29.1.09

Σμύρνη 1922

Με αφορμή προηγούμενη ανάρτηση θέματος λέω να μας θυμίσω και κάποιες παλαιότερες δικές μας καταστάσεις.

Οι φωτογραφίες παρακάτω μιλάνε μόνες τους...
Ο κόσμος στριμώγνετε στην προκυμαία για να αποφύγει την σφαγή από τις Κεμαλικές δυνάμεις. Μέσα στον πανικό τους, πηδάνε μέσα στα πλοιάρια περισσότεροι από όσους μπορούσαν να χωρέσουν, και τα πλοιάρια βυθίζονται μέσα στο λιμάνι.Όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν σφαγιάσθηκαν, ακόμα και τα μικρά παιδιά.

Ο χριστιανός πατριάρχης Χρυσόστομος πέθανε από τα βασανιστήρια. Το πτώμα του βρέθηκε στην θάλασσα κατακρεουργημένο.Όσοι δεν κατάφερναν να φύγουν από το λιμάνι, προσπαθούσαν να γλυτώσουν φεύγοντας μέσα στις Τουρκικές ερήμους. Εκεί αποκλείστηκαν από τους Τούρκους και αφέθηκαν να πεθάνουν από την πείνα και την δίψα.Εδώ βλέπουμε Τούρκους στρατιώτες να καμαρώνουν σε αναμνηστική φωτογραφία του "ανδραγαθήματος" να κόβουν τα κεφάλια του άμαχου πληθυσμού.


Σήμερα κάποια χαλάσματα μαρτυρούν την κτηνωδία ...

Αλλά οι κτηνωδίες των ανθρώπων δεν έχουν τελειωμό. Σήμερα τα ίδια συμβαίνουν στην Γάζα.

Αντί να κάτσουμε να δούμε πως θα πολεμήσουμε την ανθρώπινη απληστία για να σώσουμε το οικοσύστημα, κάνουμε πάλι τα ίδια και τα ίδια.

3 σχόλια:

lingistis είπε...

Καλά κάνεις και μας τα θυμίζεις….

Anestis Ketsetzidis είπε...

Οι εποχές αλλάζουν αλλά τα δυσάρεστα γεγονότα είναι ίδια.

markos aliprantis είπε...

Θα έπρεπε αυτές τις εικόνες να τις δουν οι κυρίες και οι κύριοι που έγραφαν ότι το 22 στην Σμύρνη υπήρχε συνωστισμός στις παραλίες???????????????