13.5.11

Σφήκα "Vespula Vulgaris"

Κάτω από το ξύλο μίας παλέτας που έχω έξω από την μελισσοκομική μου αποθήκη, βλέπω σήμερα μια βασίλισσα σφήκα Vespula Vulgaris! Για να πω την αλήθεια, δεν είμαι απόλυτα βέβαιος αν πρόκειται για Vespula Vulgaris ή για κάποιο συγγενικό της είδος.

Παρόλο που οι σφήκες είναι συγγενείς με τις μέλισσες, ο κύκλος ανάπτυξης της αποικίας είναι διαφορετικός. Το χειμώνα επιβιώνει μόνον η βασίλισσα σφήκα, η οποία την άνοιξη φτιάχνει η ίδια μια μικρή φωλιά (όπως αυτή που βλέπετε στις εικόνες) και εκεί γεννά τις πρώτες εργάτριες που τις ταΐζει και φροντίζει μόνη της. 

Απασχολημένη με την εργασία της.
Μετά οι πρώτες εργάτριες αναλαμβάνουν χρέη παραμάνας, καθαρίστριας, συλλέκτριας κλπ …
Στο τέλος της εποχής η φωλιά διαλύεται, η βασίλισσα θα πεθάνει και οι νέες βασίλισσες θα φύγουν για να βρουν κρυψώνες που θα τις προφυλάξουν από το κρύο. Συνήθως βρίσκουν μέρη μέσα στην γη. Την άνοιξη και πάλι η κάθε βασίλισσα θα ξεκινήσει να δημιουργεί την δική της αποικία. 

Κατασκευάζει την φωλιά της.
Οι σφήκες είναι σαρκοβόρα έντομα και συχνά επιτίθενται στις μέλισσες και σε άλλα έντομα προκειμένου να μεταφέρουν στην φωλιά τους τις απαραίτητες πρωτεΐνες για την ανατροφή των μικρών τους.

Μόλις με αντιλήφθηκε, κινήθηκε απειλητικά εναντίον μου.

Μάλλον έχει αρχίσει να εκνευρίζεται από την παρουσία μου. Καλύτερα να φύγω.

Λεπτομέρεια από κεραία σφήκας Vespula Vulgaris από την wikipedia.

Δεν υπάρχουν σχόλια: