4.10.08

Σφηκοπαγίδα

Όπως είχα υποσχεθεί στο θέμα "Οι Σκούρκοι (Σερσένια)" δημοσιεύω την παγίδα. Η παγίδα στηρίζεται στην λογική του κιούρτου, είναι εύκολη στην κατασκευή της και φθηνή. Μα τί λέω, φθηνή; Τσάμπα είναι.

Για να φτιάξουμε την σφηκοπαγίδα χρειαζόμαστε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού ή κάτι ανάλογο,ένα κοπίδι, μια πέτρα, ένα συρραπτικό και ένα κομμάτι ψάρι, καλύτερα γαύρο που έχει εντονότερη μυρωδιά.

Κόβουμε το επάνω μέρος του μπουκαλιού όπως στην φωτογραφία.


Όχι, ο σκύλος της φωτογραφίας δεν μας χρειάζεται στην κατασκευή :)

Το επάνω μέρος, αυτό που είναι σαν χωνί, το γυρίζουμε ανάποδα μέσα στο υπόλοιπο μπουκάλι.Πρίν το κλείσουμε, έχουμε βάλει μέσα την πέτρα για να στέκεται το μπουκάλι όρθιο, και τον γαύρο που έχουμε σχίσει στην μέση για να μυρίζει.

Μετά το κλείνουμε με το συρραπτικό για να μήν φύγει το επάνω μέρος.Οι σφήκες χρειάζονται πρωτείνες (σάρκες), όπως οι μέλισσες χρειάζονται την γύρη για να μεγαλώσουν τα μικρά τους, και για αυτό οι σφήκες επιτίθενται στις μέλισσες και σε άλλα ζώα.

Στην περίπτωσή μας οι σφήκες έλκονται από την μυρωδιά της σάρκας του ψαριού, και προσπαθώντας να φθάσουν στο ψάρι, καταλήγουν μέσα στο μπουκάλι.
Θα πάρουν μεζέ, αλλά δεν μπορούν να βγουν από την τρύπα γιατί δεν είναι ικανές να πετάξουν κατακόρυφα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ψάρια που πιάνονται μέσα στους κιούρτους.

Αν ναι!!! Μήν ξεχάσετε να κάνετε στο κάτω μέρος του μπουκαλιού (όχι στον πάτο) μερικές τρύπες με καρφί για να βγαίνουν τα νερά σε περίπτωση βροχής.

Βάζουμε μερικές τέτοιες παγίδες διάσπαρτες μέσα στο μελισσοκομείο μας, και σύντομα θα τις δούμε γεμάτες σφήκες και σκούρκους. Δυστυχώς ο θάνατος για αυτά τα έντομα που θα πιαστούν στην παγίδα θα είναι αργός και βασανιστικός, αλλά ... τι άλλο να κάνουμε;

Δεν έχω ποτέ χρησιμοποιήσει αυτήν την παγίδα στο μελισσοκομείο μου, την έχω όμως χρησιμοποιήσει παλαιότερα για μύγες, και είδα πως είχε πιάσει και πολλές σφήκες. Μόλις την χρησιμοποιήσω θα σας δείξω φωτογραφίες.

Αν κάποιος έχει κάποια ιδέα βελτίωσης της κατασκευής, με χαρά να την ακούσουμε.


Σκέφτομαι πώς θα γινόταν να κάνουμε την παγίδα έτσι ώστε να πιάνει κουνούπια.
Αν βάζαμε μερικές κουνουποπαγίδες κοντά στα σκυλιά μας,
θα γλιτώναμε κανένα από την λεϊσμανίαση. ;)

2 σχόλια:

pispirigos21 είπε...

ixnilatis 3-4 δαχτηλα νερακι στο τελος του μπουκαλιου πιστευω οτι θα ηταν ακομα καλυτερα γιατι θα εβρεχε τα φτερα τους και θα πνιγοντιυσαν αμεσως χωρις κανενα πλεον περιθωριο διφυγης.

IxNiLaTiS είπε...

Σωστό.