28.1.12

Λαθροθήρες στην Κύπρο. Κράτος εν κράτει.


(το παρακάτω βίντεο θα μπορούσε να είχε τίτλο "οι παλιάνθρωποι") 


Πεδίο μάχης ο Άγιος Θεόδωρος για τα αμπελοπούλια 
Δέκα τραυματίες και έξι συλλήψεις είναι ο απολογισμός των συμπλοκών, που σημειώθηκαν χθες βράδυ, στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας, μεταξύ κατοίκων του χωριού και αστυνομικών της ΜΜΑΔ, στο πλαίσιο εκστρατείας του Ταμείου Θύρας, με στόχο την πάταξη της λαθροθηρίας.
Αστυνομικοί μετέβησαν με εντάλματα σε σπίτια του χωριού για να κάνουν έρευνες, συνάντησαν την αντίδραση των κατοίκων, ακολούθησαν λογομαχίες και συμπλοκές, με αποτέλεσμα να μετατραπεί η περιοχή σε πεδίο μάχης. Η σύρραξη γενικεύτηκε και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των γκλομπς τους.

Οι συλληφθέντες είναι άνδρες, ηλικίας 53, 40, 39, 37, 20 και 15 ετών και αφού κατηγορήθηκαν γραπτώς, αφέθηκαν ελεύθεροι στις 5 το απόγευμα, πλην του 15χρονου, ο οποίος λόγω του νεαρού της ηλικίας του, κατηγορήθηκε γραπτώς, λίγο μετά τα μεσάνυκτα χθες το βράδυ και αφέθηκε ελεύθερος για να κλητευθεί αργότερα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τα 28 εντάλματα που εκδόθηκαν εκτελέστηκαν τα 27 και κατά τη διάρκεια των ερευνών σε Άγιο Θεόδωρο και Χοιροκιτία εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:
• 3,370 αμπελοπούλια,
• 5 ηχοπαραγωγικές συσκευές,
• 13 δίκτυα,
• 462 ξόβεργα και
• 3 κασέτες ήχου μιμητικών φωνών πουλιών,
των οποίων η κατοχή απαγορεύεται.

Επίσης, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:
• 2 λαγοί,
• 45 τζίκλες,
• 379 διάφορα πτηνά και
• 1 αεροβόλο.

Για τα 379 διάφορα πτηνά, εκ πρώτης όψεως διαπιστώνεται ότι πρόκειται για προστατευμένο θήραμα, του οποίου η φόνευση και κατοχή απαγορεύεται

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωση της η αστυνομία, κατά τη διάρκεια έρευνας σε κατοικία κοντά στην πλατεία του χωριού Άγιος Θεόδωρος, στην οποία βρέθηκε μεγάλος αριθμός παράνομου θηράματος, κάτοικοι του χωριού μαζεύτηκαν έξω από την κατοικία και τοποθέτησαν ξύλινα κιβώτια, καθώς και ιδιωτικά οχήματα, εμποδίζοντας τα μέλη της Αστυνομίας από του να αποχωρήσουν από το μέρος όταν ολοκλήρωσαν την έρευνα. Μάλιστα, στάθμευσαν τα ιδιωτικά τους οχήματα, τόσο μπροστά, όσο και πίσω από τα υπηρεσιακά οχήματα της Αστυνομίας, αλλά και στους δρόμους μέσω των οποίων γίνεται η πρόσβαση και η αποχώρηση από την πλατεία του χωριού, αποκόπτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ολόκληρη την περιοχή.

Τα μέλη της Αστυνομίας, αφού υπέδειξαν στου κατοίκους του χωριού να μετακινήσουν τα ξύλινα κιβώτια και τα οχήματά τους, αυτοί αρνήθηκαν να το πράξουν και άρχισαν να απομακρύνουν τα ξύλινα κιβώτια. Τότε, αριθμός προσώπων άρχισε να πετροβολεί τα μέλη της Αστυνομίας και να τους επιτίθεται εντελώς αναίτια και απρόκλητα. Τα μέλη της Αστυνομίας, στην προσπάθειά τους να αμυνθούν και να εκτελέσουν το διατεταγμένο καθήκον τους, χρησιμοποιώντας την ανάλογη βία, προέβησαν σε έξι συλλήψεις.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, προστίθεται στην ανακοίνωση, τραυματίστηκαν έξι μέλη της Αστυνομίας. Από τον πετροβολισμό που εξαπολύθηκε από τους κατοίκους του Αγίου Θεοδώρου προκλήθηκαν υλικές ζημιές και σε δύο υπηρεσιακά οχήματα.

Κοινοτάρχης: «μας απειλούσαν ότι θα μας σκοτώσουν»

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Θεοδώρου, Λάζαρος Πιερή, παραδέχθηκε ότι η ζήτηση αμπελοπουλιών είναι μεγάλη και εφόσον υπάρχει ζήτηση, πρέπει να υπάρχει και προσφορά. Ο κ. Πιερή ανέφερε ακόμα ότι η Αστυνομία είχε κάθε δικαίωμα να συλλάβει τους παρανομούντες, αλλά δεν έπρεπε να προκαλέσει ολόκληρη την κοινότητα. Ο Κοινοτάρχης του Αγ. Θεοδώρου επικαλέστηκε μαρτυρίες κατοίκων σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί είπαν στους κατοίκους «αν δεν φύγετε από εδώ θα σας σκοτώσουμε όλους».

οι κάτοικοι καταγγέλλουν υπέρμετρη βία εναντίον τους από τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία που επικαλέστηκε ο Κοινοτάρχης, αστυνομικός ο οποίος φορούσε στο χέρι του δαχτυλίδι αντίκα κτύπησε νεαρό στο κεφάλι με αποτέλεσμα στο τραύμα του νεαρού να υπάρχει σημάδι από το συγκεκριμένο δακτυλίδι. Ο κ. Πιερή είπε επίσης ότι οι αστυνομικοί έκαναν έρευνες σε σπίτια, ενώ μια γυναίκα ανέφερε ότι την σταμάτησαν ενώ έπαιρνε φαγητό στον πατέρα της και ζήτησαν να δουν τι είχε μέσα στο πιάτο. Υπάρχει επίσης ο ισχυρισμός ότι ζήτησαν από άλλη γυναίκα που συνάντησαν στο δρόμο να τους δείξει που είναι το σπίτι της για να κάνουν έρευνα. Κατήγγειλε επίσης ότι κτύπησαν γυναίκα. Ερωτηθείς για την έκταση της λαθροθηρίας αμπελοπουλιών στην κοινότητά του, ο κ. Πιερή είπε ότι μπορεί να υπάρχει όντως παρανομία σε κάποια έκταση, αφού ο κόσμος παραδοσιακά θεωρεί τα αμπελοπούλια ως έδεσμα. «Η Αστυνομία να κάνει το καθήκον της, να συλλάβει τους παρανομούντες να τους πάρει στο δικαστήριο. Το πρόβλημα είναι αυτή η υπέρμετρη βία. Αν είμαστε τα Ζωνιανά θα είχε και έλεος», ανέφερε.

«Θέλουν να στήσουν την αστυνομία στον τοίχο»

Για ''οργανωμένη επίθεση'' των κατοίκων του χωριού Άγιος Θεόδωρος εναντίον μελών της Αστυνομίας, την ώρα που αυτά βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου Μιχάλης Κατσουνωτός, απορρίπτοντας εκ νέου τις επικρίσεις για άσκηση υπέρμετρης βίας στη χθεσινή επιχείρηση στο πλαίσιο πάταξης παράνομης σύλληψης και θανάτωσης προστατευόμενου θηράματος στα χωριά Χοιροκοιτίας και Αγίου Θεοδώρου. Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι τα μέλη της Αστυνομίας άσκησαν την ''ανάλογη βία'' προκειμένου ''να αποκαταστήσουν την τάξη και να αποκρούσουν την απρόκλητη επίθεση που είχαν δεχθεί από τους κατοίκους του Αγίου Θεοδώρου'', ενώ απέδωσε την ''οργανωμένη'', όπως είπε, αντίδραση στην ενόχληση κάποιων εξ αυτών, των οποίων οι κατοικίες και τα εστιατόρια ερευνήθηκαν.
''Φαίνεται ότι η επιχείρηση της Αστυνομίας ενόχλησε κάποιους που δραστηριοποιούνται σε μια παράνομη και παράλληλα χρυσοφόρα επιχείρηση και έχουν την ψευδαίσθηση ότι νομιμοποιούνται με τον τρόπο που ενήργησαν χθες, όταν η Αστυνομία καλείται να επιβάλει το νόμο και να εκτελέσει το καθήκον το οποίο η ίδια η Πολιτεία της έχει αναθέσει'', πρόσθεσε. Μίλησε για ''προσπάθεια η Αστυνομία να στηθεί και πάλι με την πλάτη στον τοίχο για μια επιχείρηση που έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου και της τάξης''.

