26.2.15

Αναβάθμηση του 1361/83. Περί συνύπαρξης

Όπως ανέφερα ήδη στην προηγούμενη ανάρτηση βάση του νόμου  1361/83 οι αρχάριοι μελισσοκόμοι, οι ερασιτέχνες και οι παραγωγικοί συνταξιούχοι εκτός του ΟΓΑ,  δεν δικαιούνται  να γίνουν μέλη των ΑΣΟ, και προφανώς ο νόμος χρειάζεται αναβάθμιση.
Ας πάρουμε τα πράγματα ένα –ένα:  

Συνταξιούχοι εκτός ΟΓΑ.
Ένας εργαζόμενος άπαξ και συνταξιοδοτηθεί δεν δικαιούται να εργάζεται, διαφορετικά δεν δικαιούται σύνταξη.   Αυτό έχει λογική σε κάποια επαγγέλματα, αλλά όχι σε όλα,  όπως στην περίπτωσή μας. Για παράδειγμα ένας ηλεκτρολόγος αν συνεχίσει να εργάζεται στο αντικείμενό του και μετά τη συνταξιοδότησή του, ασκεί αθέμιτο ανταγωνισμό στους ενεργούς ηλεκτρολόγους, οι οποίοι δεν μπορούν να τον συναγωνιστούν στις τιμές, αφού πρέπει να πληρώνουν ΟΑΕΕ, ΦΠΑ και εφορία, και ταυτόχρονα ως νέοι έχουν και οικογενειακές υποχρεώσεις (μικρά παιδιά, φροντιστήρια) επαγγελματικά δάνεια κλπ.  Ο συνταξιούχος δεν έχει πλέον σχεδόν κανένα από αυτά τα βάρη και ταυτόχρονα εισπράττει  τη σύνταξη. Έτσι μπορεί να χτυπάει τις τιμές και να παίρνει τις δουλειές από τον ενεργό επαγγελματία.

Στην αγροτική παραγωγή όμως και ιδιαίτερα στη μελισσοκομία, δεν συμβαίνει αυτό. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, παρ’ όλες τις επιδοτήσεις  η αγροτική παραγωγή έχει συρρικνωθεί κατά 80% , και ιδιαίτερα η εγχώρια παραγωγή μελιού δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τις ανάγκες της χώρας, πόσο μάλλον αν θέλουμε να κάνουμε και εξαγωγές, εισάγοντας έτσι συνάλλαγμα.

Επόμενος γιατί να μην παράγει μέλι κάποιος συνταξιούχος, οποιουδήποτε ταμείου, που αισθάνεται ακόμα ακμαίος, αφού αυτό όχι μόνον δεν δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στον κλάδο της μελισσοκομίας αλλά μάλιστα ωφελεί το κράτος;  Και αφού είναι παραγωγικός και φορολογείται για αυτό το εισόδημα, γιατί δεν δικαιούται της προστασίας του  συνδικαλισμού;
Εδώ λοιπόν ο νόμος είναι μάλλον άστοχος, αφού αντί να ωφελήσει την κοινωνία, τη βλάπτει!   

Προτείνω λοιπόν  να εισηγηθούμε στο υπουργείο να επιτραπεί η  συμμετοχή τους στις ΑΣΟ (εφόσον βέβαια είναι παραγωγικοί*).


Αρχάριοι μελισσοκόμοι.
Πολλοί είναι οι νέοι που μέσα στην οικονομική κρίση προσπαθούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη μελισσοκομία. Μέσα σε 2-3 χρόνια ο καθένας τους έχει καταλάβει αν τελικά θα τα παρατήσει ή θα συνεχίσει με αύξηση των μελισσοσμηνών του  και της παραγωγής του, οπότε νομίμως εντάσσεται στις ΑΣΟ.  Μέχρι όμως να γίνει παραγωγικός* δεν μπορεί να ενταχθεί στις ΑΣΟ διότι δεν έχει εργασιακά συμφέροντα να προστατέψει. Είναι ακόμα  "δόκιμος".  Αφού όμως σκοπεύει να γίνει ένας από εμάς, τότε γιατί να τον έχουμε απ' έξω;

Προτείνω λοιπόν να εισηγηθούμε στο υπουργείο να γίνονται δεκτοί οι αρχάριοι στις ΑΣΟ, όμως υπό ειδικό καθεστώς: Δηλαδή να μετέχουν στις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις του συλλόγου, να παίρνουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις όπου θα μπορούν να ακούν για να ενταχθούν στο κλίμα, να ζητούν το λόγο και να εκφράζουν άποψη (μπορεί και να βγει κάτι καλό) ... 
… γενικά να μετέχουν στη διαδικασία διαβούλευσης της γενικής τους συνέλευσης όπως τα τακτικά μέλη, … ΑΛΛΑ δεν θα μπορούν να ψηφίζουν έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τα συμφέροντα των επαγγελματιών. Απλά θα τους ακολουθούν … και θα μαθαίνουν.

Μόλις γίνουν παραγωγικοί* και άρα επαγγελματίες, τότε ναι, τότε θα μπορούν και να ψηφίζουν. Μάλιστα κατ αυτό τον τρόπο θα έχουν μάθει να λειτουργούν συλλογικά πριν ακόμα γίνουν επαγγελματίες – αυτό είναι πολύ καλό.

Ερασιτέχνες.
Ερασιτέχνης μελισσοκόμος είναι όποιος ασκεί τη μελισσοκομία ως χόμπι. Δηλαδή αντί να πάει να ψαρέψει με το καλάμι, ή να πάει κυνήγι, πάει στα μελίσσια του. Του αρέσει, τον ξεκουράζει, τον ευχαριστεί, έστω κι αν δεν βγάζει σταγόνα μέλι.  Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει καμία δουλειά μέσα σε μία ΑΣΟ,  αφού δεν  έχει επαγγελματικά συμφέροντα να προστατέψει. Αν ο ίδιος για κάποιο λόγο εκδηλώσει την επιθυμία να συμμετέχει  στο σύλλογο, είναι καλοδεχούμενος, αλλά θα ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς μαζί με τους αρχάριους, δηλαδή να μπορεί να λέει την άποψή του (μπορεί έτσι να μάθουμε και κάτι)  αλλά δεν θα ψηφίζει.

(* παραγωγικός να θεωρείται κάποιος ανάλογα με τον αριθμό μελισσοσμηνών που κατέχει, δηλαδή να υπάρχει κάποιο ελάχιστο όριο)

Αυτή είναι η άποψή μου πάνω στο θέμα, και θα ήθελα να διαβάσω και τις δικές σας απόψεις.

[ Μια που αναφέρθηκα σε προτάσεις, να επιστήσω επίσης την προσοχή στο άρθρο14  παράγραφο 5 (Αντιπροσώπευση για τη συμμετοχή στις συνελεύσεις και τις ψηφοφορίες απαγορεύεται)

Δηλαδή αν έχεις γραμμένα τα μελίσσια στα παιδιά ή στη σύζυγο και έρχεσαι στο σύλλογο ως εκπρόσωπός τους, αυτό απαγορεύεται.  
 Αν για κάποιο λόγο  αδυνατείς να παρίστασαι σε κάποια ΓΣ και θέλεις να εξουσιοδοτήσεις κάποιον, ακόμα και δικηγόρο, αυτό απαγορεύεται.
Για ποιο λόγο να απαγορεύεται;   
Γιατί ο νόμος στερεί από τα μέλη των ΑΣΟ το δικαίωμα της αντιπροσώπευσης;   
Ποιόν και σε τι ωφελεί αυτό; ]

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Προτείνεις λες να εισηγηθούμε ... ποιοι να εισηγηθούμε? Ποιον αντιπροσωπεύεις βρε συνάδελφε; Εμένα;

Nα πας στο συλλογο σου εκει στο μεσσολογγι να βαλεις υποψηφιότητα και αμα σε βγαλουν να τα εισηγηθεις αυτα.

Δες πρωτα αν σε ακουει ή αν σε δεχετε κανεις και μετα εισηγησου εκ μερους αλλων. Ειχαμε εναν σωτηρα στο μελισσοκοσμο βρηκαμε κι αλλονα.

IxNiLaTiS είπε...

Να εισηγηθούμε εμείς οι μελισσοκόμοι ( όσοι συμφωνούν με αυτά που προτείνω).
Να εισηγηθούμε λοιπόν στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων μας κλπ ...
Διάβασε εδώ:
http://ixnilatis33.blogspot.gr/2015/02/blog-post_11.html

Και μη βιάζεσαι να "κράξεις" κάποιον αν δεν έχεις πρώτα κατανοήσει τι έχει γράψει. Γίνεσαι κουραστικός και εκτίθεσαι.

----
Δεν έχω σχέση με Μεσολόγγι, μάλλον για κάποιον άλλον με περνάς.

Melissocosmos είπε...

Αστον να ξεθυμάνει Παναγιωτη.
Γραψαμε τα του νομου και δεν τους αρέσουν.
Που να γραφαμε και οσα δε λεει ο νομος τι θα ακουγαμε...

Melissocosmos είπε...

Αλλωστε καθε ελεύθερος ανθρωπος ειναι δημοτης Μεσολογγιου...

Unknown είπε...

Αγαπητέ, είσαι παλίος στα διαδυκτιακά και πιστευω οτι είσαι πιο σοβαρός από τον νεοκοπο συνδικαλίστη γιαυτο σου βαζω σχόλιο ενω σε αυτον δεν αυπεθυνομαι γιατι εχει το ακαταλογιστο μαλλον.

Χανεις το χρονο σου με μονολογους. Αυτα που λες και δικιο να χεις χανονται. Πες τα στο συλλογο σου,εδω μονο τον ξεσφιγγη θα βρεις υποστηρικτη.

Να πας στο συλλογο σου, να τα θεσεις, αμα δε σε ακουνε κι εκει κατι δεν λες καλα για σκεψου το.

Αμα σε κουραζω ζητω συγγνωμη και δεν ξαναεπμεβαινω αρκετα ρεζιλευτηκαμε με τα σχολια