31.3.15

Νέα φοβερή απειλή για τη μέλισσα: Taracka Grubusculoum



Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.  Η απειλή λέγεται Taracka Grubusculoum και μπορεί να εξαφανίσει ένα μελίσσι μέσα σε ένα μήνα.  Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη μέλισσα αλλά ζει πάνω από 4 χρόνια. 



Εισβάλουν στην κυψέλη και γεννούν στα κελιά των κηρηθρών  χιλιάδες αυγά, τα οποία έχουν ακριβώς τη συμπεριφορά των αυγών των μελισσών.  Οι μέλισσες τα αναγνωρίζουν ως δικές τους προνύμφες, τα ταΐζουν κανονικά και σφραγίζουν τα κελιά.   Μετά από 21 μέρες εκκολάπτονται τα Taracka Grubusculoum και τρέφονται καταβροχθίζοντας  μέλι και γύρη.  Οι μέλισσες συνεχίζουν να αναγνωρίζουν τα ενήλικα άτομα ως μέλη της αποικίας τους (μάλλον εκκρίνουν τις ίδιες φερομόνες).  

Το μελίσσι μέσα σε ένα μήνα έχει μετατραπεί σε αποικία των Taracka Grubusculoum αφού πλέον οι μέλισσες είναι ελάχιστες και αποδιοργανωμένες.  Όταν η κυψέλη αδειάσει από τροφές, την εγκαταλείπουν και μεταναστεύουν σε άλλες, αφήνοντας πίσω τους μία άδεια κυψέλη.

Εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Μογγολία το καλοκαίρι του 2014 και εξαπλώθηκε ταχύτατα στη γύρω περιοχή. Προσαρμόζεται σε όλα τα κλίματα, σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, και μπορεί σε κάθε του πτήση και διανύει ως και πάνω από 100 χλμ. !   Έντονη ανησυχία έχουν εκδηλώσει Ρώσοι επιστήμονες, αλλά και η Ρωσική κυβέρνηση. 
Το Taracka Grubusculoum θα κάνει το μικρό σκαθάρι να φαίνεται αστεία υπόθεση.  
Ο θεός βοηθός.
====================
Καλή πρωταπριλιά!

4 σχόλια:

MinoanBee είπε...

Παναγιώτη πρωταπριλιάτικο έτσι;

IxNiLaTiS είπε...

Ναί βρε. Καλό Μήνα :)

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Καλό μήνα φιλε αλλά το ναι το λέμε αύριο.

MinoanBee είπε...

Παραλίγο να με σκάσεις Παναγιώτη. Τέτοιες πλάκες δεν κάνουν φίλε μου ούτε πρωταπριλιά. Καλό μήνα! Πάντως για λίγη ώρα το έχαψα...