4.3.09

Δύο από τα μελίσσια μου πάνε για ... ψόφο.

Σήμερα επισκέφθηκα τα μελίσσια μου για να προσθέσω κεριά. Από τον Δεκέμβριο που είχα αφαιρέσει πλαίσια για ξεχειμώνιασμα, δεν είχα κάνει σχολαστική επιθεώρηση, παρά μόνον άνοιγα το καπάκι στα γρήγορα και έβαζα τροφή. Σήμερα τα επιθεώρησα σχολαστικά, πλαίσιο προς πλαίσιο.
Ενώ λοιπόν όλα βρίσκονταν σε κατάσταση ανάπτυξης, με 6 και 7 πλαίσια που είχαν γόνο αλλά και λίγο φρέσκο μέλι (ξασπρίσματα), δύο από τα μελίσσια μου πάνε για ψόφο.
Καθόλου γόνος, λίγα κηφηνοκέλια με νεκρούς κηφήνες και σποραδικά αυγά (αλλά όχι πολλά στο ίδιο κελί). Βασίλισσες δεν είδα αλλά γενικά εγώ δεν μπορώ να τις δώ αν δεν είναι βαμμένες. Το ένα από αυτά είχε ΕΝΑ μόνον βασιλοκέλι στην κάτω γωνία, αλλά αρκετά μικρό - ατροφικό.

Γιατί συνέβη αυτό;
Τι μπορώ (αν μπορώ) να κάνω τώρα;
Να τα συνενώσω ή να τα διαλύσω;

Χμ, αν τους βάλω ένα πλαίσιο με γόνο ημέρας από άλλη κυψέλη, λέτε να φτιάξουν μάνες;

Κοιτάξτε μερικές φωτογραφίες...

Εδώ βλέπουμε μιά γενική εικόνα της κατάστασης ..



Νεκροί κηφήνες :((







Αυγά, μάλλον νεκρά ;;;

6 σχόλια:

beelovers είπε...

τιναγμα νομίζω είναι το καλύτερο παναγιώτη

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Παναγιώτη τα αυγά δεν είναι νεκρά, μάλλον είναι απο μελισσούλα που ανέλαβε χρέη μάνας.
Ο Βασίλης έχει ένα δήκιο, αν ο πληθυσμός των κυψελών είναι 4-5 πλαίσια , βάλε ένα πλαίσιο με γόνο απο άλλο μελίσσι,άν είναι λιγότερος συνένωσέτα το γρυγορότερο. Μια σκέψη.

markos aliprantis είπε...

Κατά την γνώμη μου προτείνω το εξής:Πάρε μιά άδεια κάσα(κυψέλη)τίναξε και τα δυό αρρενοτόκα μέσα βάλε ένα τελάρο άχτιστο και δώσε μια μάνα σε κλουβάκι.Καθόλου φαΐ.Όλα αυτά αν στο σύνολό τους είναι πάνω από 4 τελάρα γιατί αλλιώς δεν αξίζει.

IxNiLaTiS είπε...

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Μάλλον άργησα, έχουν αποδεκατισθεί.

Αλλά θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει για ποιο λόγο συνέβη αυτό; Τι έφταιξε;

ΛΥΤΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Παναγιώτη καλημέρα, οι μάνες πόσο χρονών ήταν? Γιατί εγώ πέρυσι έπαθα κάτι παρόμοιο σε ένα μελίσσι που η βασίλισσα ήταν 5 χρόνων και είχα ξεχάσει να κάνω αντικατάσταση...

IxNiLaTiS είπε...

Χρήστο και εμένα οι υποψίες μου έπεσαν στις μάνες. :(