14.11.10

Πτώματα και στο δικό μου μελισσοκομείο !

Θυμάστε την ανάρτηση που είχα γράψει ότι σε κοντινό μελισσοκομείο υπήρχαν πολλές νεκρές μέλισσες έξω από τις εισόδους των κυψελών; Ε, το κακό έφτασε και στο δικό μου. 


Πήγα σήμερα και τρελάθηκα … Σε περίπου 40 κυψέλες μου είδα το ίδιο φαινόμενο. Το περίεργο είναι ότι το φαινόμενο αυτό συμβαίνει στα δυνατά μελίσσια. Τα αδύνατα είναι εντάξει!

Πτώματα και μέσα στην κυψέλη.

Ακόμα και μέσα στους τροφοδότες – δεν είχα βάλει σιρόπι μέσα, άρα δεν πρόκειται για μέλισσες που πνίγηκαν ή κόλλησαν στο σιρόπι.



Προσέξτε τις παρατεταμένες προβοσκίδες και τα ανοικτά φτερά! 

 


Πολλές έχουν σκαρφαλώσει σε χόρτα και κλαδάκια μπροστά στις εισόδους, και έχουν μείνει εκεί πεθαμένες, επίσης με παρατεταμένες προβοσκίδες και ανοικτά φτερά όπως φαίνεται στην επάνω φωτογραφία. 

14 σχόλια:

lingistis είπε...

Από τις φώτο δείχνει για δηλητηρίαση… μάζεψε δείγματα και στείλτε τα κάπου… και περπάτησε την περιοχή γιατί κάτι συμβαίνει εκεί. Δες εάν υπάρχουν και άλλα μελίσσια εκεί κοντά με τα ίδια συμπτώματα. Δες και τι μπορεί να είναι ανθισμένο.

Μήπως πρέπει να πας τα μελίσσια σου αλλού;;;

IxNiLaTiS είπε...

Τέτοια εποχή βρε γμτ, ποιός να ψεκάσει και γιατί;

BeeHappy είπε...

Το πιθανότερο είναι ότι κάποια ανθοφορία ενώ σε κανονικές συνθήκες δεν είναι τοξική για τις μέλισσες, αυτήν την εποχή έχει μετατραπεί σε τοξική. Υπάρχει σχετική μελέτη του φαινομένου από τον κ. Θρασυβούλου.
Σκέφτομαι τώρα που γράφω μήπως οι φοίνικες δημιουργούν το πρόβλημα (υπάρχει σε εξέλιξη μια καινούρια ασθένεια που καταστρέφει ολοκληρωτικά τους φοίνικες χωρίς να υπάρχει ασφαλής θεραπεία). Το σίγουρο είναι ότι όλοι όσοι διέθεταν φοίνικες (ιδιώτες αλλά και δήμοι) έχουν ραντίσει με διάφορα σκευάσματα, κάτι που νομίζω δεν γινόταν στο παρελθόν. Δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι το φυτοφάρμακο αυτό καθ' αυτό αλλά η ανθοφορία που επηρεάστηκε από τα ραντίσματα.

IxNiLaTiS είπε...

Τώρα που το ανέφερες, θυμάμαι οτι είδα και νεκρές με γύρη στα πόδια!

Mesologgi bee είπε...

Νεκρές μέλισσες μέσα στην κυψέλη είχα δει κι εγώ πριν λίγες μέρες και μου έκανε τρομερή εντύπωση. Δεν γνωρίζω το γιατί

θανασης είπε...

Στους φοίνικες έχει περάσει η ανθοφορία τους εδώ στο Ναύπλιο δεν ξέρω για εκεί .
Πάντως οι μέλισσες έχουν βγαλμένη την προβοσκίδα τους σημάδι δηλητηρίασης.Ρώτησε μήπως με δείγματα μελισσών μπορεί κάποιο κέντρο να βγάλει συμπεράσματα.

lingistis είπε...

Τοξική ανθοφορία σκεύτικα και εγω... αλλά δεν ξέρω τι ήταν ανθισμένο στην περιοχή σου για να σου πω περισσότερα...

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Παναγιώτη όπως ανέφερε και ο lingistis καλό θα ήταν να μεταφέρεις αλλού τα μελίσσια σου γιατί δεν είναι καιρός για απώλειες

Exagono είπε...

Παναγιωτη παρτα και φυγε να τα σωσεις.Προφανως κατι τρεχει με τη συγκεκριμενη περιοχη.

melisettas είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΦΥΓΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ...

IxNiLaTiS είπε...

@ melisettas
Κώστα τώρα ότι ήταν να γίνει έχει γίνει. Το φαινόμενο έχει σταματήσει. Προσπαθώ να τα δυναμώσω... και να δεν ... θα πρέπει να συνενώσω.

RIR είπε...

Αϊνστάιν : «όταν εξαφανιστούν οι μέλισσες η ανθρωπότητα θα έχει ακόμα 4 χρόνια ζωής»

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας Σε 6 μελίσσια που έχω ξεχωριστά από τα άλλα
και 2000 μέτρα μακριά τους είδα πολλά νεκρά μελίσσια πολλά από αυτά
με γύρη στα πόδια τους αναμεσά τους είδα και σφήκες νεκρές.
Και ο αυλόγυρος είναι γεμάτος από νεκρές μέλισσες, να είναι δηλητηρίαση αλλά τέτοια εποχή τη να ραντίσανε πάλη .Στο άλλο μελισσοκομείο δεν υπάρχει πρόβλημα. αύριο θα τα ρίξω μια ματιά για να δω τι γίνετε εσωτερικά.

IxNiLaTiS είπε...

Η γύρη τι χρώμα ήταν; Έχετε κοντά φοίνικες;
Προφανώς αυτό το μελισσοκομείο ήταν πιό κοντά σε δηλητηριασμένη τροφή. Προσέξτε μήπως η δηλητηριασμένη τροφή γίνει αντιληπτή και από το άλλο μελισσοκομείο, και έχετε τα ίδια συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση, με την παραμικρή ένδειξη, θα σας συμβούλευα να τα μεταφέρετε αμέσως.
Και φέτος είχαν το ίσιο σύμπτωμα, αλλά όχι τόσο έντονο, δηλαδή τα μελίσσια δεν εξολοθρεύτηκαν εντελώς, αλλά αποδυναμώθηκαν πολύ. Μελίσσια 15 πλαισίων έμειναν 4-5 πλαισίων μέσα σε 15 ημέρες.
Όταν γύρισα από τις διακοπές ... τρελάθηκα. :(