17.3.10

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη μεταλλαγμένη πατάτα.

Η νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την καλλιέργεια και χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora της εταιρείας BASF, που περιέχει γονίδιο ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά, αψηφώντας τις επιστημονικές ενδείξεις, την κοινή γνώμη και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι η πρώτη φορά από το 1998 που η ΕΕ εγκρίνει καλλιέργεια μεταλλαγμένου οργανισμού στο έδαφός της.


Ο νέος επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ. Τζον Ντάλι, σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, χρησιμοποίησε την αποκαλούμενη "γραπτή διαδικασία" για να επιτρέψει την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας, αποφεύγοντας να έρθει αντιμέτωπος με το Κολέγιο των Επιτρόπων για σχετική συζήτηση.

"Είναι απαράδεκτο και ανήθικο το γεγονός ότι μια από τις πρώτες επίσημες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να εγκρίνει την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας, αδιαφορώντας παντελώς για τους κινδύνους που προκαλεί στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία" δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν προειδοποιήσει σχετικά με την ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά της πατάτας Amflora. Έχουν προηγηθεί πρωτοφανείς διαφωνίες σχετικά με τη μεταλλαγμένη πατάτα Amflora, ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), που συνήθως υποστηρίζει τα μεταλλαγμένα. Τέλος, η ιατρική κοινότητα ανησυχεί για την αύξηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, ενώ το 2001 η ΕΕ υιοθέτησε νόμο που ζητούσε να αποσυρθούν έως το 2004 τα γονίδια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και που μπορεί να απειλούν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Πάντως, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε ότι "η μεταλλαγμένη πατάτα δε θα περάσει σε εθνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα θα συνεχιστεί η άρνησή μας, όχι μόνο να καλλιεργούμε, αλλά και να διακινούμε οτιδήποτε μεταλλαγμένο υπάρχει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: