18.9.10

Ο λύκος ήρθε για να μείνει...



Εκτόπισαν τους πληθυσμούς της αλεπούς (καλό αυτό για τους πληθυσμούς του λαγού και της πέρδικας) και κυρίαρχοι πλέον οι λύκοι λυμαίνονται τα κοπάδια των κτηνοτροφικών ζώων, ανά δεύτερη ή τρίτη μέρα...
Η μάνα του χάθηκε στα δόντια του λύκου και ο Γ. Κοκμοτός προσπαθεί να αναστήσει το νεογέννητο, ταΐζοντάς το ο ίδιος.
Η μάνα του χάθηκε στα δόντια του λύκου και ο Γ. Κοκμοτός προσπαθεί να "αναστήσει" το νεογέννητο, ταΐζοντάς το ο ίδιος.



Ο Γιάννης Κοκμοτός συνεχίζει να μετρά απώλειες στο Λιδορίκι, ο Γιώργος Καραϊσμαίλης και ο Νίκος Γάτος στην Κυδωνιά μιλάνε για επιθέσεις που δεν έχουν προηγούμενο, ο Αυγερόπουλος Κώστας από το Κροκύλειο... βρήκε τον λύκο να «κόβει» ζώα μέσα στο μαντρί με τα πρόβατα! Αυτός ο τελευταίος μάλιστα μετρά απώλειες και σε μοσχάρια και γίδια, ενώ ο Νίκος Κασβίκης από την Καλλονή προσπαθεί απελπισμένος να σώσει ό,τι μπορεί.

Σε κατάσταση αγωνίας ζουν τις νύχτες οι βοσκοί και στη Γραμμένη Οξιά και στις Παλούκοβες (Μανδρινή και Λεύκα)...

Στην Αθήνα δεν μπορούν βέβαια να καταλάβουν τίποτα από όλα αυτά, αλλά η κατάσταση είναι απελπιστική. Μια νύχτα τα γίδια... εισέβαλαν στη Μανδρινή κυνηγημένα από τους λύκους, αναστατώνοντας τους... παραθεριστές που από λύκους ήξεραν μόνο ό,τι είχαν δει σε ντοκιμαντέρ!

Στην Ανω Χώρα, τα Κρυονέρια, τα Γρηγόρια, τη Βοϊτσά, στενάζουν οι τσοπάνηδες από την κούραση και το ξενύχτι... Ο Γιώργος Μπότσαρης από τον Ασπριά Ναυπακτίας προσπαθεί να διεκδικήσει από τον ΕΛΓΑ μια ελάχιστη αποζημίωση για τις απώλειές του, δείχνοντας στους «εκτιμητές» τις τρύπες από τις δαγκωματιές στον λαιμό των κατσικιών και μερικά κατακρεουργημένα κουφάρια που μπόρεσε να βρει μέσα στους λόγγους και στα ρέματα.

Η «Μακριά Ράχη» έγινε πλέον σπίτι του, προκειμένου να προστατέψει το βιος του. Σε όλες τις περιοχές οι συναντήσεις με τους λύκους είναι πλέον συχνές, αφού τα αγρίμια δεν δείχνουν να φοβούνται την ανθρώπινη παρουσία όπως άλλοτε...

Οι βοσκοί μάλιστα μιλάνε για διαφορετικές αγέλες ως προς την ηλικιακή σύνθεση, τόσο με νεαρούς όσο και με ηλικιωμένους λύκους.

Τα τσοπανόσκυλα...
Σε ένα τόξο εκατοντάδων χιλιομέτρων ορεινού όγκου όλοι οι τσοπάνηδες βρίσκονται σε απόγνωση. Τα «κανόνια» που κάποτε τρόμαζαν τον λύκο, τώρα αδυνατούν να το κάνουν... Σε κάθε αλλαγή φιάλης υγραερίου, οι βοσκοί βλέπουν τους ντορούς όλο και πιο κοντά τους!

Τα τσοπανόσκυλα χάνονται μέρες ακολουθώντας το κοπάδι που «κόπηκε» και διασπάστηκε στις ερημιές... Αλλα εξαφανίζονται κυνηγώντας τον λύκο, ενώ μερικά κατεβαίνουν για φαγητό με τα ζώα και φεύγουν χορτασμένα να αναλάβουν και πάλι καθήκοντα φύλαξης.

Τα πιο έμπειρα μάλιστα κουβαλούν στο στόμα τους... μεγάλα κόκαλα, προετοιμασμένα για ενδεχόμενη παρατεταμένη παραμονή στο βουνό! Ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει στη στάνη του ο τσοπάνης.

Οι παρέες των έμπειρων κυνηγών στις αντίστοιχες τοποθεσίες, παρατηρούν σημαντική μείωση του πληθυσμού των νεαρών αγριογούρουνων, καθώς ελέγχουν τους ντορούς μετά τις βροχές στο τέλος Ιουλίου. «Τα βράχια και τα γκρέμια της Φωκίδας είναι η σωτηρία των κοπαδιών των κατσικιών και των νεαρών αγριόχοιρων» λέει ο Τάκης Κατσούδας από την Ελευθέριανη Ναυπακτίας. «Μόλις καταλάβουν τον λύκο -μας λέει- τρέχουν να πιάσουν τα τσοκάρια»...

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Η πίεση που δέχονται οι άνθρωποι της υπαίθρου να εγκαταλείψουν τα χωριά, τα βοσκοτόπια και τα κοπάδια είναι ασφυκτική, χωρίς να έχουν τρόπο να το παλέψουν.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν άλλες επιλογές και ακολουθούν μια φθίνουσα πορεία, αλλά οι νεότεροι πολύ πιθανόν να προστεθούν γρήγορα στους καταλόγους των ανέργων, με τρομερές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, που έμαθε να ζει και να μεγαλώνει με το ντόπιο σφαχτό...

Λάζαρος Ευθυμιόπουλος

7 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Αυτά πάνο έπρεπε να δημοσιευτούν πρωτοσέλιδο σε ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα και να τα πούν όλα τα κανάλια.Τα αγρίμια δεν φταίνε,φταίνε αυτοί που τα ελευθέρωσαν σε ακατάλληλα μέρη.Το έργο το έχω ζήσει από πρώτο χέρι όταν πριν από 2-3 χρόνια είχαν αμολύσει 4-5 λύκους στην ορεινή Φωκίδα.Φίλος μου τσοπάνης πάππου προς πάππου μου έλεγε οτι τέτοιο πράγμα δεν είχε ξαναδεί σε ζημιές που του έκαναν και όχι μόνο σε αυτόν.Και να φανταστείς οτι αυτοί που τους αφήνουν παίρνουν επιδότηση από την Ε.Ε με συνοπτικές διαδικασίες ενώ ο τσοπάνος για να πάρει πρέπει να βρεί όλα τα κουφάρια,να κάνει τα χατήρια του υπαλλήλου του ΕΛΓΑ και να πάρει την αποζημίωση μετά από μερικούς μήνες.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Αν βλέπαμε ένα λύκο σκοτωμένο όπως Πέρση [ αν θυμάμαι καλά ] θα γινόταν χαμός και θα μας έπιανε όλους το φιλοζωικό μας και θα λέγαμε ο καθένας μας το μακρύ και το κοντό του και θα τα βάζαμε με τους βοσκούς. Δεν είδαμε όμως κανένα αρνάκι να σέρνετε με την κοιλιά ανοιγμένη ούτε καμιά στάνη γεμάτη πνιγμένα ζώα ούτε σκεφτήκαμε αν μπορούσε να ήμασταν εμείς στη θέση του βοσκού. Βάλτε ρε παιδιά και κανένα τέτοιο βίντεο η καμιά φωτογραφία αποκλείεται να μην υπάρχουν για να δούμε και την άλλη ευαισθησία. Όσο για αποζημιώσεις? Αστα μην τα σκαλίζουμε.

Rolo είπε...

Φίλε πολυ κάλα τα λες. Να σκοτωσουμε όλους τους λυκους. Θανατος. Να γλυτωσει και το κράτος τις αποζημιώσεις και ας είναι μικρες και να μπορουν και οι τσοπανηδες να βοσκουν αρνιά και κατσικάκια άφοβα.

Να γλυτώσουμε απο αυτό το ζωο.

Δεν μπορουσε να πατησει κάποιος ένα κουμπι και να ψοφήσουν ολοι μονομιάς;

Είναι γνωστό σε όλους οτι η Eυρωπαική ένωση επιδοτεί κρυφά την απελευθερωση λύκων και αρκούδων.

