26.6.13

Τα φυτά κάνουν αριθμητικές πράξεις

Πείραμα στη Βρετανία δείχνει ότι τα φυτά κάνουν αριθμητικές πράξεις για να υπολογίσουν αν η τροφή θα τους φτάσει για το βραδινό.
Οι ερευνητές του Κέντρου John Innes στο Νόργουιτς, διαπιστώνουν ότι τα φυτά ρυθμίζουν το ρυθμό κατανάλωσης αμύλου έτσι ώστε να μην ξεμείνουν από αποθέματα στη διάρκεια της νύχτας, όταν δεν μπορούν να παράγουν τροφή μέσω της φωτοσύνθεσης. Περισσότερα ...



Αυτό να το διαβάσουν όσοι νομίζουν ότι ζεί και υποφέρει μόνον ότι βελάζει και μουγκανίζει.  Πρέπει οι χορτοφάγοι επιτέλους να καταλάβουν ότι τα φυτά επίσης αισθάνονται και πονούν, και να σταματήσουν να νομίζουν ότι είναι   "ανώτεροι άνθρωποι" από εμάς τους "κακούς και ασυνείδητους κρεοφάγους".

5 σχόλια:

geobees είπε...

Ανοίγεις μεγάλο θέμα φίλε Ιχνηλάτη.

Διάβασα ολόκληρο το άρθρο, γράφουν για την "ανακάλυψη" μιάς εσωτερικής αυτορυθμιστικής λειτουργείας των φυτών για να μην ξεμείνουν από ενέργεια το βράδυ....δεν λέει τίποτα για κόψιμο και πόνο! Αλλού πάει το πράγμα όμως με αυτό που διατυπώνεις. Το συμπέρασμα σου δεν έχει να κάνει με τα φυτά αλλά είναι μιά προσπάθεια εξίσωσης της "ενοχής" που κουβαλάς, που μάλλον σου κόλλησαν οι χορτοφάγοι στα blogs. Το ποιός έχει δίκιο δεν έχει και μεγάλη σημασία αφού, ο καθένας μας σήμερα μπορεί να τρώει ότι θέλει μέσα σε τέτοιο πλούτο προσφερόμενης και παγκοσμιοποιημένης τροφής.

Να ξεκινήσω με το εξής απλό για να μην παρανοήσουμε τ' αυτονόητα....τα φυτά δεν έχουν κεντρικό νευρικό σύστημα ούτε αισθητήρες που είναι υπεύθυνοι για την πρόσληψη και μετάδοση των σημάτων του πόνου.
Ως εκ τούτου δεν γίνεται σύγκριση σε αυτό το επίπεδο -τουλάχιστον- μεταξύ θηλαστικών και φυτών.

Θα ήθελα να θέσω το ζήτημα σε 3 επίπεδα:

1. Το ηθικό ζήτημα που εγείρεται θα το εστίαζα στο ότι είμαστε θηλαστικά. Όπως εμείς, έτσι και αυτά έχουν καρδιά, εγκέφαλο, αισθήματα, φοβίες, δεσμούς και οικογένεια. Επίσης, όλα μα όλα καταλαβαίνουν την απειλή και αντιστέκονται στον θάνατο, τρέχοντας μακρυά με νύχια και δόντια. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Φαντάζομαι πως συμφωνούμε ως εδώ!
Στον αντίποδα τώρα, το φυτό δεν πάει πουθενά...στην κυριολεξία "προσφέρει" τον καρπό του, τα φύλλα, ακόμα και τον κορμό του σε όλη τη φύση. Τώρα, εάν δε κόψεις το φρούτο ή το χορτάρι, θα το φάνε σίγουρα ένα σωρό άλλα πλάσματα....όποιος προλάβει δηλαδή!

2. Το διατροφικό ζήτημα είναι ακόμα πιό μεγάλο....τι αντιπροσωπεύει μία καλοψημένη μπριζόλα πέρα από την "ωραία" γεύση που προσφέρει; Σίδηρο και πρωτεϊνη λένε όλοι με μιά φωνή! Ωραία, εγώ λέω (μιάς και είμαστε μελισσοκόμοι) ότι με 2-3 κουταλιές της σούπας γύρη και λίγο μέλι παίρνεις απείρως καλύτερα αφομοιώσιμη πρωτεϊνη και σίδηρο + όλα τ' άλλα χωρίς τις επιπτώσεις στο πεπτικό και καρδιαγγειακό που επιφέρουν οι ζωϊκές τροφές. Είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζεις ήδη αυτό.

3. Το βιο-ενεργειακό ζήτημα είναι ακόμα μεγαλύτερο και πιό πολύπλοκο.
Ένα παράδειγμα....αν βάλουμε μιά μπριζόλα σε ένα σημείο και ένα πορτοκάλι σ' ενα άλλο και τ' αφήσουμε για μιά εβδομάδα εκτεθειμένα. Τι θα γίνει; Θα βρούμε σκουλίκια στην άχρηστη πιά μπριζόλα και το πορτοκάλι να έχει γίνει ακόμα καλύτερο, πιό ώριμο, πιό γλυκό.
Τι σημαίνει αυτό; Απλά, το βιο-ενεργειακό φορτίο που "φέρει" η κάθε τροφή.
Η μπριζόλα είναι άδεια από βιο-ενέργεια, απολύτως νεκρή, είναι γεμάτη από "εισβολείς", γίνεται αγώνας δρόμου με ψυγεία και διάφορές εξελιγμένες "τεχνικές" για να συντηρηθεί σε ανεκτά επίπεδα ώστε να είναι βρώσιμη στο ράφι....ενώ το πορτοκάλι είναι νερό και ηλιακό φώς μιάς ολόκληρης χρονιάς, συμπυκνωμένα και μεταστοιχειωμένα σε.....πορτοκάλι, καρπούζι, κλπ.

Η χλωροφύλλη και η άλγη αντίστοιχα στο νερό συντηρούν υγιώς το 95% των πλασμάτων από καταβολής κόσμου.Είναι ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα που λαμβάνει χώρα μπροστά μας και δεν δίνουμε καμμία σημασία.

Το πιό σοκαριστικό (και εντέχνως αποκρύπτεται) είναι ότι η χλωροφύλλη έχει ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια δομή με το ανθρώπινο αίμα. Η διαφορά είναι στον πυρήνα, εμείς έχουμε σίδηρο (για μεταφορά οξυγόνου), αυτά μαγνήσιο (φωτοσυλλογή και μετατροπή σε χλωροφύλλη).

Πως λέμε ότι είμαστε Έλληνες και μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι όταν ο Ιπποκράτης έχει μείνει στο μυαλό μας ως όρκος που εκφωνείται και όχι ως ο μεγαλύτερος διατροφολόγος που υπήρξε ποτέ; Ας τον διαβάσουμε ξανά και θα δεις τι λέει για το κρέας και το τι προξενεί σε αντίθεση με την ωμοφαγία.

Ζωντανές vs νεκρές τροφές
http://www.ftiaxno.gr/2011/04/vs.html

Ένα μικρό απόσμασμα από τους φοβερότερους χορτοφάγους του πανήτη....
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=eZwmluSn_T0

Ελπίζω να μην κούρασα.

Πάντα φιλικά
Γιώργος

IxNiLaTiS είπε...

Φίλε Γιώργο, η λειτουργία αυτή που λογαριάζει τα αποθέματα των φυτών για να μην ξεμείνουν από ενέργεια, είναι μέρος μιας λογικής διαδικασίας. Οι μαθηματικές πράξεις είναι μια έκφανση του "Λόγου" (ο νόμος της αναλογίας που διέπει το Είναι).
"Λογική" είναι η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι τον "Λόγο".
"Λόγια" είναι τα έπεα (κουβέντες) που απορρέουν από την λογική σκέψη.

Επομένως τα φυτά διαθέτουν διάνοια.

Διάνοια δεν είναι μόνον η δική μας που χρειάζεται εγκέφαλο, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, που δεν είναι εύκολο να συζητήσουμε τώρα. Το συγκεκριμένο πείραμα δεικνύει ότι τα φυτά σκέπτονται.

