8.3.12

Περίεργη συμπεριφορά βασίλισσας (video).


Στην σημερινή επίσκεψη στο μελισσοκομείο μου, άνοιξα το καπάκι μίας κυψέλης και βλέπω πρώτα - πρώτα την βασίλισσα μόνη της επάνω από το σακουλάκι με την βανίλια. Ολομόναχη να κόβει βόλτες αριστερόστροφα σαν παλαβή!

Μου φάνηκε σαν ετοιμοθάνατη γιατί γλιστρούσε στο σακουλάκι και έπεφτε ανάσκελα κουνώντας τα πόδια στον αέρα. Την πήρα με το ξέστρο και αφού αφαίρεσα το σακουλάκι με την βανίλια την ακούμπησα στους κηρηθροφορείς για να κατέβει κάτω στην γονοφωλιά. Εκείνη έμεινε επάνω στους κηρηθροφορείς συνεχίζοντας να κάνει κύκλους αριστερόστροφα. Πήγα γρήγορα στο αυτοκίνητο και έφερα την κάμερα. Η βασίλισσα συνέχιζε να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα μόνον που τώρα είχαν μαζευτεί γύρω της πολλές εργάτριες, όπως φαίνεται στο βίντεο. Μετά από λίγο κατέβηκε μόνη της στην γονοφωλιά.

Το μελίσσι εκείνο ήταν αδύνατο και περιέργως δεν είχε μέσα σχεδόν καθόλου μέλι. Λέω "περιέργως" γιατί σε όλα μου τα μελίσσια είχα αφήσει τουλάχιστον 5 πλαίσια με μέλι και επιπλέον είχαν και βανίλιες. Μέχρι τώρα όλα μου τα μελίσσια έχουν περισσεύματα μελιού ενώ εκείνο όχι. Είχαν φάει και τις βανίλιες. Ίσως να είχε πέσει θύμα λεηλασίας και να μην τα αντιλήφθηκα;

Το μελίσσι ήταν αδύνατο περί τα 3 πλαίσια πληθυσμού και με φτωχή γέννα. Είχε γόνο στα τρία πλαίσια από έναν κύκλο διαμέτρου 10εκ. Στο ένα από αυτά υπήρχαν πολλά κηφηνοκελιά μέσα στον εργατικό γόνο. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως η βασίλισσα έγινε πλέον αρενοτόκα, ή οι εργάτριες γεννάνε κηφήνες γιατί η βασίλισσα είναι κακή και ετοιμάζονται να την αντικαταστήσουν.

Αλλά η περιέργειά μου είναι στο τί έκανε μόνη της μακριά από την περιοχή της, επάνω στο υψηλότερο μέρος της κυψέλης; Και γιατί γύριζε διαρκώς επάνω στους κηρηθροφορείς αριστερόστροφα;
Έχετε ποτέ σας συναντήσει κάτι σαν αυτό το φαινόμενο;


1 σχόλιο:

Giorgos Pats. είπε...

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Όπως πρόσεξα πέρνει αριστερες στροφές. Η θα ψηφίζει ΠΑΠΑΡΗΓΑ ή σε καμιά λακούβα πήρε το αριστερό ακρόμπαρο και θέλει ζυγοστάθμηση.Όπως και να έχει όμως σου εύχομαι Καλή Μελισσοκομική Χρονιά.