτες σε κέντρα προστασίας άγριων ζώων. Βάσει εξακριβωμένων πληροφοριών, πολλοί γνώριζαν, αλλά σιωπούσαν. Μέχρι και ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο οποίος γνώριζε από το 2003, δεν έκανε καμία παρέμβαση για να διορθωθεί η κατάσταση. Σημειώνεται ότι το 2003 ο εκτροφέας Giorgio Guberti, ο οποίος είναι και κτηνίατρος, είχε κατηγορηθεί ξανά για κακοποίηση ζώων, αλλά το δικαστήριο των αθώωσε χάρη στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης του Διευθυντή της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια. Τελικά, τον περασμένο Δεκέμβρη, οι αρχές επενέβησαν και τα πράγματα πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης.


Οι δηλώσεις του Guberti στον Τύπο ...


Όταν ρωτήθηκε για τις απόψεις του ο γνωστός εκτροφέας- κτηνίατρος δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Ο κόσμος δεν ξέρει ότι τα πόιντερ πρέπει να εκτρέφονται μ’ αυτόν τον τρόπο. Το πόιντερ δεν είναι ένας σκύλος για το σαλόνι, αλλά ένας σκύλος για συναγωνισμό. Πρέπει να μεγαλώσει στο έδαφος, έτσι ώστε να μάθει να αντέχει στη λάσπη και στο κρύο, για να ανταπεξέλθει έπειτα στις συνθήκες των αγώνων. Σας φαίνονται αδύνατοι; Πρέπει να είναι, αλλιώς δεν θα μπορέσουν να γίνουν ποτέ πρωταθλητές».

Στο παρακάτω video το εκτροφείο χαρακτηρίζεται ως ''κρεματόριο'' ενώ αναφέρεται πως πολλοί κυνηγοί αντιμετωπίζουν τα σκυλιά τους σαν αντικείμενα τα οποία πετούν μετά...την χρήση τους!
Παρακινεί επίσης να σκέφτεστε πολύ πριν αγοράσετε ένα κουτάβι,γιατί θα μεγαλώσει,δεν θα μείνει μικρό,είναι τεράστια ευθύνη και θέλει αγάπη,υπομονή και θα γίνει ένας μεγάλος σκύλος.
Συγκεκριμένα,υπογραμμίζεται ''Σκεφτείτε καλά πριν αγοράσετε ένα σκύλο,βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες ώστε να μην έρθει ποτέ σε αυτή την κατάσταση και να μην πάει ποτέ σ ένα μέρος σαν κι αυτό,γεμάτο ΚΑΚΙΑ , ΜΙΖΕΡΙΑ & ΔΥΣΤΥΧΙΑ. ''.

Κ εμείς αναρωτιόμαστε:Θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα να γίνεται έλεγχος των εκτροφείων από το κράτος? Θα δούμε ποτέ συνεργασία εθελοντών ζωόφιλων με το Υπουργείο? Ονειρα θερινής νυκτός. . .

Δείτε το video ...

Ήθελα να μπορούσα να τον πιάσω στα χέρια μου ... έστω και για λίγο.