Ενοχή κουβαλάω όχι μόνον γατί τρώω κρέας αλλά και γιατί ακόμα πατάω το χορτάρι. Δεν μου την δημιούργησε κανένας, αλλά είναι κάτι που βγήκε μόνο του όταν ωριμάσαν κάποια πράγματα μέσα μου, και άρχισε μέσα στην συνείδηση μου η ζωή να έχει μεγαλύτερη αξία από ότι είχε παλαιότερα. Σωστό ή λάθος ; Δεν ξέρω!
Γι αυτό εδώ και τρία χρόνια, δεν κυνηγώ πλέον με όπλο, δεν σκοτώνω, αλλά βγάζω στον κυνηγότοπο τα μόνον σκυλιά.

Ενδεχομένως να πρόκειται για ψυχολογική αδυναμία μου, αφού συνεχίζω να τρώω το κρέας που έχουν σκοτώσει κάποιο άλλοι.


geobees είπε...
Να ξεκινήσω με το εξής απλό για να μην παρανοήσουμε τ' αυτονόητα....τα φυτά δεν έχουν κεντρικό νευρικό σύστημα ούτε αισθητήρες που είναι υπεύθυνοι για την πρόσληψη και μετάδοση των σημάτων του πόνου.


Το (ΚΝΣ) κεντρικό νευρικό σύστημα είναι ο τρόπος μεταφοράς μηνυμάτων μέσα στα δικά μας σώματα και σε όποια άλλα όντα διαθέτουν τέτοιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα όντα που δεν διαθέτουν ΚΝΣ δεν αισθάνονται, απλά έχουν άλλο τρόπο.

Τα φυτά αισθάνονται και κουνιόνται!
Αν βάλεις ένα δυνατό ενοχλητικό φώς κοντά σε ένα φυτό, θα δείς ότι σε μερικές ώρες ή ημέρες, το φυτό θα συστρέψει τα φύλα του και τους κλώνους του προκειμένου να αποφύγει την ενόχληση. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ήχο. Επειδή όμως η κίνηση του φυτού γίνεται αργά, ο απρόσεκτος άνθρωπος δεν το αντιλαμβάνεται. Αν όμως βάλεις μια κάμερα και μετά τρέξεις το βίντεο σε γρήγορη κίνηση, θα το αντιληφθείς !

Σκέψου ότι άλλα φυτά προσανατολίζουν τα φύλα τους ανάλογα με την θέση του ηλίου, και άλλα σαρκοφάγα φυτά φτιάχνουν "φύλα – παγίδες" που μόλις αισθανθούν μέσα ους κάποια κίνηση, κλείνουν ορμητικά για να παγιδεύσουν το θήραμα (έντομο).

Προσπάθησε να κατανοήσεις ότι τα φυτά ΚΑΙ αισθάνονται ΚΑΙ κινούνται !

IxNiLaTiS είπε...

Απαντώ λοιπόν στα τρία επίπεδα που έθεσες.

1. Το φυτό μπορεί μέν είναι καταδικασμένο να μη μπορεί να μετατοπισθεί , αλλά όπως είπα πιο πάνω ΚΑΙ αισθάνεται ΚΑΙ κινείται. Αν και κάποια περίεργα φυτά μπορούν και να μετατοπίζονται.
Το φυτό μπορεί να αμυνθεί με διαφόρους τρόπους , διότι καθόλου δε μας έχει συμπαθήσει και δεν έχει καμία πρόθεση να μας προσφέρει τίποτα.
Αμύνεται δημιουργώντας αγκάθια, καμουφλάζ, ακόμα και τοξικές ουσίες που σε αποτρέπουν να το πειράξεις. Ακόμα, αμύνονται και μεταξύ τους διεκδικώντας ζωτικό χώρο από άλλα φυτά, εκχέοντας από τις ρίζες τους δηλητήρια για να μην ευδοκιμήσουν κοντά τους άλλα είδη φυτών.
Εσύ μπορεί να βλέπεις ένα όμορφο πράσινο τοπίο, αλλά δεν αντιλαμβάνεσαι ότι εκεί πέρα γίνεται πόλεμος και διαδραματίζονται δράματα.

