24.11.13

Περί του ορυμαγδού που ξεσήκωσε ο νόμος 4039

Πολλά διαβάσαμε και πολλά έχουν ειπωθεί για τον νόμο 4039 σχετικά με την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Μπορείτε να βρείτε τον νόμο σε μορφή .pdf εδώ:

Ποια ακριβώς είναι τα επίμαχα σημεία;

Άρθρο 5, παρ1γ 
… καθώς και να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, που να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητά του για την πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης,

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται σε κατάλυμα και όχι σε κουτί μεταφοράς. Υπάρχει διαφορά!  Κατάλυμα είναι ο χώρος στον οποίο βρίσκεται η φωλιά (σκυλόσπιτο) και ο χώρος γύρω από τη φωλιά στον οποίο ζει ο σκύλος. Αυτό λοιπόν πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του σκύλου, αλλά ο νόμος δεν αναφέρει  ποιος θεωρείται  φυσικός τρόπος διαβίωσης!  Για παράδειγμα αναφέρω ότι ο φυσικός τρόπος διαβίωσης ενός σκύλου σίγουρα δεν είναι μέσα στο σπίτι επάνω στον καναπέ, και άρα είμαστε  παράνομοι όσοι έχουμε τα σκυλιά μας μέσα στα σπίτια;  

Η Barbie στο βουνό είναι ικανότατος ιχνηλάτης, αλλά στο σπίτι προτιμά να μένει
κουλουριασμένη στον καναπέ ή να τρυπώνει κάτω από το κρεβάτι. 
Σύμφωνα με το νόμο 4039 πρέπει να τιμωρηθώ, γιατί  το σκυλί μου ζεί σε περιβάλλον
που δεν είναι προσαρμοσμένο στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του σκύλου.

 Όποιος έχει την τύχη να ζει έξω από πυκνή πόλη, και έχει δει θηλυκό σκυλί να φτιάχνει φωλιά για να γεννήσει, θα διαπιστώσει ότι η σκύλα βρίσκει ένα μέρος με κάποιο ανάχωμα, και εκεί σκάβει μια τρύπα (λαγούμι) μέσα στο οποίο γεννά και μεγαλώνει τα κουτάβια της. Τη φωλιά αυτή την έχει φτιάξει  πολλή μικρή, το ζώο εισέρχεται μέσα σχεδόν έρποντας, και πιο μέσα έχει φτιάξει έναν χαμηλό θάλαμο, τόσο όσο χωρά το ζώο να ξαπλώσει και να μπορεί να στρίψει. Εκεί μέσα το ζώο μένει κουλουριασμένο εκτός και αν ξαπλώσει για να θηλάσει οπότε μένει τεντωμένο.  Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μέσα στη φωλιά του να σηκωθεί όρθιο,  γιατί έχει φτιάξει την φωλιά του χαμηλή και στενή, και αυτό δεν είναι τυχαίο:
Το ζώο θα σκάψει και θα ανοίξει τόσο χώρο όσο μπορεί να διαχειριστεί, δηλαδή να ρυθμίζει την θερμοκρασία, την υγρασία και τον αερισμό της φωλιάς του.
Ο αέρας δίπλα από το σώμα του σκύλου ζεσταίνεται από την θερμότητα του σκύλου και σε λίγο ο σκύλος βρίσκεται μέσα σε μία ζεστή φωλιά. 

Παρομοιάστε  αυτό που συμβαίνει με τα ρούχα μας ή τις στολές καταδύσεων. Στην αρχή εισβάλει μέσα παγωμένος αέρας ή νερό, αλλά μετά αποκτά την θερμοκρασία του σώματός μας και αισθανόμαστε ζεστοί. Αν τραβήξουμε ξαφνικά τα ρούχα μακριά από το σώμα μας ο ζεστός αέρας που έχει εγκλωβιστεί θα φύγει και θα εισβάλει νέος παγωμένος που θα μας παγώσει. Έτσι το ζώο θέλει τη φωλιά του τόση όση  να μπορεί να  ρυθμίζει  εύκολα την θερμοκρασία.

Τα μεγάλα σκυλόσπιτα είναι εικασίες των άσχετων.
Η φύση δείχνει, και όποιος έχει μάτια μπορεί να παρατηρεί τα φαινόμενα.

Αν εκεί κοντά δεν υπάρχει ανάχωμα για να σκάψει, το σκυλί θα ψάξει κάποιο απόμερο ήσυχο μέρος, και πάντως κάπου να μπορεί να χωθεί σε κάποιο μικρό μέρος.  Ακόμα και όταν θέλει να ησυχάσει στο σπίτι, αν δεν διαλέξει να κουλουριαστεί στους καναπέδες, θα χωθεί κάτω από κάποιο κρεβάτι, γιατί το σκυλί αισθάνεται περισσότερη ασφάλεια σε μικρή φωλιά. 

