22.8.08

Έρεισμα … Σκληρό Έρεισμα !!!

Με την έναρξη της κυνηγητικής περιόδου ξεχυθήκαμε όλοι στην εθνική οδό για να φθάσουμε στα κυνηγοτόπια μας. Πόσοι όμως γνωρίζουμε να οδηγούμε;
Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι πως πολλοί οδηγοί δεν έχουν κατανοήσει τον ρόλο των λευκών γραμμών που βρίσκονται εκατέρωθεν του οδοστρώματος.


Οι γραμμές αυτές ορίζουν την Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) που παλαιότερα ονομάζονταν «Σκληρό Έρεισμα» επειδή οι γραμμές αυτές δεν ήταν απλά ζωγραφισμένες επάνω στην άσφαλτο όπως είναι σήμερα, αλλά ήταν υπερυψωμένες λίγα εκατοστά, ώστε όταν ο τροχός του αυτοκινήτου ακουμπούσε επάνω τους το αυτοκίνητο τραντάζονταν. Οι λόγοι για αυτό είναι αρκετοί:
1. όταν ο οδηγός αισθανόταν το τράνταγμα, καταλάβαινε πως βρισκόταν έξω από τον δρόμο, και
2. αν τον έπιανε ο ύπνος και πήγαινε να πέσει έξω από τον δρόμο, τότε το τράνταγμα τον ξυπνούσε.
Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται το Σκληρό Έρεισμα στις ερήμους της Αιγύπτου, όπου οι αυτοκινητόδρομοι είναι ευθείες πολλών χιλιομέτρων και εύκολα μπορεί να αποκοιμηθεί κάποιος οδηγός.

Στην Ελλάδα έχει απομείνει ακόμα «Σκληρό Έρεισμα» στον δρόμο από Ν. Αγχίαλο προς Βόλο από όπου είναι και οι δύο επόμενες φωτογραφίες.






Εκτός αυτού η ΛΕΑ πρέπει να μένει πάντα κενή για πολλούς λόγους.
1. Για να μπορεί σε περίπτωση ατυχήματος να φθάσει εγκαίρως η τροχαία και τα ασθενοφόρα.
2. Για να μπορεί εκεί να σταματήσει κάποιος που είτε ζαλίστηκε είτε έπαθε βλάβη το αυτοκίνητό του.
3. Γιατί η ΛΕΑ δεν έχει πάντα το ίδιο πλάτος και εύκολα κάποιος που οδηγεί μέσα σε αυτήν, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα απαιτώντας να μπει ξαφνικά στον κυρίως δρόμο όταν η ΛΕΑ στενέψει απότομα.
4. Γιατί όταν οδηγεί κάποιος στην ΛΕΑ και δεν έχει ορατότητα σε κάποια δεξιά στροφή, εύκολα μπορεί να πέσει επάνω σε κάποιο από βλάβη σταματημένο όχημα στην άκρη του δρόμου. Κάπως έτσι έγινε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Καμένα Βούρλα όταν ένα αυτοκίνητο κινούμενο στην ΛΕΑ έπεσε σε σταματημένο από την τροχαία βυτίο, που μετέφερε προπάνιο.
5. Για να μπορεί εκεί να κινείται όποιος αναγκάζεται να οδηγεί με ταχύτητα αρκετά μικρότερη από αυτή που έχει το κυρίως ρεύμα κυκλοφορίας.

Κοιτάξτε την παρακάτω φωτογραφία. Αν κάποιος οδηγεί στην ΛΕΑ, δεν μπορεί να δει αν μετά την στροφή υπάρχει σταματημένο όχημα.



Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε τα δύο προπορευόμενα αυτοκίνητα να βρίσκονται επάνω στην λευκή λωρίδα και παρόλα αυτά να έχουν ταχύτητα μεγαλύτερη των 110χλμ /ώρα.



Αν πιο κάτω υπάρχει ένα άλλο όχημα που πηγαίνει μέσα στην ΛΕΑ με πχ 70 χλμ, τότε ή θα πρέπει να επιβραδύνουν απότομα, ή θα πεταχτούν απότομα μπροστά μου. Αν όμως εγώ έχω πλέον φθάσει δίπλα στο NISSAN, τι θα γίνει;

Γενικά να γνωρίζετε ότι "δρόμος" δεν είναι ολόκληρο το οδόστρωμα, αλλά αυτό που ορίζουν οι ακριανές λευκές γραμμές, τις οποίες έχουμε δικαίωμα να πατήσουμε μόνον αν είναι διακεκομμένες. Μία συνεχής λευκή γραμμή, όπως αυτές των φωτογραφιών, έχει την έννοια του τοίχους.

7 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Τελικά δεν μας είπες Παναγιώτη,Ορτυκια βγάλατε?

IxNiLaTiS είπε...

Στην Κύθνο που είχα πάει διακοπές, είχα πάρει μαζί μου την γριά επανιελίτσα μου και στο βόριο τμήμα του νησιού σήκωσα μερικά.
Είδα και ελάχιστα τρυγόνια.

Αλλά έχω πάψει πλέον να θηρεύω τέτοια θηράματα γιατί δεν τα τρώω. Ασχολούμαι περισσότερο με λαγό, αγριόχοιρο, ... και (αν είναι δυνατή χρονιά τους ) με πέρδικα και μπεκάτσα.

Όπως καταλαβαίνεις το κυνήγι μου ξεκινά μετά τις 15 Σεπτέμβρη.

Εσύ τι έκανες;

Anestis Ketsetzidis είπε...

Παναγιωτη εχω 2 κουρτσαχαρ και παω για πουλια.Το μικρο παει πολυ στο λαγο.Τη χρονια που μας περασε εβγαλε και 5 αυτιαδες.Η περιοχη που παω ειναι το Μπελλες.Πολλα γουρουνια φιλε μου,ισως τα περισσοτερα στην Ελλαδα.Η φετινη χρονια ξεκινησε αρκετα καλα σε ορτυκια,αλλα οχι σε τρυγωνια.Αντε να περασει ο καιρος να ερθουν οι Βελουδοματες...

IxNiLaTiS είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
IxNiLaTiS είπε...

Ο λαγός είναι πάντα μια ευχάριστη συνάντηση ακόμα και αν κυνηγάς πουλιά.
Από γουρούνι γενικά είναι γεμάτος ο τόπος. Τώρα τελευταία έχει μεγάλη έξαψη και το ζαρκάδι.
Να είσαι καλά, καλά κυνήγια.

markos aliprantis είπε...

Παναγιώτη ίσως δεν πρόλαβες να δείς(γιατί είσαι μικρότερος σε ηλικία από μένα) αυτοκίνητα και νταλίκες στην Αθηνών-Λαμίας ντελαπαρισμένα και ένα σωρό νεκρούς γιατί είχαν φτιάξει υπεριψωμένο έρεισμα και όταν έβρεχε αν το πάταγες έκανες τσουλήθρα όπως προσγειώνονται τα παπιά στην λίμνη.Ωστε είχε ορτύκια στην Κύθνο εεε.
Εδώ δεν έχει φανεί τίποτα από περασματιάρικα.

gepas είπε...

IxNiLaTiS
Ο συχωρεμένος ο Συνοδινός έλεγε γιά ευχή.
Ζεστές κάννες
Παιδιά τόν θυμάστε; Έγραφε στά ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΝΕΑ