17.9.09

Τροφή και νερό για τα ζώα του Μαραθώνα

Περισσότερους από 5 τόνους τροφών για πουλιά και θηλαστικά σκόρπισαν σε περιοχές του Μαραθώνα που επλήγησαν από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές, ομάδες κυνηγών και θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με τους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους αλλά και κατοίκους της περιοχής.


Ταυτόχρονα, εγκατέστησαν σε διάφορα επιλεγμένα σημεία δεξαμενές νερού συνδεδεμένες με ειδικές ποτίστρες, ώστε τα διάφορα είδη ζώων να μπορούν να εκμεταλλευθούν την τεχνητή παροχή νερού, όσο διαρκεί η κρίσιμη περίοδο πριν τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου.
Η προσπάθεια που άρχισε τις προηγούμενες ημέρες και θα συνεχιστεί σε τακτά διαστήματα για το επόμενο τουλάχιστον δίμηνο, αποσκοπεί στην παροχή τροφής και νερού προς εκείνα τα είδη της άγριας πανίδας που απώλεσαν ζωτικό μέρος του βιοτόπου τους και συναντούν δυσκολίες στην επιβίωσή τους.



Την όλη προσπάθεια καθοδηγούσαν δασολόγοι και ειδικοί επιστήμονες της Ομοσπονδίας, που είχαν τις προηγούμενες ημέρες χαρτογραφήσει και επισημάνει τις τοποθεσίες που χρήζουν παρέμβασης. Οι τροφές και οι δεξαμενές μεταφέρθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές του Μαραθώνα με ένα κομβόι αγροτικών και φορτηγών αυτοκινήτων που είτε ανήκουν σε κυνηγούς που έλαβαν μέρος στην προσπάθεια, είτε ναυλώθηκαν από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της επιχείρησης.



Τα συνεργεία των κυνηγών και των θηροφυλάκων χρησιμοποίησαν μάλιστα και τρακτέρ, ώστε η διασπορά και η κατανομή των τροφών να ανταποκρίνεται όσο καλύτερα γίνεται στις ανάγκες των πουλιών και των θηλαστικών για τα οποία προορίζονται.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ωωωω καλη φαση. Να τα ταισουμε να ναι παχεια οταν θα τα τουφεκισουμε σε ενα μηνα. Ειμαστε εμεις οι κυνηγοι τρομεροι. Μπραβο παναγιωτη

markos aliprantis είπε...

Ανώνυμε γράψε τί έκανες εσύ και οι όμοιοί σου για τα ζώα για τις τελευταίες πυρκαϊές αλλά και για τις προηγούμενες του 2007.
Ανώνυμα γράφουμε ότι θέλουμε έέέ.

Ανώνυμος είπε...

Κυριακο με λένα κυριε Μαρκο. Αλλα και δεν παίζει ρόλο να βάλω το όνομα μου γιατι και τώρα που σας το είπα δεν με γνωρίζετε προσωπικά.

Γιατι να μη γράψω ότι θέλω? Γιαυτό δε δινει ο συγγραφέας στο blog του τον σχολιασμό. Δεν γράφω βρισιές ή κάτι κακό. Την άποψη μου λέω.

Εχω συμμετάσχει σε 3 αναδασώσεις και είμαι ενεργός πυροφύλακας στην Πεντέλη εδώ και χρόνια. Δεν είχα την τύχη ή ατυχία να συμμετασχω σε κατασβεση αλλα είμαι επιφυλακή κάθε καλοκαίρι και εχω χάσει τον ύπνο μου πολλά βράδια για να διασφαλίσω την υπαρξη του δάσους και των ζώων που φιλοξενεί πολλές φορές.

Ο παναγιώτης απο την αλλη εβαλε νερο να πιουν τα ζώα που θα τουφεκισει του χρόνου.

Εσεις?

Ανώνυμος είπε...

Αν μου επιτρέπεις Κύριε Ανωνυμε... (Κυριάκο) θα μπορούσες κατα τη γνωμη μου να είχες άποψη αν ήσουν φυτοφάγος...
Διοτι αν δεν είσαι φυτοφαγος τότε πραγματικα πιστεψε με το γουρουνακι(αρνάκι, κοτοπουλάκι, μοσχαράκι κ.τ.λ) που εφαγες χθές είχε και αυτο ψυχούλα... και πήγες εσυ στο χασάπη τις γειτονίας σου και έμεσα του την αφέρεσες...
Ολα τα παραπάνω τελειως φιλικα....

Τους πολλους μου χαιρετισμους σε όλους τους μελισσομπλοκάδες που γεμίζουν το λίγο μου ελευθερο χρόνο... και λέω λίγο χρόνο γιατι τα σ/κ ειναι κλεισμενα για κυνηγι...
ΘΩΜΑΣ

IxNiLaTiS είπε...

@ Ανώνυμος Κυριακος

Αν πραγματικά έχεις πάρει μέρος σε πυροφυλακή, αυτό είναι πρός τιμή σου, αλλά όπως έχεις διαπιστώσει αυτό δεν έφθασε να μας σώσει ... (άλλη συζήτηση αυτή)

Τα ζώα αυτά που επέζησαν από την πυρά, αντιμετωπίζουν τώρα πρόβλημα επιβίωσης. Όχι μόνον τα θηρεύσιμα αλλά όλα. Από τις ποτίστρες και τις ταΐστρες δεν θα ευεργετηθούν μόνον τα θηρεύσιμα αλλά και τα άλλα ζώα που χρειάζονται για την ισορροπία του οικοσυστήματος.

Μάθε επίσης πως όποιο ζώο δεν χρησιμεύει στον άνθρωπο, έστω και ως θήραμα, ο άνθρωπος δεν ασχολείται με αυτό με αποτέλεσμα το είδος αυτό να εκλείψει. Πού είναι τα γαϊδουράκια; Σε λίγο δεν υπάρχουν αφού αντικαθίστανται από τα 4x4. Οι πέρδικες όμως και τα αγριογούρουνα δεν θα εκλείψουν ποτέ.

Είσαι ελεύθερος να λες την γνώμη σου, αλλά επανέρχεσαι διαρκώς σε θέματα που έχουν είδη απαντηθεί ...

Διάβασε εδώ:
http://ixnilatis33.blogspot.com/2008/02/blog-post.html