1.3.10

Προπόληση κερήθρας.

Στην χθεσινή μου επιθεώρηση είδα κάτι περίεργο που δεν είχα ξαναδεί. Μια κηρήθρα είχε υποστεί κάποια … "επεξεργασία" από τις μέλισσες. Είχαν αφαιρέσει μέρος του κεριού καταστρέφοντας αρκετά κελιά, και είχαν καλύψει με πρόπολη το κάτω μέρος της.


Προφανώς κάτι τις ενόχλησε και προσπάθησαν να καθαρίσουν τις κηρήθρες.




Έχετε παρατηρήσει αυτό το φαινόμενο στα δικά σας μελίσσια;

7 σχόλια:

Π.Ε.Σ.Π.Λ.Α είπε...

Παναγιωτη το μελισσι ειναι με σιτα στον πατο?

Π.Ε.Σ.Π.Λ.Α είπε...

Παναγιωτη το μελισσι ειναι με σιτα στον πατο?

IxNiLaTiS είπε...

Ναί.

chaniabee είπε...

Μήπως πρέπει να περιορίσεις λίγο την σήτα τον χειμώνα?????????? Λέω μήπως??

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Παναγιώτη είναι συνηθισμένο φαινόμενο αλλά όταν υπάρχει ο απλός πάτος το κάνουν μέσα στην κυψέλη και παράλληλα με το άνοιγμά τις(ενώνοντας και τα 10 πλαίσια στην κάτω τους γωνία) η όταν υπάρχει σίττα στον πάτο το κάνουν στην κερήθρα που επιλέγουν.
Ο λόγος είναι ενέχληση από αέρα.

markos aliprantis είπε...

Το πιό πιθανό να είναι κηρόσκωρος που έχει γενήσει και καθάρισαν τα προβληματικά κελιά.Αυτό το μελίσσι έχει έντονη τάση καθαριότητας και δεν κολλά εύκολα ασθένειες.

IxNiLaTiS είπε...

Τελικά μάλλον λύθηκε το πρόβλημα. Μου είπε ο Θεοδόσης ( http://kokkini-melissa.blogspot.com ) ότι μάλλον πρόκειται για εισβολή χρυσόμυγας (βρομούσας) η οποία επειδή η προβοσκίδα της δεν φθάνει στον πάτο του κελιού, καταστρέφει τις κηρύθρες για να φάει το μέλι. Αφήνει όμως μια μυρωδιά που δεν αρέσει στις μέλισσες, και για αυτό προπολίζουν τα μέρη που πατούσε η μύγα.