30.6.09

Κηρήθρα κηφηνογόνου.

Ως γνωστό το άκαρι Βαρρόα προτιμά τον κηφηνογόνο γιατί του δίνει περισσότερο χρόνο να αναπτυχθεί. Έτσι ένας μεγάλος αριθμός από Βαρρόα βρίσκονται μέσα στα κελιά κηφήνων, τα οποία αν αφαιρέσουμε από την κυψέλη, ταυτόχρονα αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του ακάρεως.

Πώς όμως μπορούμε να συνεννοηθούμε με την μεγαλειότατη ώστε να βάλει όλον τον κηφηνογόνο σε μια μόνον κηρήθρα;

Ως γνωστό ο κηφήνας είναι πιο εύσωμος από τις εργάτριες και για αυτό τα κελιά του κηφηνογόνου είναι μεγαλύτερα (έχουν προέκταση). Αν λοιπόν η βασίλισσα βρεί κηρήθρες με μεγαλύτερα κελιά, πάει σε αυτά και γεννά αγονιμοποίητα αυγά που δίνουν αποκλειστικά κηφήνες.

Κάπου λοιπόν είχα ακούσει ή διαβάσει πως αν βάλουμε για κτίσιμο ένα συρματωμένο πλαίσιο δίχως όμως φύλο κηρήθρας, τότε οι μέλισσες χτίζουν μεγαλύτερα κελιά που χρησιμεύουν ως κηφηνοκέλια..

Στο εμπόριο κυκλοφορούν φύλα κηρήθρας κηφηνογόνου, αλλά που να τα βρείς;

Αποφάσισα λοιπόν και έκανα το πείραμα… έβαλα ένα συρματωμένο άκτιστο πλαίσιο δίχως φύλο κηρήθρας , και να τα αποτελέσματα:



Η κηρήθρα κτίστηκε απ άκρη σ’ άκρη με ελαφρώς μεγαλύτερα και ακανόνιστα κελιά. Δυστυχώς εκεί που περνά το σύρμα, τα κελιά είναι παραμορφωμένα. Την επόμενη φορά δεν θα βάλω σύρμα.



Μένει να δούμε αν η μεγαλειότατη καταδεχθεί να γεννήσει μέσα σε αυτά. Μετά αφαιρώντας την κηρήθρα αυτή θα έχω αφαιρέσει το μεγαλύτερο ποσοστό του Βαρρόα.


Προσέξτε την ένωση των κελιών στο κέντρο του κύκλου.
Φαίνεται καθαρά η διαφορά μεγέθους των κηφηνοκελιών.



Θα επανέλθω με τα αποτέλεσμα και πολλές φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: