27.1.09

Μπιγκόνια χειμερινή και κολιμπρί.

Αυτό το φυτό έχει γεμίσει τον φράχτη της αυλής της μητέρας μου.



Έχει μεγάλα φύλα και αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι. Ενώ άλλες μπιγκόνιες ανθίζουν άνοιξη και καλοκαίρι, η εικονιζόμενη ανθίζει το καταχείμωνο. Πολλές φορές βλέπω μέλισσες να το επισκέπτονται. Την μέρα όμως που τράβηξα τις φωτογραφίες έκανε κρύο και δεν είχε μέλισσες. Ήρθε όμως ένα ξεχασμένο πλάσμα, ένα κολιμπρί.


Δυστυχώς δεν φαίνεται καθαρά στην φωτογραφία.



Είχα να δω τέτοιο από τότε που ήμουν παιδί. Γιατί άραγε έχουν σχεδόν εξαφανιστεί; Καιρός είναι να πει κάποιος ασυνείδητος ότι τα σκότωσαν οι …κυνηγοί … :)

Γνωρίζει κανείς αν η μπιγκόνια αυτή μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τις μέλισσες τους χειμερινούς μήνες ; Ναι μεν είδα να την επισκέπτονται οι μέλισσες αλλά δεν γνωρίζω αν τελικά αξίζει τον κόπο να φυτευτεί αυτή αντί για το δεντρολίβανο.

2 σχόλια:

Spyros είπε...

Φίλε Παναγιώτη,
Κολιμπρί δεν υπάρχουν στην Ευρώπη, είναι πουλιά της Αμερικής.

Το έντομο που είναι στη φωτο, και μοιάζει με κολιμπρί, είναι το Macroglossum stellatarum (Hummingbird moth, δηλαδή "Νυχτοπεταλούδα κολιμπρί").
Ρίξε μία ματιά εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Macroglossum_stellatarum

IxNiLaTiS είπε...

spyros σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Νόμιζα πως ήταν κολιμπρί γιατί στεκόταν ακίνητο εμπρός στα λουλούδια όπως τα κολιμπρί που έχω δει στην τηλεόραση, αλλά τελικά είναι έντομο. Κρίμα να μήν έχουμε και εμείς τέτοια πουλιά.

"Macroglossum" ... πραγματικά είναι μακρογλώσσουμ ... είχε μια προβοσκίδα ίση με το σώμα του περίπου.