30.10.12

Πώς μπορούμε να έχουμε πάντα διαθέσιμες βασίλισσες;

Μια βασίλισσα μέσα σε ένα μικρό κυψελίδιο σύζευξης, σύντομα θα καταλάβει με την γέννα της  όλο τον διαθέσιμο χώρο, και το μελισσάκι αυτό, παρόλο τον μικρό του όγκο θα σμηνουργήσει.
Ή μήπως όχι;

Αν δεν χρησιμοποιήσω μικρό κυψελίδιο σύζευξης,  αλλά τριάρα ή πεντάρα κυψέλη, το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι το ίδιο. Άσε που όταν ένα μελίσσι γίνει σφιχτό πεντάρι, τότε δε το χαλάς αλλά του δίνεις χώρο, διότι σε ένα μήνα θα έχει γίνει κανονικό παραγωγικό δεκάρι που μετά θα θέλει και όροφο.

Αν προβώ σε αποδυνάμωση των πεντάρων κυψελών αφαιρώντας πλαίσια με πληθυσμό και γόνο, τότε και πάλι ξελιγώνω την βασίλισσα αφού και εκείνη θα γεννά κανονικά όπως και οι υπόλοιπες.

Πώς μπορούμε λοιπόν να έχουμε εφεδρικές βασίλισσες;  

και το σπουδαιότερο …

Πώς μπορούμε να έχουμε βασίλισσες νωρίς την άνοιξη, πρίν σμηνουργήσουν τα μελίσσια μας;

 
Μικρό κυψελίδιο σύζευξης.



Ακούω γνώμες και απόψεις:)

Μόνον παρακαλώ, όποιος θέσει σχόλιο να αναφέρει αν μιλάει για μέθοδο που την έχει εφαρμόσει ή για μέθοδο που την υποθέτει, αλλά δεν την έχει εφαρμόσει ακόμα.

Όποιος φοβάται μήπως κάποιος του κλέψει την ιδέα ... ας σκεφτεί ότι μιά ιδέα γίνεται καλύτερη όταν την σκέπτονται πολλά μυαλά. Γίνεται ακόμα καλύτερη όταν την εφαρμόσουν στην πράξη πολλοί μελισσοκόμοι και βελτιώσουν κάθε πρακτικό πρόβλημα που προκύπτει.

7 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Πάνο άνοιξες θέμα που θέλει βιβλία για να το γράψεις.Ειδικά στα μικρά μελισσάκια οι κανόνες είναι για να τους παραβλέπουν.
Μιά καλή ιδέα είναι και αυτή που αναφέρουν τα βιβλία και ο Βαγγέλης
Στεφανής δλδ τράπεζα βασιλισσών.

evangelos naxios είπε...

Συγχαρητήρια για το όλο-α,σκεπτικό σου.
Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω με τον αγαπητό μου Μάρκο (είμαι πολύ μικρός),απλώς η τράπεζα θέλει "εξειδίκευση",το ποιο απλό είναι 3-5 πλαίσια και με το ξεκίνημα της άνοιξης θα γαζώνουν.Οι βασίλισσες θα τις προτιμούσα Αυγουστιάτικες ......εάν πάλι μιλάμε για προχωρημένο μελισσοκόμο... τραπεζίτη!

κωστας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
κωστας είπε...


Λοιπόν φίλος...δεν τό χεις το θέμα.Είσαι ατζαμής και τεμπέλης σαν εμένα.
η μάλλον, όοοοχι, τόχεις το θέμα, αλλα κάνεις πως δεν το βλέπεις γιατί εισαι τεμπέλης.Είσαι στο στοιχείο σου όμως.Όλοι οι μελισσοκόμοι είναι τεμπέληδες.
Και δε χρειάζετε κανένα βιβλιο να γράψεις που λέει ο φίλος μας ο Μάρκος.Αλλα είναι κι αυτός τεμπέλης, κι αντι να κάνει βασιλοτροφία και αντικατάσταση καθε δύο χρόνια, λέει οτι θα γραψει βιβλίο΄χαχα.Και πρόσεξε, ουτε αυτό το γράφει.λεει ότι θα το γράψει, κάποια στιγμη αλλα...το σκεφτετε ακόμα.κλασικός μελισσοκόμος.
και για πες μου και κάτι άλλο. την διαθεσιμη Βασίλισσσα τι την θέλεις;;;;;;;;;;;;;;;;;
η ετσι τόπες για να γράφουμε καμια μαλακία και να περνάει η ώρα;
παιδιά, καλοπροαιρετα γραφω ότι γράφω , βρίστε με αν θέλετε, αλλα μην με παρεξηγήται.
με συμπάθεια
Αθανασίου Κώστας

30 Οκτωβρίου 2012 11

Βαγγέλης Ζλατίντσης είπε...

Προς Κώσατα Αθανασίου...
Θέλω να ξεχειμωνιάζω πχ 100 μελίσσια και νωρίς την άνοιξη αρχές απριλίου να έχω 100 νέες μάνες για να διπλασιάσω το σμήνος...
Είμαι όμως βόρεια και δεν μπορώ να κάνω τόσο νωρίς βασιλοτροφία.
Δεν είναι ένας ικανοποιητικός λόγος για την ύπαρξη διαθέσιμων και τράπεζας βασιλισσών;

Και μην απαντήσεις με ερώτηση τύπου .. και γιατί θέλω να ξεχειμωνιάσω 100 ///
Φιλικά πάντα.

evangelos naxios είπε...

Αγαπητέ Κώστα,τους ανθρώπους που μιλάνε επώνυμα πάντοτε τους πήγαινα ας είχαν και άλλη άποψη.

Γνωρίζω πολύ καλά και τον Παναγιώτη και τον Μάρκο εάν τους γνωρίσεις θα γίνεις θαυμαστής τους για την λεβεντιά τους ,την εργατικότητα και την δημιουργία,μόνον τεμπέληδες δεν είναι.....

τον λόγο της τράπεζας πολύ ωραία στον αναπτύσσει ο συνονόματος μου ....καλή μελέτη φίλε,που και αυτό για να το κάνεις δεν μπορεί να είσαι τεμπέλης....

IxNiLaTiS είπε...

@ Κώστας ΑθανασίουQ
Τις διαθέσιμες βασίλισσες τις θέλω για πολλούς λόγους. Πχ όταν βρίσκω μελίσσια αβασίλευτα ... όταν θέλω να χωρίσω μελίσια για να μήν σμηνουργήσουν, το ένα που φτιάχνει βασίλισσα αργεί 1 μήνα.
Αν έχεις έτοιμες βασίλισσες λύνεις πολλά τέτοια προβλήματα.

Τεμπέλης; Όχι δεν είμαι.