Μερικά είδη φυτών δεν τα καταφέρνουν να αμυνθούν καλά, αλλά έχει γίνει πλέον γνωστό ότι τα φυτά προσπαθούν και αυτά να αμυνθούν, και πώς η αντίληψη ότι μας προσφέρουν απλόχερα τον ευατό τους για τροφή είναι εσφαλμένη.
Ακόμα και τους καρπούς τους τούς κάνουν για να πολλαπλασιαστούν και όχι για να μας ταΐσουν.
Τα φυτά δε μας γουστάρουν καθόλου. Εμείς απλά τα λεηλατούμε όπως κάνουμε με οτιδήποτε άλλο!

2. Οι φυτικές πρωτεΐνες δεν είναι εύκολα αφομοιώσιμες από τον οργανισμό, γιαυτό σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάρρωση ο γιατρός συστήνει κοτόπουλο και μοσχάρι και όχι κάτι άλλο. Τα καρδιαγγειακά κλπ προβλήματα που ανέφερες δεν δημιουργούνται από την κατανάλωση κρέατος αλλά από την ΥΠΕΡκατανάλωση. Έχει διαφορά.

3. Τι είναι η βιο-ενέργεια; Μπορούμε να πούμε πολλά πάνω σε αυτό, ακόμα και ότι δεν υπάρχει αλλά είναι άλλη μιά νέοεποχίτικη κοτσάνα. Προσωπικά αντιλαμβάνομαι κάπως την ύπαρξή της (την είχαν αντιληφθεί και κάποιοι αρχαίοι λαοί) αλλά το παράδειγμα που έφερες είναι εναντίον σου. Δηλαδή μεγαλύτερη βιο-ενέργεια έχουν οι τροφές που γρήγορα γίνονται (προσφέρονται) τροφή των σκουληκιών, ενώ οι άλλες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να γίνουν χρήσιμες ως τροφή.

Τέλος για να μην μπλέκουμε άλλο σε μια ενεργοβόρα διαλεκτική δίχως νόημα, σου λέω και το εξής: Τα χορτοφάγα ζώα έχουν κάποια χαρακτηριστικά, πχ δύο στομάχια, διαφορετικές οδοντοστοιχίες, μάτια στο πλάι της κεφαλής και όχι εμπρός, ώστε να βλέπουν καλά γύρω τους κλπ…
Τα σαρκοφάγα ζώα είναι προικισμένα από την φύση τους με ανάλογα χαρακτηριστικά δηλαδή έχουν ένα στομάχι ( δεν χρειάζονται δεύτερο αφού η τροφή τους είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό), έχουν δόντια κατάλληλα να κόβουν σάρκες, και προπαντός έχουν τα μάτια τους στο εμπρός μέρος του κρανίου για να βλέπουν καλύτερα το θήραμα που κυνηγούν!

Ό άνθρωπος είναι όν παμφάγο και αυτό φαίνεται από τα φυσικά του χαρακτηριστικά. Διαθέτει δόντια και για φυτά και για σάρκα, έχει ένα στομάχι που μπορεί να χωνέψει κάποια φυτά (και όχι όλα όσα μπορεί ένα χορτοφάγο μηρυκαστικό), και έχει τα μάτια στο εμπρός μέρος της κεφαλής του όπως όλα τα αρπακτικά.
Αυτά δείχνουν πιά είναι η φύση μας
Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.

Πότε θα πάμε για κανένα μεζέ; :)

geobees είπε...

Ναι, θα μπορούσα να συμφωνήσω σε κάποια σημεία (πχ. περί διάνοιας).

Περί ανατομίας όμως μου τα χαλάς!
Οι βασικές φυσιολογικές διαφορές μεταξύ του ανθρώπου και σαρκοφάγων δεν είναι όπως τα λές.


Έχουμε και λέμε:

Σαρκοφάγα : μακριά, αιχμηρά δόντια εστιασμένα στο ξέσκιμα και το μάσημα της σάρκας.
Κινήσεις σαγονιών πάνω-κάτω ΜΟΝΟ για ξέσκιμα και δάγκωμα.

Άνθρωπος : Έχει τραπεζίτες για συντριβή και άλεση και σαγόνια που κινούνται από πλευρά σε πλευρά
για μάσημα χορταρικών.
Δηλαδή, ωμό κρέας ΔΕΝ διαχειρίζεται από την οδοντοστοιχία μας σε καμμία περίπτωση.

Σαρκοφάγα : Το σάλιο τους είναι όξινο για την αφομοίωση της ζωικής πρωτεϊνης.

Άνθρωπος : Το σάλιο του είναι αλκαλικό και περιέχει το ένζυμο ptyalin για πέψη του άμυλου.

Σαρκοφάγα : Το στομάχι τους είναι ένας απλός στρογγυλός σάκος που εκκρίνει 10 φορές περισσότερο
υδροχλωρικό οξύ απ'ότι στους ανθρώπους.

Άνθρωπος : Το (πρώτο) στομάχι είναι στενόμακρο, σύνθετο και συνεχίζει με το δωδεκαδάκτυλο.....
προσοχή εδώ.....το ΔΕΥΤΕΡΟ στομάχι μας που εκεί καταλήγουν το συκώτι, πάγκρεας και χολή...μετά
ξεκινάει η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο λεπτό έντερο !!!
Δεν είμαστε μυρηκαστικά βεβαίως αλλά έχουμε δύο στομάχια κι' εμείς. Τα φρούτα πχ. περνάνε ταχύτατα
από το στομάχι μας και δουλεύονται όλα στον δωδεκαδάκτυλο. Γι' αυτό και δεν έχεις την αίσθηση της
πληρότητας από το στομάχι στον εγκέφαλο. Όσα φρούτα και να φάς δεν σε χορταίνουν.....Τυχαίο;

Σαρκοφάγα : Τα έντερα είναι 3 φορές το μήκος του κορμού τους, σχεδιασμένα για τη γρήγορη αποβολή του κρέατος
το οποίο σαπίζει γρήγορα.

Άνθρωπος : Τα έντερα είναι 12 φορές το μήκος των κορμών μας, με σκοπό να κρατήσει τα τρόφιμα
έως ότου εξαχθούν όλες οι θρεπτικές ουσίες.

Σαρκοφάγα : Το συκώτι τους θα αποβάλει 10 - 15 φορές περισσότερο ουρικό οξύ από το ανθρώπινο συκώτι.

Άνθρωπος : Το συκώτι μας δεν παράγει καθόλου το ένζυμο " uricase " για να αποβάλει το ουρικό οξύ.

Σαρκοφάγα : Δεν ιδρώνουν μέσω του δέρματός τους και δεν έχουν πόρους.

Άνθρωπος : Ιδρώνει μέσω του δέρματος για να αποβάλει τα απόβλητα.

Σαρκοφάγα : Τα ούρα είναι όξινα.

Άνθρωπος : Τα ούρα είναι αλκαλικά.

Σαρκοφάγα : Η γλώσσα είναι τραχιά για το γλείψιμο του αίματος και της σάρκας.

Άνθρωπος : Η γλώσσα είναι ομαλή.


Κοτσάνα η βιο-ενέργεια; Μα είναι καταδείξιμη οπτικά, θερμικά, ηλεκτροσκοπικά και με τη χρήση μετρητών Geiger-Mueller.
Ο Αριστοτέλης- Αναξαγόρας- Εμπεδοκλής- Πλάτων, όπως και στην Αρχαία Επίδαυρο, ασχολήθηκαν με τον ΑΙΘΕΡΑ
τον οποίον θεωρούσαν το πέμπτο και απαραίτητο στοιχείο για τον άνθρωπο μετά τα (ΓΗ- ΥΔΩΡ- ΑΗΡ- ΠΥΡ)
και την απελευθέρωσή του μέσω της ΒΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.
Ασχολούνται μετέπειτα με τον ΑΙΘΕΡΑ ο Νεύτων, ο Αϊνστάιν ο Βίλχελμ Ράϊχ και ο μεγάλος εφευρέτης Νίκολα Τέσλα.
Το 1939 ο Σοβιετικός ΣΥΜΕΩΝ ΚΙΡΛΙΑΝ κατάφερε να φωτογραφήσει τα υγιή φυτά, τα οποία παρουσίαζαν
περίβλημα φωτεινό και λαμπερό, ενώ τα άρρωστα ασθενές και θολό, σχεδόν ανύπαρκτο.


