23.11.11

Επιχείρηση διάσωσης ενός όρνιου.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 173 – 175
551 34  - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.  2310  477128 – 477129,  6973 808934, FAX  2310 473863 – 475301


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23/11/2011

Επιχείρηση διάσωσης ενός όρνιου, με τη συνδρομή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης
Ένα όρνιο (Gyps fulvus) παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στην ευρύτερη περιοχή  του υγροτόπου της λίμνης Κερκίνης. Η  Κυνηγετική Ομοσπονδίας Μακεδονία – Θράκης ενημερώθηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη της, που διατηρεί στην περιοχή, και αμέσως έδωσε εντολή όπως ενισχυθεί η διατροφή του όρνιου. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε ομάδα εθελοντών κυνηγών που παρέχουν σε σταθερή βάση στο πτηνό διάφορα κομμάτια κρέατος.



Το πουλί είναι δακτυλιωμένο και μετά από επικοινωνία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου λίμνης Κερκίνης, διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο όρνιο προέρχεται από περιοχή της Ιβηρικής χερσονήσου και εξασθενημένο βρήκε ως προσωρινό τόπο στάσης την περιοχή της Κερκίνης. Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, Δασοπόνο κ. Χ. Καλαϊτζή, το όρνιο κάνει σύντομες μικρές πτήσεις, επομένως είναι σε θέση να πετά, αλλά όχι ικανό για μεγαλύτερες πτήσεις. Εκτιμάται πως μετά από την ενίσχυση της τροφής του σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σε θέση να συνεχίσει το ταξίδι του.http://www.hunters.gr/?p=1440  

________________________________________________________________________________________

Να προσθέσω ότι τα Όρνεα τρέφονται με πτώματα και γι αυτό κοντεύουν να εξαφανιστούν, διότι πλέον  όλα τα μεγάλα ζώα έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του ανθρώπου, και δεν είναι εύκολο να βρεθεί ένα πτώμα προβάτου, αγελάδας ή άλλου ζώου. Την προηγούμενη δεκαετία είδα τρία όρνεα στα Άγραφα, και ένα βαλσαμωμένο στην κεντρική Εύβοια. Νομίζω ότι πλέον στην Δίρφη τα όρνεα έχουν εξαφανιστεί. 
Εννοείται ότι όποιος σηκώσει όπλο ενάντια σε ένα όρνεο, είναι τουλάχιστον στην καλύτερη περίπτωση ηλίθιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: