11.8.09

Περίεργη συμπεριφορά μελισσών

Απόγευμα, και ενώ όλες οι κυψέλες ήταν ήσυχες, σε δύο μόνον κυψέλες υπήρχε μεγάλη κινητικότητα στις εισόδους και γύρω από τις κυψέλες.
Στην αρχή νόμισα πως πρόκειται για λεηλασία, αλλά μια προσεκτικότερη ματιά με έκανε να αμφιβάλω. Στην λεηλασία οι λεηλάτριες προσπαθούν να μπουν από όλες τις τρύπες και τις σχισμές της κυψέλης όπως είναι οι θυρίδες εξαερισμού κλπ .. Εδώ δεν υπήρχε τέτοιο φαινόμενο, απλά μιά έντονη κινητικότητα.
Δείτε το video και πείτε μου τί νομίζετε πως συμβαίνει;
Γιατί αυτή η κινητικότητα και γιατί να παρατηρηθεί σε δύο διπλανές κυψέλες;



Ελπίζω ο blogger να μην έχει χαμηλώσει πολύ την ποιότητα του video ώστε να μήν φαίνονται οι μέλισσες.

7 σχόλια:

Antonopoulos είπε...

Ισως να εχουν εντοπισει μια πολυ καλη πηγη εφοδιων(γυρη-μελι)και δουλευουν εντατικα για να αποθηκευσουν το δυνατο περισοτερες.
Δικη μου γνωμη ειναι οτι τα μελισσια αυτα ειναι "δυνατα",αρα εχουν πολλους ανιχνευτες,γι αυτο η εντονη κινητικοτητα σ'αυτα τα δυο.σε μια-δυο μερες θα ειναι ολα εφοσον συνεχιστει η παροχη εφοδιων.

Σπύρος Σφήκας είπε...

Μήπως κάνουν πτήσεις προσανατολισμού?

Δημήτρης είπε...

Έχει δίκιο ο Σπύρος, είναι οι παραμάνες στις πρώτες πτήσεις προσανατολισμού.

markos aliprantis είπε...

Παναγιώτη πολλές μπορεί κατα την γνώμη μου οι αιτίες αυτής της αυτής συμπεριφοράς των μελισσιών.Αν είναι δυνατά που από το βίντεο έτσι δείχνουν είναι ο λεγόμενος χορός της χαράς και είναι ο μόνος που γίνεται εκτός κυψέλης δλδ οι πρώτες πτήσεις μελισσιών εκτός κυψέλης(κάνουν τα ίδια όπως και όταν πρωτοανοίγεις μελίσσια σε νέο τόπο).Μπορεί να είναι και λεηλασία στην αρχή της (μετά από επιθεώρηση συνήθως).Αν είναι φορτωμένες με μέλια ή γύρες προσγειώνονται βαριές κατ'ευθείαν στην σανίδα πτήσης.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Άβυσσος η ζωή της μέλισσας.

IxNiLaTiS είπε...

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Το φαινόμενο σταμάτησε. Τελικά δέν μπόρεσα να καταλάβω τι είναι.

Αυτό που παρέλειψα να πω και ίσως έχει σημασία, είναι πως τα ξημερώματα 04:20 είχα φέρει εκεί τις 8 κυψέλες που είχα στα Βαρδούσια. Όμως το φαινόμενο παρουσιάστηκε σε άσχετες κυψέλες, άλλου χρώματος και αρκετά μέτρα πιο πέρα, οπότε μάλλον δεν θα έχει σχέση η τοποθέτηση των 8 νέων κυψελών.

IxNiLaTiS είπε...

Τελικά ήταν πτήσεις προσανατολισμού όπως είπε και ο Σπύρος Σφηκας
Δείτε και το βιντεάκι που τράβηξε στις δικές του:
http://evinosbee.blogspot.com/2009/08/blog-post_19.html