Δεν τρώω κρέας μετά από ένα γύρισμα (για ντοκυμαντέρ) που έκανα σ' ένα σφαγείο,
σιχάθηκα και αηδίασα με όλες μου τις αισθήσεις. Είναι...κοντά στα είκοσι χρόνια.
Μετά, πέρα από τα "ηθικά", "ενοχές" και διαλεκτικές αρλούμπες είναι θέμα αντίληψης της πραγματικότητας για μένα.
Αυτό που ήμουν (διατροφικά) τα πρώτα τριάντα χρόνια, θα με είχε σκοτώσει σήμερα
ή είχα (ας το πούμε έτσι) βάλει τις βάσεις για ένα σοβαρό μελλοντικό "πρόβλημα".
Και στις δύο περιπτώσεις νιώθω τυχερός που μου άνοιξαν τα μάτια νωρίς.
Κρίμα, είδα σήμερα το σχόλιό σου...και ήμουν Αθήνα μέχρι προχθές.
Θα τα λέγαμε σίγουρα από κοντά.

Την επόμενη φορά Παναγιώτη!

IxNiLaTiS είπε...

Άργησα να απαντήσω. Κάλιο αργά παρά ποτέ.

Ο άνθρωπος όπως είπα παραπάνω είναι όν παμφάγο. Είναι άστοχο να προσπαθείς να με πείσεις ότι είναι χορτοφάγο παραθέτοντας τις διαφορές του με τα απολύτως σαρκοφάγα ζώα.

Πχ έχουν περάσει εκατομ χρόνια από τότε που ο άνθρωπος έτρωγε ωμές σάρκες. Ανακάλυψε τη φωτιά και έτρωγε το κρέας του ψημένο, όπως ψημένα άρχισε να τρώει και πολλά από τα φυτά. Γι αυτό και οι οδοντοστοιχίες του τροποποιήθηκαν ανάλογα.

Ο πρώτος άνθρωπος (ή μάλλον ανθρωποειδές) που έφαγε σάρκα ήταν ο "Homo Habilis". Σε ένα μεταβαλλόμενο Αφρικανικό περιβάλλον που τα φυτά άρχισαν να λιγοστεύουν, πολλαπλασιάστηκαν τα πτώματα, που αποτέλεσαν εύκολη τροφή. Οι σάρκες με τους λιπώδεις ιστούς βοήθησαν να αναπτυχθεί ο εγκέφαλος αυτού του είδους, που αργότερα οδήγησε στον άνθρωπο. Ο ανεπτυγμένος μας εγκέφαλος οφείλεται στο κρέας. Αυτά υποστηρίζει συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ του BBC.

Όσον αφορά την Βιοενέργεια, επιμένω σε αυτό που είπα πρίν ... δεν έχει αποδειχθεί ακόμα τίποτα. Ο Αιθέρας μόνον φιλοσοφικά μπορεί να γίνει δεκτός. Πολλοί ασχολήθεηκαν με διάφορα και απέδωσαν κάποια αποτελέσματα στην ύπαρξη του αιθέρα, αλλά ακόμα δεν έχει αποδειχθεί τίποτα.

Η φωτογραφία Κίρλιαν ... είναι μιά πονεμένη υπόθεση. Κι εγώ τότε είχα ενθουσιαστεί όταν έμαθα γι αυτήν από το περιοδικό Τρίτο Μάτι, αλλά το επιστημονικό μάτι εξήγησε πώς τα περίεργα αποτελέσματα οφείλονται στην συμπεριφορά της ηλεκτρικής εκκένωσης λόγω της υγρασίας του αντικείμενου. Δεν έχει να κάνει με βιοενέργεια ή αύρα κλπ ...

Λοιπόν, όπως σε όλα τα θέματα, έτσι κι εδώ, κανένας δεν πρόκειται να παραδεχθεί κάτι αν αυτό είναι ενάντια στο συμφέρον του ή στην ιδεολογία του (Εριστική διαλεκτική - Α. Σοπενχάουερ).