Η αντίληψη ότι το σκυλί θέλει μεγάλο σκυλόσπιτο, και άρα όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα, είναι εσφαλμένη.  Βάλτε δύο σκυλόσπιτα μαζί, ένα που να χωρά το ζώο κουλουριασμένο, και ένα τεράστιο που να το χωρά όρθιο, και παρατηρήστε  σε πιο σκυλόσπιτο προτιμά ο σκύλος σας να κουρνιάζει. 
Όσον αφορά στο σκυλόσπιτο έχω γράψει περισσότερα εδώ.

Αν λοιπόν ο νόμος 4039 με τον όρο "κατάλυμα" εννοεί την φωλιά, τότε έρχεται σε αντίφαση γιατί αναφέρει ότι πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο φυσικό τρόπο (που είναι χαμηλό) και ταυτόχρονα να το χωρά όρθιο (πώς γίνεται αυτό;), και μάλιστα να του επιτρέπει να ασκείται κιόλας. Έχετε δει εσείς ποτέ σκυλί να ασκείται μέσα στο σκυλόσπιτο;  Γελάτε, αλλά δεν θα γελάσετε καθόλου αν σας συλλάβει  αστυνομικός με την κατηγορία της παράβασης του συγκεκριμένου νόμου επειδή το σκυλόσπιτο ή το κουτί μεταφοράς του φανούν μικρά.

Στο ίδιο άρθρο παρ5

Τα μέσα μεταφοράς, που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση αυτή (προφανώς για την μεταφορά από και προς τον κυνηγότοπο), πρέπει να είναι κατάλληλα με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.

Εδώ θα μπορούσαμε να δώσουμε τον τίτλο "η Ασάφεια της Ασάφειας" …
Ο νόμος δεν ορίζει πώς ακριβώς είναι τα κατάλληλα μέσα μεταφοράς, πόσος αερισμός και φωτισμός κρίνεται  επαρκείς, με ποια κριτήρια  και από ποιόν; Ποιος είναι ειδικός για κάτι τέτοιο; Πότε ποιος επιστήμων έκανε πειράματα και που δημοσιεύτηκαν τα πορίσματα  για το κατάλληλο κουτί μεταφοράς σκύλων;

Γράφτηκε στο διαδίκτυο ότι στα κουτιά μεταφορά θα πρέπει ο σκύλος
α) να μπορεί να σταθεί όρθιος και
β)να έχει μέσα νερό.
 
Σε αυτό έχω να πω τα εξής:
α) Μέσα στο σκυλόκουτο ο σκύλος πρέπει να κάθεται πάντα κάτω κουλουριασμένος ή έστω και τεντωμένος, αλλά πάντως και μην σηκώνεται όρθιος διότι με τα ξεκινήματα και φρεναρίσματα θα συνθλίβει τη μούρη του στο πλέγμα του κουτιού. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο θα πρέπει να είναι καθιστοί και δεμένοι και οι άνθρωποι μέσα στο αυτοκίνητο. Για να μην καταπονείται στα σκαμπανεβάσματα πρέπει να υπάρχει μέσα στο κουτί του ένα παχύ υπόστρωμα (ρουχαλάκι – χαλάκι).
β) το νερό κατά τη μεταφορά, στην πρώτη στροφή ή λακκούβα  θα χυθεί μέσα στο κουτί και θα μουσκέψει το σκύλο. Όμως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον ίδιο νόμο που πολύ σωστά αναφέρει ότι το κατάλυμα του σκύλου πρέπει να είναι στεγνό.
Άρθρο 1β) Ευζωία είναι το σύνολο των κανόνων, που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος στα ζώα, αναφορικά με την προστασία τους και την καλή μεταχείρισή τους, έτσι ώστε να μην πονούν και υποφέρουν, την παραμονή τους σε χώρο στεγνό, καθαρό  …

Τέλος θέλω να πω το εξής: Πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν από ειδικούς (προφανώς κτηνίατρους) συγκεκριμένοι ορισμοί και εγκεκριμένα πρότυπα για τις διαστάσεις και τις ποιότητες κατασκευής των σκυλόσπιτων και κουτιών μεταφοράς σε σχέση με τις διαστάσεις των σκύλων, ώστε να μην είμαστε έρμαια της κάθε αυθαίρετης ερμηνείας του νόμου. 
Ακόμα έχω διαπιστώσει ότι πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων που αγαπούν τα ζώα τους και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να υποφέρουν, δεν γνωρίζουν τι ακριβώς χρειάζεται ο σκύλος τους και δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος φορέας να τους ενημερώσει. Έτσι ο καθένας πράττει κατά την αντίληψή του που δεν μπορεί να είναι πάντα η απαιτούμενη.

Φυσικά μπορεί κάποιος εύκολα να με ειρωνευτεί λέγοντας ότι οι βουλευτές και υπουργοί μας, δεν ασχολήθηκαν να διαβάσουν το μνημόνιο που υπέγραψαν, και θα ασχοληθούν να διαβάσουν έναν νόμο για τα σκυλιά;  Τι θα μπορούσα  να του απαντήσω;

2 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Παναγιώτη
το''ανέβασα''στo blog.
Να είσαι πάντα καλά.

IxNiLaTiS είπε...

Ανέστη να είσαι καλά και εσύ :)