Σε ότι αφορά τα θηράματα που κατασχέθηκαν, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι αυτά θα κρατηθούν ως τεκμήρια και αφού οι υποθέσεις παρουσιαστούν ενώπιον Δικαστηρίου θα καταστραφούν σύμφωνα με τις αστυνομικές διατάξεις που καθορίζουν τον τρόπο καταστροφής τους.

Εκπρόσωπος: «αλίμονο αν η αστυνομία έκανε επιχειρήσεις μόνο σε χωριά δεξιών φρονημάτων»

Στις ανακοινώσεις που εξέδωσε η Αστυνομία και στον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης παρέπεμψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχετικά με τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στον Αγιο Θεόδωρο μεταξύ μελών της Αστυνομίας και κατοίκων του χωριού. Ο κ. Στεφάνου απέρριψε κατηγορηματικά τα όσα ακούστηκαν ότι η Αστυνομία άσκησε υπέρμετρη βία γιατί το χωριό είναι «δεξιών φρονημάτων». Διερωτήθηκε αν η Αστυνομία κάνει επιχειρήσεις μόνο σε χωριά δεξιών φρονημάτων, «εντός ή εκτός εισαγωγικών», όπως είπε. «Εάν πέφτουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο, διερωτώμαι πού θα πάμε στο τέλος. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα», τόνισε. Αλλωστε, συνέχισε, «η Αστυνομία εξ όσων έχω πληροφορηθεί χθες έκανε επιχείρηση σε μερικά χωριά, και όχι μόνο στον Αγιο Θεόδωρο».

ΔΗΣΥ: «τέτοιες επιχειρήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα»

Είναι υποκρισία μία ολόκληρη κοινωνία να καταναλώνει στην πλειοψηφία της το προϊόν και να νομίζουμε ότι με τέτοιου είδους κατασταλτικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του δήλωσε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος.

Ο κ. Μητσόπουλος κατηγόρησε την Αστυνομία ότι εκτέλεσε μία αντιτρομοκρατική επιχείρηση, περικυκλώνοντας μία ολόκληρη κοινότητα και στιγματίζοντας την, ενώ θα μπορούσε να κάνει το έργο της με άλλα μέσα και με άλλο τρόπο. Άλλο πράγμα είναι η εφαρμογή του νόμου, τόνισε, και άλλο τα νταϊλίκια, επισημαίνοντας ότι η βία δημιουργεί βία και συνθήκες αντιπαράθεσης.
Διερωτήθηκε μάλιστα να έτσι δείχνει το κράτος τη δύναμη του.Από τα τέλη Απριλίου η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κυπριακή Αστυνομία είχαν βρεθεί στο σκαμνί του κατηγορουμένου για αδράνεια στον τομέα της πάταξης της λαθροθηρίας και της παράνομης φόνευσης θηράματος και χθες η Αστυνομία δεν έκανε κάτι περισσότερο ή κάτι λιγότερο από αυτό δήλωσε στην ίδια εκπομπή ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός.


Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των «Φίλων του Ξόβεργου», Στάυρος Νεοφύτου παρομοίασε το παράνομο εμπόριο αμπελοπουλιών με την εμπορία ναρκωτικών. Όπως είπε, οι ίδιοι διαφωνούν με το εμπόριο των αμπελοπουλιών και τόνισε πως επιθυμία του συνδέσμου είναι να επιτραπεί στα μέλη του η χρήση ξόβεργων για ιδία κατανάλωση του πολυπόθητου θηράματος.


Αυτή φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν επεισόδια για τα αμπελοπούλια, και μάλλον ούτε και η τελευταία. Με την λαθροθηρία των αμπελοπουλιών είχε ασχοληθεί μεταξύ άλλων και μια ομάδα ξένων ακτιβιστών από το CABS – την επιτροπή ενάντια στη σφαγή πουλιών. Μάλιστα είχε ετοιμάσει πέρυσι την άνοιξη ένα βίντεο με τον τρόπο παγίδευσης των αμπελοπουλιών.

(Τελευταία ενημέρωση 22:15)

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες υπήρξαν 5 συλλήψεις και 6 τραυματίες. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Άγιο Θεόδωρο και Χοιροκοιτία. Το παραεμπόριο που έχει στηθεί γύρω από τα αμπελοπούλια ακολουθεί τη γενική αρχή όλων των απαγορεύσεων. Δηλαδή, μετά την απαγόρευση ενός προϊόντος όσοι παρανομούν βγάζουν υπερκέρδη εκμεταλλευόμενοι την περιορισμένη προσφορά. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές ένα άψητο αμπελοπούλι κοστολογείτε αυτή τη στιγμή 5 ευρώ, δηλαδή η δωδεκάδα πωλείται έναντι 60 ευρώ. Τα ψημένα αμπελοπούλια είναι ακόμη πιο ακριβά και η δωδεκάδα φτάνει τα 100 ευρώ. Όταν μιλάμε για ένα πουλί το οποίο θα πρέπει να φας ολόκληρη δωδεκάδα για να χορτάσεις αντιλαμβάνεστε για τι κέρδη μιλάμε. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το λαθρεμπόριο αμπελοπουλιών έχει τζίρο 15 εκατομμυρίων ευρώ αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι έλεγχοι της αστυνομίας είχαν χαλαρώσει με αποτέλεσμα να μπορείς να βρεις αμπελοπούλια σε πολλές ταβέρνες. Ακόμη όμως και σε περιπτώσεις που η αστυνομία πραγματοποίησε ελέγχους έφυγε άπραγη αφού πολλές φορές τα αμπελοπούλια ήταν καμουφλαρισμένα σε κουπέπια, κούπες ή τα χρησιμοποιούσαν μέχρι και για γέμιση σε ψητό του φούρνου.

------------------------------------------

(Τελευταία ενημέρωση 21:16)

10 είναι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι τραυματίες από τις συμπλοκές των κατοίκων του χωριού Άγιος Θεόδωρος της Λάρνακας με αστυνομικούς της ΜΜΑΔ. Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτούς που τραυματίστηκαν είναι και ανήλικοι 14 με 15 χρονών. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν αδικαιολόγητη βία.

------------------------------------------

Μακελειό έξω από το κοινοτικό μέγαρο του Αγίου θεοδώρου Λάρνακας. Συμπλοκές αστυνομικών με πολίτες για τα αμπελοπούλια.
Όλα ξεκίνησαν με την εκστρατεία που διεξήγαγε νωρίς το απόγευμα στο χωριό το Ταμείο Θύρας, με στόχο την πάταξη της παράνομης θήρευσης των αμπελοπουλιών. Στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν και άνδρες της ΜΜΑΔ. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι του χωριού, 30 άνδρες της ΜΜΑΔ ήρθαν στο χωριό, και άρχισαν να εισβάλλουν στα σπίτια για να κάνουν έρευνες, για να συναρτήσουν την αντίδραση των κατοίκων. Οι λεκτικοί διαπληκτισμοί εξελίχθηκαν σε λογομαχίες, συμπλοκές και σε οδομαχίες. Σύμφωνα τους κατοίκους, οι άνδρες της ΜΜΑΔ έκαναν χρήση των μπλοκ, χτυπώντας τους και μάλιστα υπάρχουν τραυματίες, οι οποίοι διακομίζονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείου Λάρνακας. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για αυτοκίνητα που έχουν υποστεί ζημιές

Επιβεβαιώνει η αστυνομία

Επικοινωνήσαμε με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, ο οποίος επιβεβαίωσε την μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, επιβεβαιώνει ότι σ’ αυτήν συμμετείχε και δύναμη της ΜΜΑΔ καθώς και το γεγονός ότι υπήρξαν και συμπλοκές

Sigmalive

2 σχόλια:

yannis είπε...

Εχουμε στην Ελλάδα αμπελοπούλια? Προσπαθώ να καταλάβω πια πουλιά είναι!

Spyros είπε...

Τα Αμπελοπούλια είναι οι Μαυροσκούφηδες (Sylvia atricapilla), μικρά πουλιά, κοινά και στην Ελλάδα