27.8.09

Οι πελαργοί πεθαίνουν στα καλώδια


Νεκροί πελαργοί κάτω από πυλώνα (φωτ Δημήτρης Καζάνης).Κάθε Αύγουστο μεγάλα κοπάδια πελαργών κατευθύνονται στην Αφρική, απ΄ όπου θα ξαναγυρίσουν τον ερχόμενο Μάρτη. Κάθε χρόνο τα πουλιά παθαίνουν κάθε είδους ατυχήματα στο ταξίδι της επιστροφής, υπάρχουν όμως περιπτώσεις, όπως η πρόσφατη στο Λαύριο, που τα ατυχήματα είναι μαζικά και θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Το κοπάδι με τα νεαρά, κυρίως, πελαργάκια -χιλιάδες λένε οι κάτοικοι- έφτασε ένα βράδυ με φοβερό αέρα στην περιοχή του Λαυρίου, σταμάτησε στη θέα της θάλασσας και τα πουλιά κατά δεκάδες άρχισαν να συνωστίζονται στους πυλώνες μέσης τάσης του δικτύου ηλεκτροδότησης και να πέφτουν κεραυνοβολημένα. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν σε διακόσια τα πουλιά που βρέθηκαν την άλλη μέρα το πρωί νεκρά κάτω από τους πυλώνες, από Σούνιο μέχρι Ανάβυσσο. Μάταια οι κάτοικοι βγήκαν με κατσαρόλες και άλλα θορυβώδη αντικείμενα προσπαθώντας να τα τρομάξουν, μάταια η ΔΕΗ Κορωπίου έβαλε σε λειτουργία τις σειρήνες.

Η ΑΝΙΜΑ ειδοποιήθηκε από κατοίκους και ενημέρωσε την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Δ΄ΚΟΣΕ ώστε να μεταβούν άμεσα στο χώρο και να περισυλλέξουν τυχόν ζωντανά πουλιά. Στην παρέμβαση μας στη ΔΕΗ την επόμενη το πρωί υπήρξε και άμεση ανταπόκριση, εκδηλώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό και περιμένουμε να δούμε του λόγου το αληθές. Που σημαίνει μόνωση των πυλώνων και των καλωδίων στις περιοχές, τουλάχιστον, που περνούν κατά τη μετανάστευση σμήνη πελαργών και άλλων πουλιών.

Επιστολή προς τη ΔΕΗ

Από: wild-anima.gr

Αν είχαν βρει κάποιον κύκνο σκοτωμένο, τα ΜΜΕ θα το έδειχναν για 2 χρόνια. Τώρα με τους 200 νεκρούς πελαργούς δεν μίλησε κανείς ;)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νεκροί και ψημένοι λόγω του ρεύματος οι πελαργοί, αν υπήρχε τρόπος να ξεπουπουλιάζονται ταυτόχρονα, θα είχαμε έτοιμο γεύμα!
Φυσικά υπογράφω ως ανώνυμος για να μην μου την πέσετε για το μαύρο χιούμορ...

IxNiLaTiS είπε...

Γιατί φοβάσαι να διαφωνήσεις; Η ελευθερία του λόγου είναι πλέον συνταγματικό σου δικαίωμα, και η ελευθερία της συνειδήσεως, υποχρέωση όλων όσων θέλουν να λέγονται ελεύθεροι.

Ανώνυμος είπε...

ακόμα και αν λένε μαλακίες, όπως ο συνονόματος "ανώνυμος"

Γιατί μπαίνει η ετικέτα "κυνήγι" σε αυτό το θέμα των πελαργών;

IxNiLaTiS είπε...

@ Ανώνυμος Νο2

Η μείωση του πληθυσμού των μή θηρεύσιμων ειδών, δυστυχώς έχει περάσει στην συνείδηση του κόσμου ώς υπευθυνότητα των κυνηγών. Έθεσα λοιπόν την ετικέτα "κυνήγι", γιατί αφορά άμεσα τους κυνηγούς, προκειμένου να διαδίδουν τέτοιες μαζικές καταστροφές των πληθυσμών των ζώων, οι οποίες μάλιστα αποσιωπούνται από τα ΜΜΕ.

Αν είχαν βρει κάποιον κύκνο σκοτωμένο, θα το έδειχναν για 2 χρόνια. Τώρα με τους 200 νεκρούς πελαργούς δεν μίλησε κανείς ;)