Μαλιστα λενε οτι στα νησιά αφήνουν και οχιές. (επισης με επιδότηση)

Αλλα που θα πάει; Δεν θα πιασουμε κανέναν με αρκουδα στο πορτμπαγκαζ; Nα σου πω που θα του την βάλουμε. Απορώ που τις ταίζουν. Σίγουρα όχι σε μπαλκόνια και υπόγεια. Πρεπει να εχει επιδοτηθει και εκτροφείο σε καποια ερημικη τοποθεσία. Ισως στο Αγιο Ορος.

IxNiLaTiS είπε...

@ Rolo

Κανονικά λόγω του ειρωνικού σου ύφους η ανάρτησή σου δεν είναι άξια απάντησης. Θα απαντήσω όμως γιατί υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει κάποιους αναγνώστες και γι αυτό πρέπει να υπάρχει αντίλογος.

Δεν είπε κανένας μας ότι πρέπει να εξαφανισθούν οτι λύκοι.

Αυτό το γράφεις εσύεκ του πονηρού για να δημιουργήσεις τις ψευδείς εντυπώσεις που χρειάζεσαι.

Ο λύκος υπάρχει στη φύση ως μέρος του φυσικού μηχανισμού για την διατήρηση της ισορροπίας των πληθυσμών της πανίδας. Εδώ όμως δεν συμβαίνει αυτό! Εδώ οι λύκοι σκοτώνουν και περιορίζουν τα αγροτικά ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ανθρώπου, και ζούν από αυτά, και όχι από άγρια θηράματα της φύσης, αφού τα πρόβατα είναι ευκολότερη λεία. Μόλις τα πρόβατα λιγοστέψουν θα λιγοστέψει και ο πληθυσμός του λύκου. Εκτός κι αν νομίζεις ότι θα πρέπει να τους ταΐζουμε πρόβατα.

Βέβαια η ίδρυση πάρκου άγρια ζωής αποτελεί την λύση, αλλά αυτό προϋποθέτει την απομάκρυνση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, και κυρίως της κτηνοτροφίας.

Οι κτηνοτρόφοι όμως μετά τι θα κάνουν;
Πώς θα ζήσουν;
Γι’ αυτό βλέπουμε και σε άλλα εθνικά πάρκα ότι η πολιτεία δεν απομάκρυνε τους κτηνοτρόφους όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τα εθνικά πάρκα να υπάρχουν μόνον στα χαρτιά. Ο κτηνοτρόφος ΔΕΝ θα αφήσει τα ζώα του να γίνονται τροφή για τους λύκους και τις αρκούδες. Εσύ θα τα άφηνες;

Αλλά κι αν ακόμα η πολιτεία εκδιώξει και αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, έχεις σκεφθεί ότι μπορεί κάποια μέρα στην αγορά να μην βρίσκεις εύκολα γάλα, τυρί, και κρέας;

Το πρόβλημα λοιπόν είναι ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός που απαιτεί όλο και περισσότερες ποσότητες τροφής …

Ο λύκος παρ΄όλη την κτηνοτροφία υπήρχε πάντα σε μικρούς πληθυσμούς. Τώρα όμως παρατηρείται έξαρση.

Θέλουμε την μείωση του πληθυσμού του και όχι τον αφανισμό του !!!
Βγάλε λοιπόν την γνωστή καραμέλα από το στόμα.

Rolo είπε...

Δεν ειναι ειρωνεια φιλε.. το ίδιο λεμε. Να μειωσουμε τους λυκους να παμε εμεις στα δαση.

Οπως λεει κι αυτος ο τυπος που υπογραφει το άρθρο που έβαλες. Οι αλεπουδες λιγοστεψαν και αυτο ειναι καλο γιατι εχει λαγους και περδικες.

Γιατι τις θελουμε τις περδικες? για να τις σκοτωσουμε εμεις μετα κι οχι η αλεπου.

Γιατι δεν θελουμε τον λυκο? Για να μην τρωει αυτος γουρουνια να τα σκοτωνουμε εμεις. Αυτα λεει ο λαζαρου στο "εθνος κυνηγι" Να ξεφορτωθουμε τους θηρευτες για να μεινουν τα θηραματα σε μας. Μαζι του λοιπον

Να εξαφανισουμε τους λυκους τωρα

IxNiLaTiS είπε...

Οι λύκοι δεν ζουν μόνον στα δάση. Κρύβονται στα δάση και βγαίνουν για να κάνουν επιδρομές στα κοπάδια.

Σού είπα και πριν ότι το πρόβλημα είναι ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός.

Όταν ένα είδος πληθαίνει, μοιραία θα χρειαστεί περισσότερο χώρο που θα τον πάρει από κάποιο άλλο είδος. Είναι και αυτό μέσα στον μηχανισμό της φύσης.

Πλήθυναν οι λύκοι = μειώθηκαν οι αλεπούδες.

Πλήθυναν οι άνθρωπο = μειώθηκαν οι λύκοι και οι αρκούδες.

Θα πληθύνει κάποιο μικρόβιο = θα μειωθεί ο άνθρωπος … κλπ.

Γιατι τις θελουμε τις περδικες? για να τις σκοτωσουμε εμεις μετα κι οχι η αλεπου.

Γιατί τα θέλουμε υα πρόβατα; Για να τα τρώμε εμείς και όχι οι λύκοι. Τι το παράξενο βλέπεις;

Να σε ρωτήσω: τι δουλειά κάνεις;

Αν είχες πρόβατα θα άφηνες τον λύκο να στα φάει;

Αν είχες υφάσματα θα άφηνες τον σκόρο να τα φάει;

Αν είχες μελίσσια θα άφηνες το τσιμπούρι Varroa και την σφήκα να τις φάει;

Αν ήσουν αγρότης θα άφηνες την κάμπια να σου φάει τη σοδειά;

Να μειωσουμε τους λυκους να παμε εμεις στα δαση.

Μακάρι να μπορούσαμε. Τι θα έπρεπε να κάνουμε δηλαδή; Να μείνουμε στις πόλεις ο ένας πάνω στον άλλο και να πεθάνουμε από κατάθλιψη;

Να εξαφανισουμε τους λυκους τωρα

Πάλι εκεί βλέπω ότι προσπαθείς να καταλήξεις :(
Κανένας δεν θέλει να εξαφανιστεί ο λύκος. Αλλά όχι να φτάσουμε και στην αντίθετη πλευρά … να τον ταΐζουμε πρόβατα, οκ?

Θέλουμε να υπάρχει αλλά σε λογικές ποσότητες. Ζητάμε κάτι παράλογο;

IxNiLaTiS είπε...

Έλαβα το παρακάτω email:

Διάβασα τα σχόλια των επισκεπτών και τα δικά σου σχετικά με το άρθρο μου για τους
λύκους σε Ναυπακτία και Φωκίδα. Σε κάποιο από τα σχόλια , κάποιος αναγνώστης σου,
προσπαθεί να ερμηνεύσει ανεπιτυχώς τα γραφόμενα μου.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όλα στο περιβάλλον για να είναι υγειές πρέπει
να υπάρχουν σε ισορροπία. Το ίδιο σκεπτικό ισχύει και για την άγρια πανίδα.

Στην προκειμένη περίπτωση με τους λύκους έχει ανατραπεί κατά πολύ η ισορροπία που
μέχρι τώρα υπήρχε και θα αργήσει να επανέλθει όπως φαίνεται από την έρευνά μου λόγο
του υπερπληθυσμού του.

Θα ήθελα επίσης να γνωρίζουν οι αναγνώστες σου ότι είμαι κυνηγός αλλά ποτέ δεν την
είδα αυτή την ενασχόλησή μου βιοποριστικά ή επιδεικτικά για να θέλω οπωσδήποτε την
εξόντωση κάποιου είδους της πανίδας προς όφελος άλλου που τυγχάνει να με ενδιαφέρει
κυνηγετικά . Επαναλαμβάνω ότι το καλύτερο είναι να είναι όλα σε ισορροπία . Το κυνήγι
ως τρόπος ζωής που έχω επιλέξει δεν συμπεριλαμβάνει πουθενά την λέξη εξόντωση ή
εξαφάνιση.

Ο λόγος που δημοσιεύθηκε το άρθρο είναι γιατί ανησυχώ όπως όλοι οι κυνηγοί όταν
ανατρέπονται οι συσχετισμοί και αλλάζει κάτι στην ύπαιθρο, ελπίζοντας ότι θα φτάσει στα
αυτιά των ειδικών και θα ασχοληθούν .

Με φιλικούς Χαιρετισμούς

Λάζαρος Ευθυμιόπουλος